Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 89

Wątek: Krotnosc zoomu obiektywu - jak to gryzc.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Mi się wydaje że poprostu pojęcia zoom używać można w przypadku obiektywów zmiennoogniskowych a w przypadku jakichkolwiek innych obiektywów mówienie o zoomie jakimkolwiek nie ma sensu i podawaniu przeliczników w stosunku do jakiejś podstawowej ogniskowej.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja nie zapomne jak kumplom w pracy sie ugiely nogi jak uslyszeli ze moj tamron jest 28-75. "O boze, zuuum 75! Ojesusmaria". Nie dosc ze musialem tlumaczyc ze myla pojecia, to potem i tak nikt nie potrafil uwierzyc, ze szklo wielkosci ich kompaktow ma ledwo 2.5x

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP Zobacz posta
    To chyba raczej nie zoom, a powiększenie ..x
    Tak, trzymając się ściśle formuł, nie "zoom" a powiększenie, a i to zresztą nie do końca. Ale o ile dobrze zrozumiałem, to pytającemu chodziło o to jak to jest z grubsza, na łopatologię ciotki Klotki. Nie jak dla profesora fizyki albo forumowicza z tysiącem postów :-P

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To co pisze muflon mozna by porownac predzej do "x" w lornetkach.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    Ja nie zapomne jak kumplom w pracy sie ugiely nogi jak uslyszeli ze moj tamron jest 28-75. "O boze, zuuum 75! Ojesusmaria". Nie dosc ze musialem tlumaczyc ze myla pojecia, to potem i tak nikt nie potrafil uwierzyc, ze szklo wielkosci ich kompaktow ma ledwo 2.5x
    28-75 na 75 chociaz troche przybliza ... wiesz jaka sensacje wbudza Tokina ? Nie dosc ze wielkie bydle, zoom tylko x2, to jakby tego bylo malo ona ODDALA O cenie staram sie w ogole nie mowic ale jesli ktos sie uprze potem puka sie w glowe i juz nie chce ze mna rozmawiac na temat sprzetu
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Coś już napisał

Domyślnie 12krotny zoom a teleobiektyw. Prosze o pomoc.

Posiadam zwykłą cyfrówkę z 12krotnym zoomem. Jeśli przesiąde się na lustrzanke to Który teleobiektyw pozwoli mi uzyskać przybliżenie równe 12krotnemu zoomowi? Wiem, że pytanie naiwne ale proszę o zrozumienie Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

18-200mm
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

12 krotny zoom to różnica pomiędzy krańcowymi ogniskowymi. Wcale nie musi to oznaczać, i najczęsniej tak jest, 12 krotnego przybliżenia, ponieważ na drugim końcu masz szeroki kąt.
    Jeżeli chcesz szukać czegoś, co przybliży 12 razy to co widzisz gołym okiem, to obiektyw o ogniskowej 600 mm powinien być ok (na niepełnej klatce 400mm)
    Zakładam, że standardem jest 50 mm (tak mniej więcej widzisz)
    50*12=600
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Twoja "zwykła cyfrówka" powinna mieć w specyfikacji oprócz zooma wyrażonego w "razach" tzw. ekwiwalent ogniskowych. Np. 24mm-288mm. Zwróć uwagę, że iloraz tych dwóch liczb daje właśnie wynik 12 (288/24=12) i określa krotność zooma. Inna cyfrówka o krotności 12 może mieć ekwiwalent np. 33-400. Taki aparat będzie przybliżał bardziej, choć także będzie miał zooma x12.

Mając już ekwiwalent długiego końca (w naszym przykładzie 288mm) możemy określić obiektyw dający taki sam kąt widzenia. W przypadku aparatów mających matrycę o wielkości pełnej klatki (tzw. Full Frame, np EOS 5D) będzie to obiektyw o takiej właśnie ogniskowej (288mm). Jeżeli posługiwać się będziesz aparatem z matrycą formatu APS-C (np. EOS 40D), należy tę liczbę podzielić przez 1,6. Daje to wynik 180mm.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 03-10-2008 o 11:53
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    12 krotny zoom to różnica pomiędzy krańcowymi ogniskowymi. Wcale nie musi to oznaczać, i najczęsniej tak jest, 12 krotnego przybliżenia, ponieważ na drugim końcu masz szeroki kąt.
    Jeżeli chcesz szukać czegoś, co przybliży 12 razy to co widzisz gołym okiem, to obiektyw o ogniskowej 600 mm powinien być ok (na niepełnej klatce 400mm)
    Zakładam, że standardem jest 50 mm (tak mniej więcej widzisz)
    50*12=600
    za daleko się zapędziłeś... cyfrówka z 12x zoom to zapewne S5 IS (lub jakiś wcześniejszy :-)), ma to eqv.36-432mm i największą tego wadą jest brak szerokiego kąta.

Dla przesiadających się z tego typu aparatów na lustra APS-C zostały przygotowane obiektywy 18-200mm (eqv.28-320mm), które w przeciwieństwie do "12x zoomów" mają przynajmniej przyzwoity szeroki kąt na dole, a i długi koniec mają w zupełności wystarczający.

EDIT: zreszta, było już, więc połączyłem :-)

EDIT_2: o "przyblizeniu" też było :-)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=32146
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów