Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 89

Wątek: Krotnosc zoomu obiektywu - jak to gryzc.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat
    jesli to pomoze to np manual do olympusa z zoomem x10 mowi iz jest to odpowiednik ogniskowej 380mm, wiec oni przyjeli za "x1" 38mm
    Co jest troche dziwne swoja droga bo najbardziej zblizona do ludzkiego oka ogniskowa jest ogniskowa 50 mm. Moim zdaniem to ona powinna stanowic x1 (ale nie pamietam zebym widzial gdzies jakies wiarygodne dane na ten temat).

Ale wtedy olympus mialby "tylko" x8 a nie x10

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    W kompatach ogniskowe przelicza się, gdzyż rzeczywiste ogniskowe wynoszą przykładowo 5 do 15mm i nic nie mówia fotografującemu.
    Nie dla "aparatów 35mm" tylko dla aparatów małoobrazkowych gdzie wymiar klatki filmu wynosi 36x24.
    W zwiazku z tym mozliwe jest iz ilosc x przeliczana jest jako stosunek ogniskowej do przekatnej matrycy/klatki filmu skoro dla 36x24 x1 oznacza 35 mm.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Co jest troche dziwne swoja droga bo najbardziej zblizona do ludzkiego oka ogniskowa jest ogniskowa 50 mm. Moim zdaniem to ona powinna stanowic x1 (ale nie pamietam zebym widzial gdzies jakies wiarygodne dane na ten temat).

Ale wtedy olympus mialby "tylko" x8 a nie x10
    Z tego co czytałem historie, to 35mm jest naturalne dla oka, a 50mm przyjelo sie jako standard dopiero w lustrzankach, bo bylo tansze do zrobienia (lustro nie pozwalalo na tak bliskie umieszczenie soczewki jak we wczesniejszych sprzetach).
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Z tego co czytałem historie, to 35mm jest naturalne dla oka, a 50mm przyjelo sie jako standard dopiero w lustrzankach, bo bylo tansze do zrobienia (lustro nie pozwalalo na tak bliskie umieszczenie soczewki jak we wczesniejszych sprzetach).
    Tez cos takiego czytalem ale wez kita ustaw na 35 mm looknij przez wizjer a potem normalnie na obserwowany obiekt ... nastepnie zrob tak dla 50 mm

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

jeden krot lub jedna krotnosc, co to wogole za wielkosci ? : ) tylko w media marketach i innych podobnych centrach handlowych mydla ludziom oczy liczbami: 4 krotny zoom optyczny pieciokrotny cyfrowy, to wszystko jest strasznie plynne, w rzeczywistosci powinno sie szukac danych w mm, bo to jest stala dla aparatow i sie nie zmienia, no chyba ze jest zoom cyfrowy wtedy trzeba ja przez ten wlasnie zoom pomnozyc i dostaje sie rzeczywista ogniskowa, to tak zeby jeszcze rozwiac pozostale watpliwosci : ) a co do tych 50mm, moze ja mam jakas wade wzroku, ale dla mie blizsze by bylo chyba cos kolo 60, moze 70 mm pozdro
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

thorin, wlasnie ja tez czytalem w jakiejs ksiazce ze ogniskowa oka to jest 70mm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    [...]
    a co do tych 50mm, moze ja mam jakas wade wzroku, ale dla mie blizsze by bylo chyba cos kolo 60, moze 70 mm pozdro
    Najbardziej mi to pasuje do objawów jaskry - idź do okulisty, póki nie jest za późno!

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

no tak rzeczywiscie jaskra... jaskra to by byla jakby mi paprochy wizjer przeslanialy a nie zawezaly kat widzenia : P
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przecież "ogniskowa" oka nie ma sensu! Podobnie porównywanie widoku przez wizjer z widokiem bez wizjera.

Juz dawno ustalilismy, ze wazny jest kat widzenia. Oko ma tak duzy kat, ze najlepsze szerokie sie nie umywaja. Trzebaby znac prawdziwy kat z jakiego mozg zazwyczaj interpretuje dane.

Co do wizjera, to wszystko zalezy od jego konstrukcji. Przy tym samym obiektywie obraz bedzie zupelnie inny w np. 650 i 3000.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    no tak rzeczywiscie jaskra... jaskra to by byla jakby mi paprochy wizjer przeslanialy a nie zawezaly kat widzenia : P
    Teraz to mylisz jaskrę z zaćmą...

A jedna z odmian jaskry, zwana jaskrą zamykającego się kąta (lub czasem jaskrą wąskiego kąta), objawia się właśnie stopniowym zawężaniem kąta widzenia.

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów