Jasne - i absolutnie słusznie! Rolą dziennikarza (także fotoreportera) jest pokazać zjawisko, a nie dać się skopać... Że o utracie sprzętu nie wspomnę... ;-)Też tak myślałem, ale wolałem nie wypowiadać się na ten temat podczas demonstracji![]()
Jasne - i absolutnie słusznie! Rolą dziennikarza (także fotoreportera) jest pokazać zjawisko, a nie dać się skopać... Że o utracie sprzętu nie wspomnę... ;-)Też tak myślałem, ale wolałem nie wypowiadać się na ten temat podczas demonstracji![]()
Amator, po prostu amator*
*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb
Nad spójnością muszę popracować. Te zdjęcia są wybrane dosyć przypadkowo ale może uda mi się sklecić z tych i innych jakiś foto essej.
no może poza zdjęciem nr 6.
To może dodam jeszce to zdjęcie żeby rozjaśnić sytuację
No to już z dokładnością przesadzasz. Demonstracja szła przez pól londynu i nigdy bym nie pomyślał żeby robić zdjęcia tabliczkom z nazwami ulic.
Tutaj też się nie do końca zgodzę. Większość z tego co czytałem lub oglądałem, związanego z fotoreporterką zawsze mówiło żeby podejść jak najbliżej do fotografowanego obiektu i użyć szerokiego kąta.Szerszy kąt dalej od obiektu i nie będzie wiadomo co jest centralnym punktem zdjęcia.
Dzięki za komentarz :-D
Trzeba było ja odrazu wstawiać.. tresciwe, a w dodatku dośc ciekawe:-)
Akurat nie o to dokładnie chodziło, ale reportaż, ma zdawać relacje z jakiegoś miejsca i jesli nie bedzie widoczne to na zdjęciu, to powinna być o tym krótka notka słownaDemonstracja szła przez pól londynu i nigdy bym nie pomyślał żeby robić zdjęcia tabliczkom z nazwami ulic.![]()
Tutaj się z Toba zgodzę, niemniej w Twoim reportażu w tym przypadku zabrakło kadrów ogólnych, z szerszej perspektywy, w której wcale nie chodzi o wyłapanie jakiejś osoby z tłumu, tylko ogólnym rozeznaniu w sytuacji.Szerszy kąt dalej od obiektu i nie będzie wiadomo co jest centralnym punktem zdjęcia.
Pozdrawiam.
PS: Mam nadzieję, na efekty przy najblizszej okazji, bo widać, że jesteś zainteresowany tematem i chcesz dyskutować o zdjęciach, technice itp. to dobrze. Znaczy, że nie puścisz naszych uwag mimo uszu i będzie coraz lepiej:-)
Ostatnio edytowane przez Slider ; 11-01-2009 o 21:56
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Zapodziało mi się to zdjęcie w folderze
Myślałem że tytuł starczy ale spoko następnym razem napiszę jakiś mini artykulik pod zdjęciami. Już jestem prawie jak National Geographic ;-)
Problemem w przyapdku tej demonstracji jest to że nie przechodziła obok żadnych budynków charakterystycznych dla Londynu, czyba że się tam mieszka.
Mam ale większość/wszystkie są do chrzanu. Może to ?
Niestety moje wybujałe ego nie pozwala mi przyjąć żadnych uwagA tak na serio to dzięki za wszystkie porady.
Tak, ale nawet jesli, to pamietaj, że samo miejsce nie wystarczy. Do tego przydałby się czas:wink: Przy okazji jakieś wazne osobistości (i tu sie przydadza Twoje "łapanki" pojedyńczych osób), ale tak jak mówiłem, jeśli bedzie to służyło o prezentacji, to nie wszystko musi się zawierac na samych zdjęciach.
O to to to.. Czyli wiesz o co chodzi, ale nie chesz pokazaćMam ale większość/wszystkie są do chrzanu. Może to ?Nawet jesli całe zdjecie nie jest najlepsze, to nie masz pojecia ile informacji dostarcza postronnemu obserwatorowi
Podrawiam i życze sukcesów!
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Nie widzę hipokryzji w zachowaniu tych ludzi.. setki niewinnych ofiar a Hamas raczej średnio na tym ucierpiał.
Wiem, że nie o tym temat ale Twoja wypowiedź świadczy chyba o nieświadomości..
Zdjęcia mi się podobają - nie wiem jak to jest pod względem technicznym ale emocje są dobrze uchwycone.
Zdjęcie nr 10 też ma swój urok :]
Ważne osobistości też mam :-D
George Galloway, jeden z mówców na demonstracji. Przewodniczący partii Respect.
Czyli jednym z moich problemów jest całkowity brak umiejętności wybierania zdjęć![]()
Chodzi o to, że powinieneś zakładać, że nie tylko Londyńczycy będą Twój reportaż oglądać. Poza tym jeśli kiedyś stworzysz na tyle dobry materiał - czego Ci życzę, że będzie oglądany i po latach to pokazanie czasu i miejsca jest niezbędne.
To zdjęcie ma nieść treść, a nie podpis pod nim.
szerzej i dalej by pokazać ogół. np wdrapać się na jakąś lampę, balkon czy też wejść na piętro i pokazać demonstrację z dalszej perspektywy by zobrazować wielkość zjawiska.Tutaj też się nie do końca zgodzę. Większość z tego co czytałem lub oglądałem, związanego z fotoreporterką zawsze mówiło żeby podejść jak najbliżej do fotografowanego obiektu i użyć szerokiego kąta.Szerszy kąt dalej od obiektu i nie będzie wiadomo co jest centralnym punktem zdjęcia.
spoko - kolejna Twoja praca na pewno będzie lepsza.Dzięki za komentarz :-D
Zdrówka