hmm.. może chodzi o to, że liniowy punkt ustawia dobrze ostrość na obiektach z kontrastem poziomym ... czy jakoś tak .. ale mogę się mylić.
Co do używania bocznych punktów ostrości to sam używam bardzo często.. choćby ze względu na kadrowanie według reguły trójpodziału. ..
Osobiście używam 1000D i nic mu nie mogę zarzucić. Znajomy ma 400D i muszę stwierdzić że AF w 400D jest celniejszy. Pozostaje jeszcze kwestia Live View - jeżeli nie będziesz z niego korzystał to bierz 400D. A co do braku możliwości zastosowania pilota w 1000D - ja używam wężyka spustowego i nie narzekam - ale cóż jedni kupują aparat dla zdjęć inni dla szpanu
Pozdrawiam
Kolega zuczek Ci napisał. I chodziłoby prawie o to, przy czym sa zarówno liniowe poziome i pionowe (które wykrywają kontrasty prostopadłe do swojej włanej orientacji) Dla pewności mozna to sobie sprawdzić. Trzeba też mieć świadomośc o długościach baz poszczególnych punktów i wiedziec jakie to może mieć czasem konsekwencje w przypadku, gdy punkt AF nie pokrywa całego obiektu, na który ustawiamy ostrość.. No i w koncu przydaje się wiedza, przy jakich jasnościach działa cały system AF, kiedy punkty krzyżowe korzystaja z wydłuzonej bazy, a kiedy system AF wogole nie działa..
Bosh.. Nawet jednym ogolnikiem nie można sie posłuzyc, bo jesteśmy brani za laików..![]()
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
400 d i będzie git
wg mnie AF jest ważniejszy niż LV, dlatego 400d
trzba było w wątku ankietę puścić.
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Ludzie, 1000d ma krzyżowy na środku. Tylko, że bez dodatkowego, o zwiększonej precyzji z szeroką bazą do szkieł 2,8.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Dokladnie. LV bez odchylenia jest bez sesnu moim zdaniem. Ja nie wyobrazam sobie kadrowania zdjecia na LV. Wizjer i koniec. LV odchylane by sie przydalo przy zdjeciach robioncyh z uda hehe.