Witam serdecznie
Stoję przed dokonaniem decyzji jaki obiektyw z "większym zoomem" zakupić. Jako, że fotografią zajmuję się hobbystycznie i nie mam zapotrzebowania na arcy profesjonalny sprzęt to skupiłam się na tą chwilę na dwóch egzemplarzach:
Sigma 70-300 f/4.0-5.6 DG APO Macro
oraz
Canon 55-250mm f/4-5.6 IS
Od razu powiem, że dziś pół dnia spędziłam na czytaniu, szczególnie tu na forum opinii o jednym i drugim szkle, ale nadal nie jestem zdecydowana.
Miałam już do czynienia z Sigmą (bez APO) i wiem, że konstrukcyjnie jest to porządne wykonanie, znajomy posiada ten obiektyw jest zadowolony, dlatego ja pomyślałam o tej ulepszonej wersji.
Tryb Macro mógłby byc dla mnie dość przydatny bo lubię makrofotografię, zresztą intersuję się przyrodą i często robię zdjęcia "z bliska". Choć bez jasnego swiatła przy ogniskowej 300mm na fotkach mogą być dość mocno odznaczone drgania ręki.
Co do Canona mam mieszane uczycia, bo przed oczami od razu mam KITa... Jak ktoś tutaj już napisał wyglada jak plastikowa zabawka... coś w tym jest.
Jeżeli to możliwe - prosze o radę. Może ktoś z was mógł w praktyce porównać funkcjonalność obydwóch obiektywów.
Pozdrawiam