Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: No i stalo sie...

Mieszany widok

450fan
    Guest

Domyślnie No i stalo sie...

Witajcie, stalo sie....po przygodach z Zenithem i Practica ( lezy jeszcze ostatni model zakladow Carl Zeiss Jena z DDR w szafie), chwilowej przygodzie z Panasonic FZ-30 wpadl w moje rece 450D.
    Jedyne sluszne forum na ktore moglem trafic to wlasnie Canon Board.
    Wazeliniarstwo...nie?
    Ok, do rzeczy.
    Mam szklo kitowe i chyba trzeba je zmienic, poszperalem troche po forum i jedyne co mi sie rzucilo w oczy to to zeby na razie przy nim zostac.
    Moze mnie ktos z rzeczoznawcow w tym utwierdzic?
    Lub od tego odwiesc.....
    No i co ewetualnie?
    Na wieksze odleglosci mam juz typa:70-300 USM IS Canona
    Chyba ,ze mnie tez do tego ktos zniecheci
    Pozdrawiam wszystkich i gratuluje dobrej roboty na forum.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Widziałem b.dużo świetnych zdjęć z tego 'kita" i wiele kiepskich z "L".Tak naprawdę najwięcej zależy od czlowieka.Spokojnie fotografuj i dopiero jak szkło zacznie Cię ograniczać to je zmień.Ale moim zdaniem to tak prędko nie nastąpi.A na pewno nie w tym roku . :smile: Kup jeszcze 50/1,8 żeby mieć cos jasnego [kosztuje grosze ,dobre szkło] i tego Twojego typa.I będziesz gość.Eee co ja mówię No, półtorej goscia.Pozdrawiam
    Ps.nie jestem rzeczoznawcą

Bywalec Awatar kiray
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 450fan Zobacz posta
    Mam szklo kitowe i chyba trzeba je zmienic, poszperalem troche po forum i jedyne co mi sie rzucilo w oczy to to zeby na razie przy nim zostac.
    Ja też mam 450d. Nigdy nie używałem kita i nie wiem jak się sprawuje ale myślę, że nie zaczyna się zabawy od zamiany kitowego szkła na inne "lepsze" i na pewno droższe. Zgodzę się z przedmówcą co do kita - mój przyjaciel również sobie go chwali. Rób zdjęcia, oglądaj je, pokazuj innym i po analizie ewentualnych uwag i niedociągnięć rozważ zamianę szkła. Chyba ,że już teraz wiesz że nie będziesz zadowolony ze zdjęć..., ale po co wtedy kupowałeś kita?

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pamietaj, że im krótsza ogniskowa, tym lepiej i, że trzeba go przymknąć przynajmniej do "ósemki". W plenrze, na śniegu nie powinno z tym być problemów.

marcooos
    Guest

Domyślnie

Jeżeli już koniecznie chcesz dodatkowe szkło (szkoda że nie napisałeś co chcesz fotografować) to wiele dobrego słyszałem o EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM. Podobno niezła "spacerówka" - sam się nad nią zastanawiam
    Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Pamietaj, że im krótsza ogniskowa, tym lepiej (...)
    Aż boję się myśleć, jak zamierzasz obronić tak postawioną tezę
    Pewnie "czepiam się słówek", ale czytaj dalej mamiski

(...) trzeba go przymknąć przynajmniej do "ósemki". (...)
    Kit'a zawsze lepiej nieco przymknąć, to wiadomo, ale że minimum do ósemki
    Jeśli czyta to ktoś, powiedzmy, mniej doświadczony, to nic tylko usiąść i płakać.
    mamiski -albo nie doczytałeś, albo bezmyślnie (nawet jeśli w dobrej wierze) powielasz opinię kogoś, kto nie doczytał. Takie stwierdzenia wymagają jasnego komentarza dotyczącego przyjętych kryteriów (patrz także pierwszy cytat), w przeciwnym razie, tak jak tu, na zasadzie głuchego telefonu, mniej "wtajemniczonych" wprowadza się w potworne błędy.
    Dochodzi też kwestia 18-55 vs 18-55 IS, a różnica jest (dla leniwych -na korzyść wersji IS).

(...) wiele dobrego słyszałem o EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM. Podobno niezła "spacerówka" (...)
    Była... i może nadal jest... na analogu. Na cyfrze spisuje się o klasę, jeśli nie o dwie gorzej, a 45mm (po przeliczeniu crop'a) na szerokim końcu, to IMO porażka dla "spacerzoom'a". Lepiej będzie już kupić 17-85 IS, ale jeśli już ma się kit'a (@ 450fan, zakładam, że z IS), to IMO jest to przesiadka w żadnym wypadku nie warta swojej ceny.

Nie mieszajmy ludziom w głowach.

@ 450fan
    Potraktuj poważnie to, co w telegraficznym skrócie napisał ArturBonoVox.
    Trochę się do sprzętu przyzwyczaisz, trochę się nim pobawisz, to sam będziesz wiedział czego Tobie brakuje i za co wolisz dopłacić. Zmiana kit'a "dla zasady" to zwyczajne wywalanie kasy (choć każdy ma swoją i innym nic do tego).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Była... i może nadal jest... na analogu. Na cyfrze spisuje się o klasę, jeśli nie o dwie gorzej, a 45mm (po przeliczeniu crop'a) na szerokim końcu, to IMO porażka dla "spacerzoom'a".
    [C 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM]

Hmm a możesz mi wyjaśnić jak objawia się jego gorsze zachowanie na cyfrze?

Bardzo ciekawi mnie ta opinia, gdyż wielokrotnie spotkałem się z nią na tym forum, ale jakoś nikt nie potrafił mi tego fenomenu wyjaśnić. Skoro o tym piszesz, na pewno jesteś w temacie i korzystałeś z tego obiektywu zarówno na cyfrze jak i analogu. Co z tego, że pstrykam nim na co dzień, ale jestem amatorem, dlatego oddaję głos bardziej doświadczonym i zorientowanym

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Nie mieszajmy ludziom w głowach.
    APP warto zastanowić się nad sensem swoich własnych słów
    Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 16-01-2009 o 13:06
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Uzależniony

Domyślnie

chlopie, moze zacznij od robienia zdjec a nie zmiany obiektywu.

Bywalec
    Miasto
    Dzianisz

Domyślnie

radze poczytać testy kita. szczególnie przychylne są te na photozone.de o ile to ten z IS

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

a moze zamiast zmieniac kita to zmień od razu puszkę bo ta też ma wiele wad np. kiepski AF...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów