Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: obiektyw canon 50/1,4 SSC - tłusta przysłona

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie obiektyw canon 50/1,4 SSC - tłusta przysłona

witam!

sprawa dotyczy obiektywu canon 50/1,4 SSC (ver. I), ze starym bagnetem (znaczy z pierścieniem).

ostatnio zauważyłem z przerażeniem, że w obiektywie są tłuste listki przysłony i co gorsza przysłona nie zamyka się do zadanej wartości (zatrzymuje się w okolicach wartości 5,6 lub nawet mniej). niestety, po odkręceniu tyłu obiektywu (z pierścieniem i dźwigniami przysłony) okazało się, że problem jest zlokalizowany tak, że muszę odkręcić przedni pierścień, aby się dostać do przysłony i zacinającego się mechanizmu popychacza, nawet znalazłem stronę na której jest cała operacja rozrysowana i opisana (tutaj http://rick_oleson.tripod.com/index-161.html ), ale okazało się, że w pierścieniu nie ma żadnych nacięć, a autor strony poleca klucz z gumowymi podkładkami. w związku z tym, mam dwa pytania, pierwsze: czy ktoś z Was, odkręcał przedni pierścień, jeśli tak to jaką metodą, czy wspomnianymi gumowymi podkładkami, czy też może na siłę, na grandę, na chama wiercąc otwór pomocniczy w pierścieniu i pytanie drugie: czym zmyć oliwę z listków przysłony, czy może to być benzyna ekstrakcyjna? czym potem przesmarować mechanizm, żeby znów mnie nie spotkała taka przygoda.

za wszelkie sugestie z góry dziękuję (oprócz takich, żeby oddać obiektyw do serwisu, bo w Rzeszy mechanik mnie poinformował już dawno, że mechanicznych aparatów nie robi, bo nie, a wysyłać obiektywu nie mam zamiaru).

pozdrawiam
    Piotrek

ps. tutaj http://rick_oleson.tripod.com/index-157.html jest z kolei rozrysowana operacja na kaszlu canona.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

wydaje mi sie że nie ma co wiercić otworów,jak pierścień nie jest wypaczony np przez uderzenie powinien się jakoś odkręcić ,nie mam z tym doświadczenia ale także mi się wydje że najlepsze do czyszczenia jest alkohol polipropylenowy,usuwa dobrze smary i w całości odparowuje i nie niszczy tworzyw sztucznych,listki przysłony raczej powinny być suche tego się nie smaruje.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W połowie przypadków udawało się odkręcić pierścień przy pomocy kawałka gumy arkuszowej...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

pierścień raczej siedzi w gwincie, przyglądałem się dokładnie i nie widzę żadnego przeskoku świadczącego o przesunięciu. aha, skąd taką gumę wytrzasnąć? czy nada się guma używana na zelówki? dzięki za odpowiedzi, będę informował o przebiegu wydarzeń.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

czy nada się guma używana na zelówki?
    Byleby nie była za twarda

Coś już napisał

Domyślnie odp

Można nawiercić 2 otwory, widziałem już takie operacje. Niekiedy mocno siedzi i gumą nie da rady.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac123 Zobacz posta
    Można nawiercić 2 otwory, widziałem już takie operacje. Niekiedy mocno siedzi i gumą nie da rady.
    właśnie tego wolałbym uniknąć. nigdy nie wiadomo co się przez taki otwór podzieje do środka.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nigdy nie wiadomo co się przez taki otwór podzieje do środka
    Otwory można zgrabnie (i ładnie) zaślepić. Ale sztuka cierpi...
    Z gumą udaje się w pięćdziesięciu procentach przypadków. Z doświadczenia wiem, że udaje się w przypadkach nie naszych obiektywów

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

czwartek, 15.I.2009 r. 18:02
    pierścień odkręcony za pomocą gumowego czopa wykonanego z odbojnika drzwi komory ładunkowej do samochodów ciężarowych. START!

...

czwartek,15.01.2009 r. 18:42
    obiektyw złożony, przysłona chodzi jak ta lala. STOP!!!
    Ostatnio edytowane przez rbit9n ; 15-01-2009 o 20:25
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Potrzeba matką wynalazku
    Gratulacje!

Uprawnienia umieszczania postów