Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: [Malejkum] Portretu mego początki

Malejkum
    Guest

Domyślnie

Bardzo dziękuje Wam za wypowiedzi. Tła rzeczywiscie nie sa szczesliwie dobrane. Jesli chodzi o 4 niestety dopiero przy przegladaniu zdjec na spokojnie nie moglem przezalowac ze najzwyczajniej w swiecie ich nie zamknalem - wtedy nie byloby ich widac i fotka zdecydowanie wyszlaby lepiej. Tym bardziej ze troche wiecej ujec udalo mi sie zlapac.
    Jesli chodzi o ostrosc, rzeczywiscie kolego janmar masz absolutna racje, za szeroko otwarlem obiektyw i wychodzi to troche nieciekawie, co wiecej sam wczesniej az tak nie zwrocilem na to uwagi . Bylo popoludnie, a w pokoju przyznam nieco ciemno juz i ratowalem sie duza dziura i wyzszym ISO, bo niestety doswietlanie tym co mam, a jest to jedynie wbudowana lampa, z tak niewielkiej odleglosci podejrzewam daloby marne rezultaty.

Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malejkum Zobacz posta
    Bardzo dziękuje Wam za wypowiedzi. Tła rzeczywiscie nie sa szczesliwie dobrane. Jesli chodzi o 4 niestety dopiero przy przegladaniu zdjec na spokojnie nie moglem przezalowac ze najzwyczajniej w swiecie ich nie zamknalem - wtedy nie byloby ich widac i fotka zdecydowanie wyszlaby lepiej. Tym bardziej ze troche wiecej ujec udalo mi sie zlapac.
    Jesli chodzi o ostrosc, rzeczywiscie kolego janmar masz absolutna racje, za szeroko otwarlem obiektyw i wychodzi to troche nieciekawie, co wiecej sam wczesniej az tak nie zwrocilem na to uwagi . Bylo popoludnie, a w pokoju przyznam nieco ciemno juz i ratowalem sie duza dziura i wyzszym ISO, bo niestety doswietlanie tym co mam, a jest to jedynie wbudowana lampa, z tak niewielkiej odleglosci podejrzewam daloby marne rezultaty.

Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam.
    słuchaj, nie żebym miał ochotę coś powiedzieć niemiłego. ale łapiesz chyba wiatr w żagle na zły kurs. Foty są bardzo słabe. Wszystkie. Żadne nie pokazuje tego co chciałbym zobaczyć w portrecie - czyli jakiegoś wyrazu, czegoś co mówi o portretowanym. To przypadkowe klatki zrobione w przypadkowych sytuacjach, bez namysłu i przygotowania. Na pierwszej focie, nie wiem czemu krzywej (krzywi się, żeby się zmieścić albo zbudować jakiś środek ciężkości lub kierunek) pani modelka ma cielęce oczy i ujęta jest wpół słowa, co wygląda fatalnie. Drugie i piąte nawet nie wspominam, to już totalna partyzantka. Portrety to są tu dwa. 3 i 4. Oba słabe, ale 3 jest o tyle lepsza, że jest przynajmniej ostre. Na czwórce widzę: ostre i to ledwo, ucho Pana, złe kadrowanie które to ucho chce uciąć, oraz klamkę. Później nieostra twarz dziewczynki, co akurat przypadkowo wyszło najciekawiej. Model, poza tym, że nieostry to prezentuje niezbyt urokliwe fałdy skóry pod brodą. To F3,5. Jeśli było jasno trzeba było to otworzyć do F2.0 i poprawić tło. Widać ciemno nie było.

Piszę, bo szukasz wymówek i zadowalasz się kiepskim usprawiedliwieniem. Foty są całkiem złe. Zrób lepsze pamiętając co spaprałeś - muszą być lepsze. Powodzenia.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał
    Miasto
    WestSideWrzeszcz

Domyślnie

[QUOTE=Malejkum;598919]To moje pierwsze wystawione fotografie na tym forum i szczerze długo zastanawiałem się czy przedstawić je czy nie.
    ....... Bylo popoludnie, a w pokoju przyznam nieco ciemno juz i ratowalem sie duza dziura i wyzszym ISO, bo niestety doswietlanie tym co mam, a jest to jedynie wbudowana lampa, z tak niewielkiej odleglosci podejrzewam daloby marne rezultaty.
    QUOTE]

z jednej strony długo zwlekałeś z pokazaniem Swoich zdjęć, z drugiej zaś tłumaczysz ich słabą jakoś, złymi warunkami. To może lepiej poczekać na te lepsze warunki... Skoro sie wahałeś, to chyba słuszne były te wahania.
    Z fotografią to jest tak, albo pstrykanie ile wejdzie na kartę SD, gdzie proporcja pstryknięcia do przygotowania jest jak 90/10-- każdy może,
    albo chcesz "cos opowiedzieć", ale tutaj proporcje sa odwrotne 10/90.
    po której stronie jesteś....?
    You_Me_Kan`on

Malejkum
    Guest

Domyślnie

Ale mi sie dostało

Z pewnoscia zgodzic sie musze ze do zadnego ze zdjec oprocz 3 (naprawde sie staralem), nie przygotowywalem sie. Sa to niestety przypadkowe klatki, (stad i ta beznadziejna klamka) wiec i krytyka z Waszej strony jest dla mnie jak najbardziej zrozumiala a ja nie jestem osoba ktora obrazalby sie za to Zalezalo mi aby ktos obiektywnie spojrzal na te zdjecia i powiedzial co jest nie tak. Ja oczywiscie swoje bledy rowniez widze, co nie oznacza ze wszytkie, tym bardziej ze moja przygoda z fotografia dopiero sie zaczyna i dlatego kazda wskazowka jest bardzo dla istotna. A po wystawieniu drugiego zestawu zdjec zwrociliscie uwage na rzeczy, ktorych ja nie dostrzeglem.
    Najwazniejsze aby sie nie zrazic i rozumiec co inni chca przekazac

Bardzo dziekuje wszystkim za wypowiedzi. Nastepnym razem z pewnoscia postaram sie bardziej. Pozdrawiam!

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

masz duży problem z ostrością kolego...
    5dm2

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RAdoCanon Zobacz posta
    masz duży problem z ostrością kolego...
    To prawda. Może zrób kilka zdjęć ze statywu i samowyzwalaczem - a nóż problem leży po stronie sprzętu...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów