Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Wątek: W jakim formacie zapisujecie RAW-y po "wywołaniu" ?

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ok, temat PS5 chyba mozna uznac za zamkniety?
    Może jeszcze tylko ja zadam pytanie, ok?

Szukałem w "historii" ale coś nie znalazłem

Chodzi mi o coś takiego:
    porobiłem trochę zdjęć (RAW) przerobiłem na TIFF 8bit a potem jeszcze na JPG. Te JPG zaniosłem do FotoLabu. Wywołali, całkiem ok, ale:
    gośc powiedział żebym nie zapisywał profilu kolorystycznego, bo oni i tak go usuwają.
    O co tu chodzi z tym profilem? Wcześniej jak dawałem zdjęcia do wywołania to nic takiego nie mówili.
    Może mi to ktoś "łopatologicznie" wyjaśnić lub podać link do jakiegoś tekstu (po polsku lub niemiecku)? PROOOOSZĘ!
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn
    Może jeszcze tylko ja zadam pytanie, ok?

Szukałem w "historii" ale coś nie znalazłem

Chodzi mi o coś takiego:
    porobiłem trochę zdjęć (RAW) przerobiłem na TIFF 8bit a potem jeszcze na JPG. Te JPG zaniosłem do FotoLabu. Wywołali, całkiem ok, ale:
    gośc powiedział żebym nie zapisywał profilu kolorystycznego, bo oni i tak go usuwają.
    O co tu chodzi z tym profilem? Wcześniej jak dawałem zdjęcia do wywołania to nic takiego nie mówili.
    Może mi to ktoś "łopatologicznie" wyjaśnić lub podać link do jakiegoś tekstu (po polsku lub niemiecku)? PROOOOSZĘ!
    pewnie robiles RAW-a w AdobeRGB i tak samo skonwertowales do TIFF-a, a potem program automatycznie zapamietal profil przy JPEG-u.

zapisuj sRGB. lab i tak spartoli i nie wykorzysta pelnej rozpietosci barwnej sRGB, o szerszych przestrzeniach nie wspominajac nawet ;-)
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

yy odnosnie 2 postow powyzej ;] scott kelby w swoim podreczniku do ps mowi zeby zmienic kolorki na adobe rgb a jak sie chce wywolywac potem te zdjecia to obrabiac je w CMYK`u i tam sa podane wartosci roznych kolorow ktore nalezy wpisac. wtakim razie czy jest sens obrabiania zdjec w CMYK`u jezeli lab i tak to spartoli ? ;] czy moze sie myle i tego nie spartoli ? :P
    350D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie ma sensu obrabiac zdjecia do zwyklych odbitek w AdobeRGB albo CMYKU - w tym temacie to akurat Scott kombinuje jak kon pod gorke celujac raczej w nadambitnych pstrykaczy co chca sie poczuc profesjonalistami ( "a ja obrabiam zdjecia w CMYYYKUU a tyy nieee" ).
    Wystarczy zwykle sRGB.
    Dopiero przygotowanie wiekszych, bardziej kolorowych wydrukow (pejzaze, makro, przyroda, do albumow, wystaw itp) to zabawa w innych przestrzeniach kolorow 8)

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów