Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: HELIOS 44M-4 58mm/2 i MIR 37/2.8 - opinie użytkowników

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie HELIOS 44M-4 58mm/2 i MIR 37/2.8 - opinie użytkowników

Mam pytanie.

Kupiłem przejściówke M42 i mam w domu obydwa te obiektywy (jeszcze nie robiłem nimi zdjęć).Jakie sa wasze spostrzeżenia z użytkowania tych ''stałek''. Zastanawia jak wypadają od w porównaniu z KITowym obiektywem przy tych samych ogniskowych. Czy rysują lepij niż Canon 18-55 i czy ręczne ustawianie ostrości nie sprawia kłopotów.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez rychu_lhotse ; 08-07-2005 o 11:58
    Rychu_lhotse

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

Helios rysuje duzo ostrzej niz kit, ale z ostroscia jest roznie.. maly wizjer cyfrowek utrudnia precyzyjne ostrzenie..
    Na zenicie bylo latwiej.. duzy wizjer i do tego matowka miala takie dwa polokregi pod roznym katem ustwione co naprawde ulatwialo ostrzenie..

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

do Heliosa trzeba się przyzwyczaić szczególnie z ustawieniem ostrości, mam takiego i jestem zadowolony
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Moj Helios ostrzy kiepawo i do tego cienko odwzorowuje kolory. Jakos lepiej pracuje mi sie z Canonem 50/1.8

syon
    Guest

Domyślnie

moj heliosik pracuje calkiem ladnie jak sie go przymknie. Ostatnio nawet bylem zaskoczony mile Do ustawiania ostrosci, to fakt, trzeba sie przyzwyczaic. Ale spokojnie idzie sobie dac z tym rade. No chyba, ze prawie w ciemnosci - wtedy juz jest problem.
    pozdr.
    syon

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Moj Helios ostrzy kiepawo i do tego cienko odwzorowuje kolory. Jakos lepiej pracuje mi sie z Canonem 50/1.8
    zależy na jakiego trafiłeś, Helios Heliosowi nierówny każdy był inny i niepowtarzalny
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

syon
    Guest

Domyślnie

swoja droga ciekaw jestem czy odpowiedniki pentacona sa znaczaco lepsze od heliosa.
    pozdr.
    syon

Początki nałogu

Domyślnie

Najlepsza 50-ka z M42 jest Pancolar MC Zeissa (jesli nie brac pod uwage legendarnych Takumarow ). Pentacon czasem jest lepszy od Heliosa a czasem gorszy. Na pewno ma lepsza regulacje ostrosci - wiekszy kat obrotu. Z Heliosem moze byc problem przy przejsciowce EOS-M42, ze wzgledu na dwa bolce (chyba nie wszystkie tak mialy, ale moj tak)

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Ja nie mam z moim zadnych problemów. Zapiąłem pod korpus i smiga jak zły.Fotki jesli chodzi o ostrość (sharpnes,contrast,saturation mam ustawione na 0) wychodza o niebo ostrzejsze niż na KITowcu. Natomiast jeśli chodzi o ustawianie ostrości to nie wiem w czym problem (niby wizjer za ciemny).Ustawia się elegancko,chyba ze ktoś wcześniej uzywał body z jaśniejszą,lepszą matówką i stąd te spostrzeżenia. Oczywiście w ciemnosciach jest z tym problem ale na to już za bardzo nie poradzimy.

Podsumowując manuale są spoko ale nic nie zastąpi szybkości jasnych stałek z AF dlatego w planach jest tani choć jeśli chodzi o jakość/cena rewelacyjny Canon 50/1,8

pozdrawiam
    Rychu_lhotse

Domyślnie

Odkopię...

http://greenshadow.wordpress.com/2007/11/07/33/

Mam rozumiem że da się mieć potwierdzenie ostrości na heliosie poprzez "pik pik" aparatu w odpowiednim momencie kręcenia pierścieniem?
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów