Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Problem z kolorami

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Szara karta nie służy do ustawiania WB, jest pomocna przy prawidłowym ustawianiu ekspozycji.
    Służy, służy.
    Do poprawnej ekspozycji może być szara karta, biały, czarny kolor, dłoń.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Szara karta nie służy do ustawiania WB, jest pomocna przy prawidłowym ustawianiu ekspozycji.
    Jeżeli jest prawdziwie szara to się nada. Bez przesady z tą absolutną wiernością kolorów. To nie jest katalog farb

Jak potrzebuję mieć naprawdę idealnie, to używam WhiBala ale w sumie nie często jest potrzebna aż taka dokładność. Czasem wręcz potrafi zaszkodzić.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Bez przesady z tą absolutną wiernością kolorów. To nie jest katalog farb
    To prawda, zdjęcie powinno oddać klimat, a nie kolorymetryczne wartości. Jednak poruszony tu problem, raczej nie dotyczy przywiązywania nadmiernej wagi do kolorów, a szaleństwa automatycznego WB w pomieszczeniach z kolorowymi ścianami. W takich warunkach zdjęcia z jednej serii będą się od siebie różnić. Na to nie ma innej rady jak wyłączenie AWB.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Generalnie przy świetle, które jest niepewne i nie wiemy jak ustawić poprawnie temperature kolorów warto cyknąć w RAWie - bez obaw obrobimy zdjęcie w domu.
    A co do pracochłonnej obróbki fotografii, istnieje również obróbka seryjna która znacząco przyśpieszy ten proces.
    .

Coś już napisał Awatar Waldeczek
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dangorka Zobacz posta
    Witam

Jestem aktualnie posiadaczem canona 450d, z kitowym obiektywem i z lampa 430 ex

Mam olbrzymi problem,z ustawieniem własciwego balansu bieli,przy jpgach...Oczywiscie przy rawach,mozna bez problemu potem to ustawic, ale przyznam ze ustawianie odpowiedniego balansu bieli do kazdego zdjecia jest monotonne i zmudne.

Otoz kolorystyka wiekszosci moich zdjec wyglada tak:

przewaga zieleni, czasami zolci...nic nie pomaga kombinowanie z balansem bieli, strasznie ciezko jest uzyskac w pomieszczeniu dobre kolory...

Co moze byc przyczyna problemu?

PS prosze o nieocenianie zdjec pod wzgledem kompozychi,tylko chodzi mi glownie o kolorki...
    Dangorka z fotek które tu wstawiłeś, przy 1 i 3 zdaje mi się powinieneś zmniejszyć ekspozycję lampy lub odbijać od innej strony ściany-sufitu. Robiłem taki test i przy dobrym ustawieniu odbicia nie trzeba grzebać w sofcie, kolory są jak najbardziej ok.
    Waldeczek
    40D, 7DII i zabawki

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów