Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: źle wywołany negatyw?

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

C41 jest w pełni zautomatyzowane, to trudno na coś konketnego wskazać uwagę. Osobiście nie spotkałem negatywu, który miałby lekkie niedociągnięcie wołania. Albo wszystko jest ok, albo kompletna katastrofa. Może podaj przykład skopanej klatki (skan), to tutejsi właściciele labów coś poradzą.

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    C41 jest w pełni zautomatyzowane, to trudno na coś konketnego wskazać uwagę. Osobiście nie spotkałem negatywu, który miałby lekkie niedociągnięcie wołania.
    Co rozumiesz przez pełną automatyzację? W wołarce ustawiasz temp, dawkę regeneracyjną. Ale to tylko początek. Ktoś zastosuje inną chemię i dawka się już zmienia. Mogą się przytkać filtry, pompki regeneracyjne, cyrkulacyjne. Może lider przycinać się na którymś raku. Może paść grzałak lub termometr. Do tego teraz jest zdecydowanie mniej pracy na wołarce-nie ma sezonu a większość osób foci cyfrą i chemia się utlenia-nikt nie puszcza co dzień testów. No i jak padnie zasilanie to trzeba kręcić korbą i tu trzeba mieć doświadczenie aby kręcić z odpowiednią prędkością.
    A co do wywołanych negatywów to uwierz mi widziałem ich sporo z różnymi wadami i po niektórych nie rozpoznał byś że było coś nie tak. Jako, że firma już nie istnieje to nie zdradzę tajemnicy, że wołaliśmy w najlepszym okresie około 1300-1500 negatywów za noc!
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel-foto Zobacz posta
    Co rozumiesz przez pełną automatyzację? W wołarce ustawiasz temp, dawkę regeneracyjną. Ale to tylko początek. Ktoś zastosuje inną chemię i dawka się już zmienia. Mogą się przytkać filtry, pompki regeneracyjne, cyrkulacyjne. Może lider przycinać się na którymś raku. Może paść grzałak lub termometr. Do tego teraz jest zdecydowanie mniej pracy na wołarce-nie ma sezonu a większość osób foci cyfrą i chemia się utlenia-nikt nie puszcza co dzień testów. No i jak padnie zasilanie to trzeba kręcić korbą i tu trzeba mieć doświadczenie aby kręcić z odpowiednią prędkością.
    A co do wywołanych negatywów to uwierz mi widziałem ich sporo z różnymi wadami i po niektórych nie rozpoznał byś że było coś nie tak. Jako, że firma już nie istnieje to nie zdradzę tajemnicy, że wołaliśmy w najlepszym okresie około 1300-1500 negatywów za noc!
    Oj ja już miałem negatywy - napisy na perforacji ok, maska ok, a odbitki jakieś takie "nijakie" wychodziły, nawet przy klatkach co do których nie mogłem mieć żadnych wątpliwości co do prawidłowego naświetlenia przy robieniu zdjęcia W ostatnim przypadku stawiam właśnie na to, że negatyw był jednak źle wywołany; na jednej maszynie przy sporządzaniu nie można było dokonać zadowalającej korekty, na drugiej dało się, aczkolwiek kolorystyka też nie jest idealna.

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel-foto Zobacz posta
    A co do wywołanych negatywów to uwierz mi widziałem ich sporo z różnymi wadami i po niektórych nie rozpoznał byś że było coś nie tak.
    Rozumiem. Nigdy nie miałem możliwości oceny negatywu innej niż na oko + lupka, zakres tej oceny przy negatywach c41 posiadał stopnie "ok" i "katastrofa"

Poza tym przyzwyczaiłem się, że jeśli negatyw nie jest taki, jak bym oczekiwał (z rysami włącznie), to lab ponosił winę na ostatnim miejscu (zdarzył mi się jednorazowy ewidentny bład w procesie).
    Ostatnio edytowane przez an_zak ; 13-01-2009 o 23:14

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów