Po prostu zauważyłem, że w niektórych sklepach internetowych nie ma możliwości wyboru rodzaju mocowania...
Po prostu zauważyłem, że w niektórych sklepach internetowych nie ma możliwości wyboru rodzaju mocowania...
Po prostu musisz się ich zapytać czy mają dostępną wersje z mocowaniem dla Canona![]()
mi też się wydaje, że na pełnej klatce, to 70mm (nie 50) ma perspektywę ludzkiego oka
Przyłożyłem oko do wizjera i starałem się ustawić ogniskową tak aby pokryła się z tym co widzi drugie oko. Wynik: 60mm (APS-C). Przy tej ogniskowej widziałem, wszystko tak jak bez aparatu jednak był to dość mały wycinek i dopiero przy ~30mm widziałem mniej więcej tyle ile "normalnie" jestem w stanie zobaczyć (pod wzgl. kąta widzenia, a nie zniekształceń).
Weźmiesz aparat o innym powiększeniu wizjera i wszystko będzie inaczej.
Tego nie da się precyzyjnie określić. Przecież nie chodzi o wizjer aparatu ale o postać finalną. Odbitkę, monitor. A tu kąt widzenia będzie zależał od odległości z jakiej się patrzy na tę postać finalną. 50mm to po prostu średnio na jeża umówiony standard.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
A gdybym jednak zdecydował się na canona EF 70-200mm f/4L USm (bez stabilizacji) czy na długim końcu nie da znać o sobie brak tej stabilizacji?
jak poszukasz w necie to znajdziesz tez tamrona 28-300 ktory da ci oczekiwany zakres ogniskowych.
jego test na forum znajdziesz tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?p=393534
autor tez handluje tym obiektywem wiec mozesz od razu zapytac o dostepnosc ;-)
przeczytaj test i zastanow sie czy odpowiada ci jakosc, a potem podejmij decyzje
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Boję się,że ten nieszczęsny brak stabilizacji sprawi, że fotki będą nieostre... Ok ale załóżmy, że poradze sobie z ostrością... Czy po lekkim wykadrowaniu w programie graf. np w JPEGCrops zdjęcia nie stracą zbytnio na jakości? (aparat canon eos40d + ob. canon 70-200mm f/4 L)
Brak stabilizacji może sprawić, że fotki będą poruszone ale z ostrością to nie ma nic wspólnego.
Nikt nie odpowie sensownie na Twoje pytania. Nie wiadomo jakie zdjęcia robisz, w jakim oświetleniu, na jakich czasach, korzystasz ze statywu, monopodu.... Milion rzeczy może mieć wpływ na poruszenie zdjęcia.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.