Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
To nie jest tak, że sprzęt w białym pudełku jest MNIEJ WARTY. Nie jest. Tylko taniej wychodzi...
Białe pudełka to pozostałości po zestawach (np. aparat + obiektyw lub + 2 obiektywy i grip). Wiadomo, że rozkitowany zestaw będzie tańszy od oddzielnie kupowanych elementów. Błędnie kojarzone niestety z mitycznymi refurbisherami ściąganymi onegdaj z USA. Dla przykładu za Lkę 24-105 w białym pudełku zapłacimy najtaniej (ok 3300, za wersję z pudełkiem z 300-500 zł więcej).
Oczywiście sprzęt jest z reguły pełnowartościowy (oczywiście trzeba uważać). Jeśli ktoś woli mieć kolorowe pudełko to warto pytać sprzedawcy przed zakupem.
Białe kartoniki też mają kody, więc w razie cashbacku są honorowane.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 03-03-2009 o 14:27
O obiektywach wiem prawie wszystko
ja tak sprzedałem C18-200 IS, i to nawet bez pudełka bo nie było go w zestawie z 50D. tylko problem co z paragonem i gwarancją? przecież w moim przypadku została u mnie. więc te w białych są poprostu bez gwarancji? tak myślę.
canon
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Sklep powinien zagwarantować gwarancję producenta. Bez takiej gwarancji ja bym nie kupił.
W tym wszystkim zastanawia mnie jedynie fakt, po co Canon do w sumie profesjonalnych modeli aparatów dodaje szkła, dzięki którym później są kłopoty z sprzedażą danego zestawu. Teoretycznie lepiej byłoby dać obiektyw od razu do oryginalnego pudełka i nie tracić później na jego sprzedaży kilkaset złotych (tak było w moim przypadku, tzn o tyle kupiłem go taniej). Pomijam już fakt, że rozczłonkowanie zestawu i spakowanie szkła w zastępcze pudło jest dodatkową czynnością - a i ten dodatkowy kawałek tektury (liczony w iluś tam egzemplarzach) daje dodatkowe koszty. O co w tym wszystkim chodziRozumiem, że Canon szybciej mógł sobie "strzelić w kolano" niefortunnie kompletując jakiś zestaw - jednak te oddzielane wersje OEM-owskie są już od kilku modeli aparatów
![]()
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Trochę niefortunne jest też nazewnictwo OEM w przypadku sprzętu foto. Pudło zwiera wszystko to samo, co pudło kolorowe. Więc różnią się tylko pudłem.
Mój 40D pochodził z rozbitego zestawu (chyba z lampą) i był w białym pudełku. Dostałem normalną eurogwarancję wystawioną tylko na body i rachunkiem pośredniczącego w sprzedaży sklepu.
Ostatnio nawalił mi i zawiozłem do serwisu do Berlina, tam sprawdzili gwarancję w centrali w Wiedniu i nie było problemu z naprawą gwarancyjną.