Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: EOS 620 i Speedlite 430 EX

Domyślnie EOS 620 i Speedlite 430 EX

Witam!
    Mam pewną wątpliwość związaną ze współpracą w/w korpusu i lampy. Otóż po zamocowaniu 430 EX na sankach EOSa 620 na wyświetlaczu lampy pojawia się TTL. Jasne - stary aparat więc nie dziwota że nie ETTL. Ale niemożliwe jest dokonanie korekty ekspozycji dla błysku. Wciśnięcie przycisku służącego do aktywowania takowej korekty nie przynosi żadnej reakcji - nic. Pytanie - czy wobec tego w EOSie 620 z załączoną na nim EX 430 dokonywanie korekty jest niemożliwe, czy po prostu stało się coś z moim aparatem. W instrukcji do 430 EX aparaty starszej generacji (automatyka TTL) oznaczone są jako typu B, a zarazem wyraźnie wskazane jest, że dla tych korpusów korekta ekspozycji jest dostępna. Dodam, że możliwym jest w EOS 620 przełączenie lampy w tryb manualny M, wszystko w tej mierze jest OK. Z kolei inne moje korpusy pracujące jeszcze w trybie TTL - EOS 5 i EOS 100 - pozwalają na korektę ekspozycji z poziomu lampy, więc czemu nie mój EOS 620. Aha - jeśli to istotne to w instrukcji do EOS 620 wyczytałem, że aparat ten wyposażono w automatykę błysku ATTL (a nie samo TTL) - czy ma to jakiś wpływ na zjawisko opisane powyżej. Proszę o pomoc, zwłaszcza tych co posiadają EOSy 620 i EX 430.
    Krzysiek

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krismar72 Zobacz posta
    Witam!
    Aha - jeśli to istotne to w instrukcji do EOS 620 wyczytałem, że aparat ten wyposażono w automatykę błysku ATTL (a nie samo TTL) - czy ma to jakiś wpływ na zjawisko opisane powyżej.
    Nie, ta lampa nie obsługuje A-TTL.

Proszę o pomoc, zwłaszcza tych co posiadają EOSy 620 i EX 430.
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/index3.html:

List of which bodies/flashes have FEC.

• Camera bodies which do not support any kind of FEC even with flash units with external FEC controls: EOS EF-M, 650, 620, 750 or 850.
    Ostatnio edytowane przez bakulik ; 14-01-2009 o 12:55
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Domyślnie

Dziękuję za rzeczową odpowiedź i za cytat z BARDZO WARTOŚCIOWEGO OPRACOWANIA (szkoda, że nie znałem go wcześniej - oszczędziłbym sobie trochę nerwów). Mam tylko nadzieję, że fakt, iż bawiłem się przyciskami wywołującymi i zmieniającymi wartości FEC na lampie przy podłączeniu jej do EOSa 620 - mimo tego że nic się nie wyświetlało w stosownym miejscu na jej wyświetlaczu - nie spowodował jakiegoś uszkodzenia lampy czy korpusu.
    Ps A swoją drogą firma Canon mogłaby w swych instrukcjach do produktów zamieszczać bardziej dokładne informacje na temat współpracy produktów z innymi urządzeniami tej samej marki; w myśl instrukcji i EOS 620 i EOS 5 zaliczyć sie dadzą do korpusów typu B - a te wg producenta lampy 430 EX powinny zachować funkcję FEC - ale akurat m.in. EOS 620 zalicza się do "korpusów canona, które nie utrzymują żadnego rodzaju kompensacji nawet z jednostkami lamp z zewnętrzną kontrolą kompensacji ekspozycji dla błysku".

Początki nałogu

Domyślnie

O serii 6xx to Canon juz dawno zapomnial.

Domyślnie

A szkoda, bo to IMO całkiem porządna, a zwłaszcza solidna seria

Początki nałogu

Domyślnie

Solidna ale nie trwala (hamulec migawki i wyswietlacz LCD, zaleznie od modelu), slaby AF oraz fatalny tryb M (co ciekawe w polaczeniu ze swietnym wizjerem do MF zwlaszcza po zmianie matowki).
    Przy obecnym cenach lepiej wchodzic w serie 50E, 5.

Domyślnie

w moim EOS 620 - żadnego problemu z hamulcem migawki, żadnego problemu z wyświetlaczem; swego czasu myślałem że pożera baterię, ale w rzeczywistości jest tak tylko o ile zostawi się go włączonego na przeciąg kilku dni. Czemu tryb M miałby być fatalny - nie bardzo rozumiem? Chyba nie chodzi o to, że wartość przysłony nie da się wyzerować, a sprowadzić się da jedynie do 1,0, bo nawet z naświetlaniem slajdów nie ma problemów. A jasny wizjer plus matówka z klinem to "miód malina", aż chce się zdjęcia robić w manualu

Początki nałogu

Domyślnie

620 ma inna migawke niz 600/650 i problem hamulca nie wystepuje. Problem wyswietlacza niestety tak, nie musi jednak w kazdym egzemplarzu tak samo.
    Czemu tryb M miałby być fatalny - nie bardzo rozumiem?
    Bo nie taki jak w T90 :-)

Dopiero zaczyna Awatar marb67
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

"korpusów canona, które nie utrzymują żadnego rodzaju kompensacji nawet z jednostkami lamp z zewnętrzną kontrolą kompensacji ekspozycji dla błysku".
    Trochę na około, ale da się zrobić korekcję błysku. Z pewnymi ograniczeniami, a działa.
    1. Ustawiasz iso 200 dla filmu iso 100.
    2. Wprowadzasz korekcję +1 EV dla światła zastanego.
    Dzięki temu uzyskujesz -1 EV dla błysku.
    Oczywiście wartościami można żonglować, ale chodzi o zasadę.
    marb67
    Mamiya RZ67, EOS 3, EOS IX, EOS 400D.
    Obróbka E-6, C-41, skanowanie, bęben, nikony, minolta.
    http://www.skanowanie-35mm.pl

Uprawnienia umieszczania postów