Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: CANON 1000D czy 400D co wybrać

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    ...liniowe punktu AF sa jak najbardziej uzyteczne, tylko trzeba mieć o nich pojecie.
    "Mieć o nich pojęcie" czyli co? Może rozwiniesz nieco swoją myśl, ponieważ z tak lakonicznego opisu kompletnie nic nie wynika.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

hmm.. może chodzi o to, że liniowy punkt ustawia dobrze ostrość na obiektach z kontrastem poziomym ... czy jakoś tak .. ale mogę się mylić.

Co do używania bocznych punktów ostrości to sam używam bardzo często.. choćby ze względu na kadrowanie według reguły trójpodziału. ..
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

marcooos
    Guest

Domyślnie

Osobiście używam 1000D i nic mu nie mogę zarzucić. Znajomy ma 400D i muszę stwierdzić że AF w 400D jest celniejszy. Pozostaje jeszcze kwestia Live View - jeżeli nie będziesz z niego korzystał to bierz 400D. A co do braku możliwości zastosowania pilota w 1000D - ja używam wężyka spustowego i nie narzekam - ale cóż jedni kupują aparat dla zdjęć inni dla szpanu
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    "Mieć o nich pojęcie" czyli co? Może rozwiniesz nieco swoją myśl, ponieważ z tak lakonicznego opisu kompletnie nic nie wynika.
    Cytat Zamieszczone przez zuczek Zobacz posta
    hmm.. może chodzi o to, że liniowy punkt ustawia dobrze ostrość na obiektach z kontrastem poziomym ... czy jakoś tak .. ale mogę się mylić.
    Kolega zuczek Ci napisał. I chodziłoby prawie o to, przy czym sa zarówno liniowe poziome i pionowe (które wykrywają kontrasty prostopadłe do swojej włanej orientacji) Dla pewności mozna to sobie sprawdzić. Trzeba też mieć świadomośc o długościach baz poszczególnych punktów i wiedziec jakie to może mieć czasem konsekwencje w przypadku, gdy punkt AF nie pokrywa całego obiektu, na który ustawiamy ostrość.. No i w koncu przydaje się wiedza, przy jakich jasnościach działa cały system AF, kiedy punkty krzyżowe korzystaja z wydłuzonej bazy, a kiedy system AF wogole nie działa..
    Bosh.. Nawet jednym ogolnikiem nie można sie posłuzyc, bo jesteśmy brani za laików..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Coś już napisał

Domyślnie

400 d i będzie git

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcooos Zobacz posta
    Osobiście używam 1000D i nic mu nie mogę zarzucić. Znajomy ma 400D i muszę stwierdzić że AF w 400D jest celniejszy. Pozostaje jeszcze kwestia Live View - jeżeli nie będziesz z niego korzystał to bierz 400D. A co do braku możliwości zastosowania pilota w 1000D - ja używam wężyka spustowego i nie narzekam - ale cóż jedni kupują aparat dla zdjęć inni dla szpanu
    Pozdrawiam
    Zobaczymy jak bedziesz mial sytuacje ze wezyk nie da rady a pilot da. Wtedy nie ebdziesz myslal ze to szpan. A wezyk wyglada bardziej szpanerskow od pilota.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

wg mnie AF jest ważniejszy niż LV, dlatego 400d

trzba było w wątku ankietę puścić.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ludzie, 1000d ma krzyżowy na środku. Tylko, że bez dodatkowego, o zwiększonej precyzji z szeroką bazą do szkieł 2,8.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    wg mnie AF jest ważniejszy niż LV, dlatego 400d

trzba było w wątku ankietę puścić.

Jeśli LV (bez odchylanego wyświetlacza) w ogóle jest ważny
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Dokladnie. LV bez odchylenia jest bez sesnu moim zdaniem. Ja nie wyobrazam sobie kadrowania zdjecia na LV. Wizjer i koniec. LV odchylane by sie przydalo przy zdjeciach robioncyh z uda hehe.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów