Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: HELIOS 44M-4 58mm/2 i MIR 37/2.8 - opinie użytkowników

Domyślnie

Skoro odkopane to i ja dopisze....

Mam oba szkła i jak 2,8/37 nie zbyt (przynajmniej moja sztuka)... Mydło, słaby kontrast.
    W Heliosie 44M4 mam (58/2), podoba mi się GO. Ostry jest na moje oko od 4,5... bardzo fajne szkiełko, używam go przemiennie z 50/1.8.

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Mir 1W nie może być tytanem kontrastu - to w końcu sześciosoczewkowy obiektyw o słabych powłokach przeciwodblaskowych.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Domyślnie

To ja tu wkleję moje 5 groszy:
    - Helios był fajny - do czasu jak podpiąłem sobie Pancolara (a później było jeszcze coś lepszego). Maksymalnie otwarty był mydlany trochę i po światło zachowywał się nie bardzo. Nie zmienia to faktu, że KIT`a łykał w przedbiegach;
    - MIR 37 - miał zaoliwione listki przysłony:/ Generalnie trafiła mi się jakaś walnięta sztuka: spadek kontrastu w połączeniu z mydłem spowodował powstanie totalnej kupy Po 10 zdjęciach (obejrzanych na PC) poddałem się.

Bywalec

Domyślnie

Moje wrażenia z porównania Pancolara 1,8/50 M42 z zoomami EF (s) są następujące:
    - w centrum lepsze są zoomy EF-(s) (A jednak! - może precyzyjniejszy jest autofokus?)
    - na brzegu lepsze stałki M42
    Porównania robiłem fotografując na tych samych ogniskowych rząd samochodów na parkingu i odczytując na powiększeniach numery tablic rejestracyjnych.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

ja heliosem 44m4 fotografuje dosłownie wszystko(nawet sport) i umiem sobie ustawiać ostrość na bieżąco(manual Alservo ;d) i wychodzi znakomicie, kolory też mi pasują...
    helios(przynajmniej moja sztuka) jest naprawdę dobrym jasnym obiektywikiem-ale trzeba się przyzwyczaić

pozdrawiam
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Domyślnie

Sample prosimy wszyscy od wszystkich

Zablokowany
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

mój helios był wybitny był dopóki nie porównałem go z pentaconem 50 1.8 który jest bardziej kontrastowy i ostrzejszy... ale jak za taką cenę to helios jest cud miód.. zrobiłem nim setki zdjęć macro :P

Coś już napisał Awatar krzysiek187
    Miasto
    Waw

Domyślnie

za kilka dni ma mi przyjść przejściówka pod m42 i tak sobie myślę jakie Heliosowe obiektywy jeszcze poleciacie?
    30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Domyślnie

każdy helios jest inny tak naprawdę.. na swoją sztukę nie narzekam, fakt, pod światło leży i kwiczy, ale jest ostry, do kontrastu też nie mam zastrzeżeń. jeśli wprawnie włada się MF, to korzystanie z niego jest całkiem przyjemne, efekty równiez
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek187 Zobacz posta
    za kilka dni ma mi przyjść przejściówka pod m42 i tak sobie myślę jakie Heliosowe obiektywy jeszcze poleciacie?
    Jest duzo fajnych i ciekawych obiektywów pod M42- nie tylko Heliosy ;-)
    A jesli chodzi o te ostatnie - popularny MC 44M-4/2 (moj ulubiony) lub 44M-7.
    No i oczywiscie kultowa portretówka Helios 40-2 85/1.5 (bardzo rzadki i bardzo drogi).
    Co do Mira - mam niezly egzemplarz i nie jest tak zle z ostroscią - na pelnej dziurze (lekkie mydelko i ciekawy bokeh jak na 37mm) dalej duzo lepiej, ale niestety - z kontrastem i nasyceniem kolorów - cieniutko.
    W tym zakresie ogniskowych polecam S-M-C Takumar 35/3.5 (nie za jasne ale genialne szkielko)- na cropie to praktycznie standardowa 50tka.
    450D, 50D, EF 50/1.8, EF 50/1.4, EF 85/1.8, EF-S 18-55, EF-S 55-250 IS, 15 x M42

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów