Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Makro z soczewkami - problem GO i inne

Coś już napisał Awatar piompo

Domyślnie Makro z soczewkami - problem GO i inne

Witajcie,

Nie wiem, czy to dobre miejsce na takie pytania.

Właśnie wczoraj wytargałem z przepastnej szuflady stare zapomniane soczewki do makro firmy noname. Nigdy ich nie używałem, kupiłem kiedyś tanio przypadkowo nie mając nawet obiektywu o średnicy M58.

Jakże wielka była moja radość, kiedy skojarzyłem, że przecież taką średnicę filtra ma nabyty niedawno drogą kupna przeze mnie: C50 f/1.4!!!!

Od razu wrzuciłem na lufkę najmocniejszą z soczewek +10, niezniechęcony powszechnymi opiniami chyba wszystkich fotografów, że takie soczewki to najwiekszy badziew w świecie makro. Sam nigdy nie zrobiłem chyba żadnego zdjęcia makro w życiu, więc stwierdziłem, że od czegoś trzeba zacząć.

Dałem przysłonkie 5.6 na której ponoc mój obiektyw "really shines" i skierowałem rurkę na narzadziej fotografowany w świecie makro przedmiot: monetę:
    Okazało się, że pierwszy produkt naprawdę wydał mi się miodziowaty i od razu poczułem sie jak mistrz (zapragnąłem tych wszystkich oczu much i żwaczy pająków).

Ogólnie rozpocząłem zabawę i po kilku ujęciach zauważyłem, że głębia ostrości na f/5.6 jest BARDZO mała. Poneważ chciałem zrobić zdjęcie mikroskopijnemu samochodzikowi z breloczka mojego synka - chciałem, żeby GO była dosyć duża - dałem więc na f/9 - niestety nadal GO nie pozwalała nawet na podostrzenie połowy trzycentymetrowego obiektu.

Zeźlony i pewny zwycięstwa przymknąłem dziurę do f/22 (czyli max) - moje zdziwienie było duże...

GO nadal bardzo płytka...

Dlaczego tak jest??? Czy to głupie pytanie? Podaję dwa zdjęcia obrazujące sytuację:
    f/5.6
    f/22

Mogę zamieścić jeszcze f/1.4 ale zapewniam, ze trudno nawet domyślić się co to jest

Co zrobić, żeby GO było większe??? Kupić obiektyw makro???

Pozdrawiam

Piompo

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Poszukaj w sieci kalkulatora GO. Pokombinuj z ustawieniami, żeby uzyskać taką GO jaka Cię interesuje. Jest ona zależna od kilku parametrów - najważniejszymi są: ogniskowa, przysłona, odległość obiektowa oraz format klatki aparatu.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Soczewki?

Z soczewkami już tak jest. Też mam Hamowską soczewkę +10 dioptrii i też takie kiszeczki mi z niej wychodzą. Domknięcie przysłony do 22? - hmmm - swiatło zaczyna sie łamać na listkach przysłony przy tak małej dziurce i zbytnio to sytuacji nie poprawia. Jak chcesz robić makrołki to albo za przeproszeniem wszystkich "dupką" odwrócony obiektyw - ja używam czasem Heliosa, albo conajmniej jakiś Raynox, albo na koniec już, zestaw Arcziego. Ale to już wyższa szkoła. Zestaw sprawdza sie bardzo doskonale (dziękuję Arczi !!!! :-D), kosztuje w sumie niewiele - no hmmm to oczywiście relatywne - dlamnie niewiele. Efekty natychmiastowe.

Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar optick
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A możesz podac linke do info o tym zestawie ?
    EOS 500D szkła: Auto Revuenon 50/1.4; 135/2.8; 28/2.8 lampka 580 EX II statyw FOMEI Magnesium PRO 400 glowica FOMEI MHO10 + UV i polaryzacyjne
    KIEV19 50;/f2

Uprawnienia umieszczania postów