Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Statyw pytanko

Domyślnie

obecny alpinus to nie to co stray poczciwy alpinus (tamten był nie do zdarcia i miał naprawdę rewelacyjne rzeczy - dużo z nich przetestowałem na sobie)

obecny - hm.. trudno mowić jest chyba niecałe dwa lata wiec nie można zbytnio o nim mowić
    wiem ze na początku poszedł na masówkę i miał dość tandetnie wyglądające rzeczy
    teraz wraca do porządniejrzych rzeczy i materiałow wiec chyba bedzie dobry.

Właśnie kupiłem kurtkę Gore nowego alpinusa - zobaczymy ile lat wytrzyma...
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

czy plus czy minus zawsze alpinus :P
    a co statywu to zapewne masz jakis aluminiowy statyw do 100 pln (tak mysle)
    one nie maja prawa utrzymac lustrzanki, sa do ok 1 kg w pospiechach, kolezanka z psp ma taki hama (w auchan z innym napisem to samo 30 pln ) i uzywa z kompaktem fuji, ale jet to leciutki sprzet, podpiolem do tego 40D z 17-40 i sie zdziwilem kazda zmiana ogniskowej to wyczekanie kilkusekundowe az sie ustabilizuje, a potem najlepsze jak nacisnesz spust migawki to znowu sie giba, opcja z pilotem nie inaczej, najlepiej bezprzewodowym :P
    polecalbym przejsc sie do sklepu foto i zobaczyc, zalozyc body ze szklem i sprawdzic, cena mysle ok 250-300 pln minium jesli masz zamiar jakies zooma potem zakupic,

Bywalec Awatar yacenty
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

tez kiedyś wziąłem statyw do s3is - taka hame za 70zł własnie, poszedłem w nocy cykać maszyny i co? wszystko poruszone
    dopiero jak użyłem samowyzwalacza to zdjęcia zaczeły się udawać - zasada jest prosta - nie mozna uzywac zwykłego wyzwalnia - przycisku kiedy uzywamy statywu
    Powered by C7D MK II, C6D, 24-105/4L, 50/1.4, 580ExII, PW
    www.agrofoto.pl

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yacenty Zobacz posta
    zasada jest prosta - nie mozna uzywac zwykłego wyzwalnia - przycisku kiedy uzywamy statywu
    ze słabym statywem to oczywiście prawda, z dobrym statywem już nie do końca

ja używam mf 055 i 40D z 70-200/2,8 daje radę - większych problemów nie miałem. Tylko raz podczas pokazu sztucznych ogni kilka ujęć (mimo wężyka) było poruszone ale przyczyną tego było to że w tłoku jeden z oglądających wspierał się na moim statywie i od razu tego nie zauważyłem. Zły nie byłem bo przez to poruszenie wyszedł całkiem fajny efekt
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec
    Miasto
    kraków

Domyślnie

ale manfrotto to już inna bajka... cenowa
    sam też muszę zmienić statyw.. ale dla mnie liczy się to żeby był najlepszy stosunek jakości do ceny (cena niestety ważna) .. i celuję bardziej w velbona sherpę 600r

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cięższy statyw to podstawa, kiedyś kupiłem pod mojego starego EOSa 50 tani statyw na allegro za coś około 120zł. Szybko pożałowałem tej decyzji, bo statyw z aparatem był w stanie się przewrócić od podmuchu wiatru , prawie mi zresztą wpadł do jeziora...
    Teraz mam statyw Slika, mogę z czystym sercem polecić go każdemu zaawansowanemu amatorowi. Z moim 40D sprawuje się doskonale, Wykonany ze stali i dobrego plastiku, ale cena w porównaniu z chińszczyzną wysoka - za mój (model Sprint Pro) zapłaciłem w media 370zł, ale nie żałuje

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k4cper Zobacz posta
    (cena niestety ważna) .. i celuję bardziej w velbona sherpę 600r
    też tak miałem
    kupiłem velbona i zamieniłem
    akurat mój po 2 latach użytkowania stracił na stabilności
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

Statywy dzielą się na dwa rodzaje. Za lekkie żeby ich używać i za ciężkie żeby je nosić. Przerabiałem obydwa warianty.

Przy lekkich pomaga haczyk na torbę z kamieniami, samowyzwalacz/wężyk, wstępne podnoszenie lustra. Z ciężkimi jest gorzej, pomaga tylko bagażnik/asystent.
    Smiena 8M

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Statywy dzielą się na dwa rodzaje. Za lekkie żeby ich używać i za ciężkie żeby je nosić. Przerabiałem obydwa warianty.
    I trzeci czyli kompozytowe Gitzo - lekkie i z reguły bardziej stabilne niż cięższe statywy metalowe...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

ja włąsnie mam sherpę 600R- można kupić używkę za 200zł - i nie nażekam, co do wężyka to owszem teraz mam ale śmiało można robić na samowyzwalaczu 2-10 sekund.
    canon

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów