Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: [Średni format] Problem początkującego "Jak wyjąć negatyw z kasety"

Domyślnie [Średni format] Problem początkującego "Jak wyjąć negatyw z kasety"

Witam!
    Jako iż są to moje pierwsze kroki z średnim formatem, a odpowiedzi na nurtujący mnie problem nie udało mi się wygooglać to mam następujące pytania:
    otóż przy zakładaniu filmu (typ 120, Kodak 400tx) na rolkę nawinąłem papier wg tego co słyszałem/widziałem kiedyś. po wypstrykaniu tego filmu nie za bardzo wiem jak go wyjąć z kasety:
    Ten papier który widziałem na początku to jest na całej długości filmu czy tylko na początku?
    Kaseta jest typu hasselblad a12 (lub popularnie mówiąc kiev(bo takowego posiadam)) i z tego co zaobserwowałem tylko jednym wałkiem/rolką można kręcić -i tutaj cały film się przewija na tą rolkę, czy wyjmuje się film po prostu w ciemni?
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Typ 120 ma papier na całej długości (220 miał tylko na poczatku i końcu i 24 klatki). Nawiniętą rolkę wyjmuje się z aparatu/kasety, a pustą rolkę przekłada na miejsce "odbiorcze"...
    Staramy się nie wyjmować w ostrym świetle
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Domyślnie

ooo dzięki, dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło.
    jeszcze tylko powiedz mi czy ten papier się odrywa od filmu jak chcę dziada nawinąć na szpulę i wrzucić w koreks? czy wywoływać razem z papierem?
    [bo wywołuje się jak przypuszczam tak samo jak typ 135 - zgodnie z tabelką]
    Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 09-01-2009 o 23:12
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Papierek do koreksu nie idzie !!
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Uzależniony

Domyślnie

a czy kolor papierka zmienił kolor i pisze na nim exposed? bo mi się za pierwszym razem udało w średnim źle nawinąć film i zamiast zrobić pierwsze zdjęcie to zwinęło mi film spowrotem...
    tak więc się upewnij wcześniej
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Tylko pamiętaj żeby jeszcze przewinąć go do końca
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Uprawnienia umieszczania postów