Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 89

Wątek: Krotnosc zoomu obiektywu - jak to gryzc.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Przecież "ogniskowa" oka nie ma sensu! Podobnie porównywanie widoku przez wizjer z widokiem bez wizjera.

Juz dawno ustalilismy, ze wazny jest kat widzenia. Oko ma tak duzy kat, ze najlepsze szerokie sie nie umywaja. Trzebaby znac prawdziwy kat z jakiego mozg zazwyczaj interpretuje dane.
    Ale mowimy o krotnosci zblizenia wiec kat zostawiamy w spokoju ... chodzilo mi o to przy jakiej ogniskowej obraz widziany na zdjeciu/matowce jest zblizony "wielkoscia" do tego jak to widzialo oko.

Fakt jest faktem ze w zaleznosci od budowy matowki bedzie to wygladalo zupelnie inaczej. Kwestia jest taka czy to "inaczej" jest blizsze 35 mm 50 mm czy jak tu ktos probuje kombinowac 70 mm.
    Moim zdaniem obliczanie krotnosci przyblizenia jest bzdura (skoro istnieje cos takiego jak ogniskowa) ale ciekawi mnie problem zblizenia ogniskowej do tego co widzi oko. Wszedzie gdzie czytalem to bylo 50 mm i tak z wlasnych obserwacji tez mi to wygladalo

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    chodzilo mi o to przy jakiej ogniskowej obraz widziany na zdjeciu/matowce jest zblizony "wielkoscia" do tego jak to widzialo oko.
    A to juz zalezy z jakiej odleglosci ogladasz zdjecie i jakie duze jest
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

mi wydaje sie iz jest to wiecej niz 50mm jednak nigdy nie poznam tej subtelnej roznicy poniewaz, zaiste mam wade wzroku z ktorej prosilbym o nie naigrywanie sie, czlowiek ma pole widzenia wynoszace okolo 180 stopni, tyle ze ostro widzi tylko ten wycinek swojego pola widzenia na ktory wlasnie ogniskuje, moje pole widzenia wynosi okolo 110 stopni i nie dosc ze jestem leworeczny, co przysparzalo mi problemow przy gitarze : ) to jak dlugo szukalem aparatow dla ludzi ktorzy postrzegaja swiat przez lewe oko nie umialem takowego znalezc, jawna dyskryminacja : ) fakt klocenie sie o ogniskowa oka jest rzecz glupia i wzgledna, wezmy dla przykladu chociazby dalekowzrocznosc, ktos moze powiedziec ze jego "ogniskowa oka" moze rownac sie niezlemu tele, takiej chociazby 300mm lufie i to jeszcze "L" jesli ktos jest onanista : ) w moim bardzo wzglednym odczuciu jest ona troszeczke wieksza niz 50mm, ale jak juz mowilem troszeczke inaczej postrzegam swiat, i przez to chociazby nie moge nacieszyc oka/oczu stereografia...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Trzebaby znac prawdziwy kat z jakiego mozg zazwyczaj interpretuje dane.
    ostatnio w telewizorni (sic!) ogladalem program o kierowcach i stwierdzono tam, ze czlowiek "rejestruje i przetwarza" obraz wielkosci monety (pewnie cos kolo 1zl) na wyciagnietej dloni, odswiezany ok 10 razy na sekunde. Inna sprawa ze kat widzenia pary ludzkich oczu jest w okolicach 180 stopni i na granicy wzrok jest bardzo czuly na ruch, ale nei na szczegoly.

To taki maly OT :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    [...]
    zaiste mam wade wzroku z ktorej prosilbym o nie naigrywanie sie, czlowiek ma pole widzenia wynoszace okolo 180 stopni, tyle ze ostro widzi tylko ten wycinek swojego pola widzenia na ktory wlasnie ogniskuje, moje pole widzenia wynosi okolo 110 stopni [...]
    Wybacz, Przyjacielu, ale nie miałem zamiaru się naigrywać!
    Wymądrzyłem się nieco w kwestii medycznej, niewiedząc zupełnie o Twojej przypadłości... i w trosce o Twoje zdrowie.

Cytat Zamieszczone przez thorin
    [...]
    nie dosc ze jestem leworeczny, co przysparzalo mi problemow przy gitarze : ) to jak dlugo szukalem aparatow dla ludzi ktorzy postrzegaja swiat przez lewe oko nie umialem takowego znalezc, jawna dyskryminacja : ) [...]
    Było kilku leworęcznych wirtuozów gitary, więc się tu innostronicowością nie zasłaniaj...
    A poza tym, dyskryminacja dyskryminacją, ale spora część wybitnych ludzi
    to leworęczni!

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

spokens : ) nie probuje sie zaslaniac przed razami, co to to nie, niewiedza boli : ), tyle ze w moim odczuciu to to napewno nie jest 50 mm : D ale to zupelnie OT wiec zamknijmy temat albo pogadajmy powazniej : ) co do "stronniczosci" sprzetu, zastanawia mnie dlaczego gitary dla leworecznych istnieja a lewoocznym zostaje gimnastyka i pocieranie tylnej scianki noskiem : ) ?
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 07-07-2005 o 22:59
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ja tez lewym okiem q-kam w wizjer.. ale nie przeszkadza mi to.. o ile nie uzywam minolty, gdzie twarz z nosem przeszkadza w przelaczaniu przyciskow

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

na zdjeciu oszukujesz?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pietro
    Moje pytanie dotyczy krotnosci zoomu obiektywu. Z jakiegos postu wywnioskowalem, ze aby otwrzymac te cyfre nalezy podzielic max/min ogniskowa obiektywu.
    Jezeli tak to znaczy, ze krotnosc nie zalezy od dlugosci ogniskowych ale od ich stosunku :grin: . (czyli stalki maja krotnosc 1x)
    Czy jest to prawda?

(zaznaczam, ze informacja ta potrzebna jest mi dla "mojego ogolnego wyksztalcenia foto/technicznego").
    Zgadza się stałki mają krotność 1x.
    A co do standartowych obiektywów przyjmuje się ogniskową równą przekątnej klatki (matrycy).
    Dlatego kompakciki mają takie maciupieńkie ogniskowe.
    Zresztą gdzie jest małe czarne kółko na kicie 18-55? w okolicach 28 mm.
    Ciekawe czy ktoś to zauważył?

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów