no jak nie chcesz inwestowac duzo pieniedzy to mysle,ze 50 1.8 amatorsko cie zadowoli ( a roznica miedzy 50 1.8 a 50 1.4 jest ok 700zl)
no jak nie chcesz inwestowac duzo pieniedzy to mysle,ze 50 1.8 amatorsko cie zadowoli ( a roznica miedzy 50 1.8 a 50 1.4 jest ok 700zl)
50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow
Marcin nie napisales po co Ci ta 50-tka. Pozniej piszez ze Sigma na 300 nie tego... to co chesz 50 zastapic to 300 czy jak?Okresl co chesz focic, bo wszyscy Ci doradzaja 50 z wlasnej prspektywy a moze Ty wogole nie potrzebujesz tej stalki hmm?
Would?
mojej siostrze urodziło się dziecko, chciałbym porobić mu trochę portretów itp.
400D z 50/1.8 II idealnie nadaje się do robione portretów niemowląt do rodzinnego albumu. Wspaniały stosunek jakości do ceny. Na pewno nic lepszego za tą cenę nie kupisz...
Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.
A moim zdaniem nie warto.
Mialem przez pewien czas tampona 17-50 i 50 1.8 i gdybym nie uzywal 50 dodatkowo w analogu to olalbym ta plastikowa stalke,choc pare fajnych zdj nia zrobilem.
Na twoim miejscu poprostu zbieralbym kase na 85 1.8 no chyba ,ze koniecznie chcesz 50 to 1.4.
ok nie mowie ze nie wart 250pln bo wart, ale bokeh to ma brzydki i to widac, niech kupi jesli cena jest tak waznaObiektyw jest świetny, bo uczy kadrowania, co to jest GO, jest jasny i tani. Budową bym się nie przejmował, choć trzeba przyznać, że szybko się syfi w środku (plastik może być zaletą, bo - przynajmniej jest leciutki).![]()
Fajne, jasne, szkło za cenę piątkowego wyjścia na miasto. Mam polecam, używam czesto do focenia koncertów i 1.8 światło wystarcza.
30D + 17-75 4.5 5.6 IS + 50 1.8 + chęci
I eat EMO children for breakfast
Jeżeli masz zamiar rozwijać się, inwestować w sprzęt to warto poczekać, dozbierać i kupić C50/1,4 , jeżeli nie to bierz C50/1,8.
pozdrawiam
chyba NY albo Tokyo bo inaczej nie mialbys ciagle 350dza cenę piątkowego wyjścia na miasto
Używkę można kupić pewnie nawet za stówę (swoją za tyle sprzedałem, a jej wadą było wewnętrzne zasyfienie [nie wpływa za specjalnie na obrazek] i ok. 2-letnie używanie). Łatwo tanio kupić i łatwo sprzedać, więc i tak zyskujesz, a tracisz niemal nic.Zamieszczone przez kubaj
Co do bokehu - jednym się podoba, innym nie. Mnie się podoba, w przeciwieństwie do Tamrona 17-50 (którego też na Twoim miejscu bym spylił i kupił/zamienił na coś szerokiego).
Poza tym - same zalety, szczególnie, jeśli chodzi o zdjęcia dzieci - tych małych i tych starszych. W przypadku niemowlaków to bajka - wystarczy doświetlić pokojowym światełkiem i nie trzeba walić lampą (małe dzieci tak lampą traktować - horror i barbarzyństwo).