Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 89 z 89

Wątek: Krotnosc zoomu obiektywu - jak to gryzc.

Coś już napisał

Domyślnie

Po prostu zauważyłem, że w niektórych sklepach internetowych nie ma możliwości wyboru rodzaju mocowania...

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Po prostu musisz się ich zapytać czy mają dostępną wersje z mocowaniem dla Canona

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mi też się wydaje, że na pełnej klatce, to 70mm (nie 50) ma perspektywę ludzkiego oka
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    mi też się wydaje, że na pełnej klatce, to 70mm (nie 50) ma perspektywę ludzkiego oka
    Przyłożyłem oko do wizjera i starałem się ustawić ogniskową tak aby pokryła się z tym co widzi drugie oko. Wynik: 60mm (APS-C). Przy tej ogniskowej widziałem, wszystko tak jak bez aparatu jednak był to dość mały wycinek i dopiero przy ~30mm widziałem mniej więcej tyle ile "normalnie" jestem w stanie zobaczyć (pod wzgl. kąta widzenia, a nie zniekształceń).

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Weźmiesz aparat o innym powiększeniu wizjera i wszystko będzie inaczej.

Tego nie da się precyzyjnie określić. Przecież nie chodzi o wizjer aparatu ale o postać finalną. Odbitkę, monitor. A tu kąt widzenia będzie zależał od odległości z jakiej się patrzy na tę postać finalną. 50mm to po prostu średnio na jeża umówiony standard.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał

Domyślnie

A gdybym jednak zdecydował się na canona EF 70-200mm f/4L USm (bez stabilizacji) czy na długim końcu nie da znać o sobie brak tej stabilizacji?

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

jak poszukasz w necie to znajdziesz tez tamrona 28-300 ktory da ci oczekiwany zakres ogniskowych.

jego test na forum znajdziesz tutaj:
    http://canon-board.info/showthread.php?p=393534
    autor tez handluje tym obiektywem wiec mozesz od razu zapytac o dostepnosc ;-)

przeczytaj test i zastanow sie czy odpowiada ci jakosc, a potem podejmij decyzje
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Coś już napisał

Domyślnie

Boję się,że ten nieszczęsny brak stabilizacji sprawi, że fotki będą nieostre... Ok ale załóżmy, że poradze sobie z ostrością... Czy po lekkim wykadrowaniu w programie graf. np w JPEGCrops zdjęcia nie stracą zbytnio na jakości? (aparat canon eos40d + ob. canon 70-200mm f/4 L)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominikb Zobacz posta
    Boję się,że ten nieszczęsny brak stabilizacji sprawi, że fotki będą nieostre... Ok ale załóżmy, że poradze sobie z ostrością... Czy po lekkim wykadrowaniu w programie graf. np w JPEGCrops zdjęcia nie stracą zbytnio na jakości? (aparat canon eos40d + ob. canon 70-200mm f/4 L)
    Brak stabilizacji może sprawić, że fotki będą poruszone ale z ostrością to nie ma nic wspólnego.

Nikt nie odpowie sensownie na Twoje pytania. Nie wiadomo jakie zdjęcia robisz, w jakim oświetleniu, na jakich czasach, korzystasz ze statywu, monopodu.... Milion rzeczy może mieć wpływ na poruszenie zdjęcia.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów