Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: Zdjęcie żyleta!

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Niezły wątek, canik ze swoim 40d ma szanse na detronizacje

Zrozum DeLonge - nie ma uniwersalnej metody na wyostrzenie zdjęcia - każde wymaga indywidualnego podejścia i innej metody. A do tego potrzeba kompleksowej wiedzy - bez niej zostaje Ci jedynie maska wyostrzająca i metoda prób i błędów.

No i jeśli już tak bardzo chcesz konkretnej pomocy to wrzuć tu jakieś przykładowe zdjęcie które chcesz wyostrzyć - wtedy będzie można operować konkretami.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

CHCIALEM PRZEPROSIC TYCH KTORYCH URAZILEM UZYCIEM NIE CENZURALNEGO JEZYKA. PONIOSLO MNIE. PRZEPRASZAM.

Zdjecia sa ostre ale nie tak jak te ktore pokazalem na linku wczesniej. Nie ma zylety po prostu.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

ja stosuje usm 300-500, 0,2, 0 na duzym zdjeciu, pomniejszenie i znowu 300-500, 0,2, 0 i nie narzekam :P

Domyślnie

Receptura, ha,ha

Wyostrzanie x4

1. USM: Amount - 200, Radius - 0,3pix, Threshold: 0 , opcja mieszania warstwy: Normal
    2. Akcja a la Janusz Body zmieniona - USM: Amount - 200, Radius - 0,4pix, Threshold: 0 , opcja mieszania warstwy: Luminosity
    3. Smart Sharpen - Amount - 100, Radius - 1pix, Remove: Gaussian Blur ; Shadow: Fade amount: 100, Tonal width: 100, Radius - 1pix ; Highlight: Fade amount: 0, Tonal width: 1, Radius - 2pix
    4. Jak już wykadrujesz zdjęcie do rozmiaru dla fotolabu : USM: Amount - 150 do 350 ( bardzo rzadko do 500), Radius - 0,5pix (w 95% przypadków nie zmieniam, czasem przy większych nieostrościach ustawiam 0,6pix), Threshold: 3 (w 95% przypadków nie zmieniam) , opcja mieszania warstwy: Normal. Tak więc po ustawieniu Radius: 0,5 i Threshold: 3 ustawiasz sobie zazwyczaj tylko Amount. To oczywiście duże uproszczenie, ale jak załapiesz to już jakoś pójdzie. Pamiętaj do fotolabu lekko przeostrzasz.

Pewnie inni mają lepsze sposoby, tylko czy Ci wyjawią. Działaj.

Pozdrawiam
    M.S.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Dzialac bede. Jutro cala noc mam na zabawe z PS i czytanie. Dzieki wszystkim za pomoc.

Domyślnie

Ja powiem tak jak zdjęcie jest mydlane to żylety nie zrobisz. Pokaż swoje prace to sie zobaczy co tam strzelasz. Moim zdaniem ostre zdjęcie wyjdzie przy dobrym śietle i krutkim czasie.
    Canon 30D+40D i coś tam ze szkła i metalu:-|

Awatar mazeman
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    4. Jak już wykadrujesz zdjęcie do rozmiaru dla fotolabu ...
    Nie rozumiem
    450D :neutral: + kit

Domyślnie

Ostatnie wyostrzanie wykonuje po zmniejszeniu zdjęcia, ustaleniu finalnego kadru. Zdjęcia zmniejszam drogą kadrowania np: 216mm x 152mm - 300dpi.
    Po tej operacji konwertuje zdjęcie do 8bit, dalej - zapisz jako - jpg, maksymalna jakość i wysyłam do wydruku.

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak chcesz jak żyleta to ja mam sposób. Pójdź do najbliższego monopolowego kup żyletkę, wywołaj zdjęcie. Teraz usiądź spokojnie przy biurku (tylko nie bierz niczego do picia bo jeśli wylejesz- popsuje efekt) i ładnie konturki przedmiotów tą żyletą obrysuj. Ja po kilku próbach doszedłem do mistrzostwa.
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów