Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Canon 400D plus Canon 50 1.8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Powiem Ci tak. Skoro jestes amatorem i chcesz porobic foty dziecku to bierz to szklo bez gadania. Ja jestem amatorem i kupilem ten obiektyw i mnie cieszy i uwazam ze ze jest spoko. Jakbym byl profesjonalista to jzu by mi pewnei nie odpowiadalo to szklo, wiesz plasitk i w ogole bokeh slaby. Owszem widzialem ladniejsze ale za wieksza kase. Jezeli dysponujesz wieksza kasa to kup sobie cos lepszego i tez nie bedziesz zalowal. Pamietaj kazda wydana zlotowka na sprzet daje duzo radosci. Sprzet daje mozliwosci.

Coś już napisał Awatar piompo

Domyślnie

Nie wiem czemu wam bokeh w tym szkle nie pasuje, myślę, że są tutaj naprawdę bardzo duże możliwości.

Mam to do sprzedania bo kupiłem 1.4, niedługo pewnie wystawię na giełdzie.

Pozdrówko

Piotrek

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

alternatywa - pancolar 50/1,8+ adapter M42 z potwierdzeniem ostrości

cena zestawu w sumie chyba podobna, ale jak z efektami - porównaj sam

pancolar
    http://canon-board.info/showthread.php?t=42292

canon
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30154

in film we trust

Agressiva
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie
    Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, to może się przedstawię
    Aga jestem lat nie za dużo, moje lustro to Canon 400D + kicior + Sigma 50mm f2.8 DG Macro.

Jako fotograf-amator-hobbysta nie mogę polecić szkła Canon 50mm f1.8 Prawdę mówiąc za dużo o nim złych rzeczy się naczytałam (w większości na zagranicznych serwisach), Mój Mąż dla własnego spokoju zakupił Canona 50mm f1.4 - dzięki tej jasności sliczne fotki wychodzą. A ja zainwestowałam w Sigme 50mm f2.8 DG Macro - najczęściej fotografuję przyrodę na terenówkach, poza tym do portretów także fajnie to szkło pasuje.
    Tak czy inaczej poleciłabym poczekać nieco dłużej, przyoszczędzić i kupić dobry obiektyw

Bywalec Awatar jar14
    Miasto
    Domanowice-Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    alternatywa - pancolar 50/1,8+ adapter M42 z potwierdzeniem ostrości

cena zestawu w sumie chyba podobna, ale jak z efektami - porównaj sam

pancolar
    http://canon-board.info/showthread.php?t=42292

canon
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30154
    podepnę się pod wątek ja mam pancolar z adapterem bez potwierdzenia ostrości i powiem szczerze mam czasem problem z nastawieniem ostrości, warto kupić adapter z potwierdzeniem ostrości jak to się sprawdza daje rade.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jar14 Zobacz posta
    podepnę się pod wątek ja mam pancolar z adapterem bez potwierdzenia ostrości i powiem szczerze mam czasem problem z nastawieniem ostrości, warto kupić adapter z potwierdzeniem ostrości jak to się sprawdza daje rade.
    Warto, będzie dużo łatwiej, szybciej itd. -jednym słowem polecam !

Tylko może być problem z ... nadążeniem za dzieckiem :wink:
    Ja pomimo posiadania fajnych manualnych szkieł portretowych kupiłam 50/1,8, a i tak czasami AF nie nadąża za małymi ludzikami :wink:
    Więc szkło manualne jako drugie - tak.
    Zamiast - dla mnie dyskusyjne...

Cytat Zamieszczone przez Agressiva Zobacz posta
    Jako fotograf-amator-hobbysta nie mogę polecić szkła Canon 50mm f1.8 Prawdę mówiąc za dużo o nim złych rzeczy się naczytałam (w większości na zagranicznych serwisach), Mój Mąż dla własnego spokoju zakupił Canona 50mm f1.4 - dzięki tej jasności sliczne fotki wychodzą. A ja zainwestowałam w Sigme 50mm f2.8 DG Macro - najczęściej fotografuję przyrodę na terenówkach, poza tym do portretów także fajnie to szkło pasuje.
    Tak czy inaczej poleciłabym poczekać nieco dłużej, przyoszczędzić i kupić dobry obiektyw
    Też się naczytałam... i jednak kupiłam (dzięki Tovers !) i nie żałuję.
    Ja nie radzę czekać - akurat w tym przypadku. Zanim kupisz lepsze szkło (jeśli to potrwa np. pół roku) stracisz wiele okazji do zrobienia fajnych zdjęć. Dzieci rosną i zmieniają się baaardzo szybko, szybciej niż nam się wydaje.

A straconych okazji nikt Ci nie wróci...
    Warto o tym pomyśleć.
    Ostatnio edytowane przez Selena ; 13-01-2009 o 10:11

Agressiva
    Guest

Domyślnie

warto kupić adapter z potwierdzeniem ostrości
    Jezeli kiedys pomyślę o adapterze, to nie będę brała nic innego pod uwagę. Wzrok bardzo często mnie zawodzi z racji pracy non-stop przed komputerem i wiem, że czysto manualne ustawienia ostrości nie byly by dla mnie dobrym rozwiązaniem.

Dzieci rosną i zmieniają się baaardzo szybko, szybciej niż nam się wydaje.
    Jak widac jest to sprawa bardzo indywidualna, jeżeli ktoś nie musi się spieszyc z zakupem to lepiej tego nie robic.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

I ja dorzucę swój głos w dyskusji.
    Czy jest to dobre szkło dla amatora, który właśnie zaczyna przygodę z fotografią? Wbrew pozorom pytanie dosyć trudne. Fatalny AF w tym obiektywie, może zniechęcić każdego fotografa do kontynuowania swojej pasji. A co dopiero w przypadku amatora, który nie będzie widział efektów swojej pracy, i twierdził, że kompaktem uzyskiwał bardziej ostre obrazy. Dlatego kupując to szkiełko, należy liczyć się z licznymi pomyłkami i nieostrymi fotami. Niemniej wszystkie pozostałe argumenty, przemawiają ZA : cena, światło, rozdzielczość, nie najgorsza plastyka ( bokeh kwestią gustu), nawet ten plastik tak bardzo nie razi - ze wszystkich trafionych zdjęć jestem bardzo zadowolony. Ja kupując obiektyw potrzebowałem tej ogniskowej i takiego światła i liczyłem się z tym, że AF będzie płatał mi figle. Nie sądziłem, że będzie to jednak tak wkur.....
    Dlatego, zanim kupisz - uświadom sobie, że AF to według mnie tragedia ( miałem 24-85 USM, mam 85 1.8 USM). Jako amator nie żyjący z fotografii, oczekuję przyjemności z realizowania swojej pasji, która to radość jest mocno ograniczona przez celność mechanizmu ustawiania ostrości. Gdy tylko będą fundusze przesiadka na jaśniejszego brata. Pozdrawiam.
    PS.Kiedyś uważałem, że najważniejszą cechą obiektywu jest rozdzielczość. Po pół roku używania 50 1.8 już tak nie myślę.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Jezeli chodzi o szkła manualne to cięż jest ustawiać otrość czegość co może sie poruszyć, wiem z doświadcznia. Dlatgeo właśnie kupiłem 50mm f1.8. Dla mnie do zastosowań amatroskich się nadaje i jestem zadowolony z zakupu tym bardziej że 315zł to nie dużo jak za stałke o takiej jasności. Chociaż wiem że za dużo od tego szkła nie można wymagać. Na początek powinno wystarczyć bo poźniej AF może troche wkurzać.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

duzo tez zalezy od sztuki jaka sie trafi. tak czy owak - brac

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów