Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Aplikacje do wyostrzania zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    A podzielisz sie linkiem zebym nie musial przekopywac sie przez sterte postow?
    Eee, to prostsze (lub też raczej głupsze) niż Ci się wydaje po prostu przez pół życia jeśli już używałem USM, to z radius wielkości kilku (2-5) pixeli - sugerując się domyślną wartością w Gimpie. Gdy tymczasem typowo poprawna jest wartość poniżej 1 pixela. I odkąd zacząłem tak robić, moje fotki stały się jakieś takie ładniejsze

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Eee, to prostsze (lub też raczej głupsze) niż Ci się wydaje po prostu przez pół życia jeśli już używałem USM, to z radius wielkości kilku (2-5) pixeli - sugerując się domyślną wartością w Gimpie. Gdy tymczasem typowo poprawna jest wartość poniżej 1 pixela. I odkąd zacząłem tak robić, moje fotki stały się jakieś takie ładniejsze

haha, czyli dokladnie tak jak ja
    dzieki
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darpla
    Jaką aplikację wykorzystujecie do zwiększenia ostrości w waszych fotkach?
    Jakim narzędziem w tejże aplikacji do uzyskania lepszej ostrości się posługujecie?
    Photoshop - USM w trybie Lab (wyostrzanie tylko kanału "Lightness" zgodnie z jedną z porad Scotta Kelby).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja PS CS2 - Smart Sharp , lepsze wg mnie od Unsharp Mask.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Photoshop - USM w trybie Lab (wyostrzanie tylko kanału "Lightness" zgodnie z jedną z porad Scotta Kelby).
    O tez wlasnie chcialem to napisac Zreszta Kelby podaje kilka naprawde niezlych patentow na wyostrzanie ... ostatnio np idealnie zrobilem zdjecie za pomoca emboss.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    No właśnie zainstalowałem sobie Gimpa. W wersji polskojęzycznej. Tzw wyostrzanie tam nazywa się: wzmocnienie. Są trzy suwaczki: promień, rozmiar i próg. Rozumiem, że wspomniany radius/promień ustawiacie poniżej 1, a dwa pozostałe parametry ?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Rozmiar ustawiasz tak, żeby nie było przeostrzone, kieruj się poczuciem estetyki (jesli masz gimpa 2.2 to masz podgląd). Próg pozwala zachować bez wyostrzania drobne szczegóły, żeby szumu nie wzmocnić, ale ja nie umiem tego z głową użyć. Próbuj.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

No wiem, że własnymi odczuciami trzeba sie kierować, ale powiedz mi w jakich granicach ty się poruszasz w przypadku "rozmiaru" ?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Otworzylem przypadkowe zdjecie i w rozmiarze typu 800x600 ustawilem r:0.1, a:0.5 do 0.8, tres:0
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

No może to nie o wyostrzaniu, ale czy jest w Gimpie jakaś opcja w stylu: red eye reduction ????

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów