Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: EOS 50e - zapomniał?

hiteck
    Guest

Domyślnie EOS 50e - zapomniał?

Witam- mój pierwszy post

Mam problem dotyczący canona 50e.
    Ostatnio wracając z pleneru fotograficznego odłożyłem aparat na półkę. Mając załadowany film i 11 klatek wcześniej naświetlonych. po 4 dniach włączyłem aparat a on przewinął kilka klatek i zaczął naliczać od nowa. Dokładnie tak jakbym załadował nowy film - wciąga rozbiegówkę i wszystko od nowa.
    Czy jest jakaś możliwość ustawienia w aparacie, żeby nie używając go jakiś tydzień mógł w nim leżeć nawinięty film i nic się nie zmieniało?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

imho - raczej nie możliwe chyba że baterie słabe

hiteck
    Guest

Domyślnie

baterie full - świeże eneloopy w Bp-50

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

A czy 50E ma baterię podtrzymującą? Może padła, lub pada.
    Raczej na to bym stawiał. Zauważ, że po wyjęciu baterii, lub odpięciu BP-50 aparat mimo wszystko pamięta Twoje ustawienia i numer klatki filmu.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Instrukcja nic nie wspomina o jakiejkolwiek baterii podtrzymującej.
    Mi się kiedyś w 50E samoistnie rozładowała bateria 2CR5 do zera (za takie numery kocham duracella ), tak że nawet wyświetlacz nie działał, po prostu null, jakby w ogóle nie było baterii - aparat leżał w takim stanie z tydzień, ale po wymianie baterii wszystko było ok.
    A nie odskoczyła Ci przypadkiem tylna klapa? Albo może coś z jej czujnikiem?

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Z tym otwarciem klapy to może mieć sens, zwłaszcza, że przewinął kilka klatek, więc mógł pomysleć, że założyłeś nowy film.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

hiteck
    Guest

Domyślnie

Chyba macie rację, kojarzę, że wyciągając aparat z torby chwyciłem za ten suwak i możliwe ze minimalnie się klapa otworzyła albo tylko zwolniła blokada. Mogliby lepiej zabezpieczać przed otworzeniem aparatu coby przez niezręczny chwyt filmu nie zaświetlić

Uprawnienia umieszczania postów