Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: W jakim formacie zapisujecie RAW-y po "wywołaniu" ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

RAW na JPEG i wgladowka 1024x683 do zapisu na dysk, zeby bylo z czego przygotowywac mniejsze wgladowki (rzedu 600x400) do pokazania klientom, i obrazki do prezentacji w sieci.

CS2 zapisuje pliki XMP, wiec wszystko co jest potrzebne do pozniejszego wywolania pelnej klatki jest pod reka. TIFF-a juz by mi sie nie chcialo.
    www albo tez flickr

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxdanish
    No właśnie nie wiem dlaczego gdy używam polecenia 'zapisz jako..' nie mam na liście formatu jpg i dlatego zadałem takie pytanie
    Przeciez ci napisalem czemu, Vitez tez niemal jak echo powtorzyl - wywolujesz RAWa w trybie 16bit.Jesli chcesz go zapisac jako JPG, musisz zmienic kolor na 8bit.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Przeciez ci napisalem czemu, Vitez tez niemal jak echo powtorzyl - wywolujesz RAWa w trybie 16bit.Jesli chcesz go zapisac jako JPG, musisz zmienic kolor na 8bit.
    Swoją drogą, taki np. Gimp potrafi tą konwersję zrobić w locie - gdy np. zapisujemy GIF z obrazu RGB (RGB->indexed) albo JPEG z obrazu multi-layer (flatten image). Grzecznie się pyta, uprzedza, że ta konwersja to "tylko na chwilę" i nie ma problema.

krasnalek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxdanish
    gdy używam polecenia 'zapisz jako..' nie mam na liście formatu jpg
    Jest jeszcze jedna możliwości - wprowadzileś warstwy i wówczas PS domyślnie chce zapisać w psd (swoim wewnętrznym formacie z zachowanie warstw, ścieżek odcinania, efektów, itp.)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krasnalek
    Jest jeszcze jedna możliwości - wprowadzileś warstwy i wówczas PS domyślnie chce zapisać w psd (swoim wewnętrznym formacie z zachowanie warstw, ścieżek odcinania, efektów, itp.)
    Wiesz czy fantazjujesz?

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

O rany.... od razu nerwy....
    Już sprawdziłem - to o to chodziło.
    Dzięki i take it easy!

nie pracowałem na warstwach więc ta opcja nie wchodziła w rachubę, ale dzięki.

Pozdrawiam
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

krasnalek
    Guest

Domyślnie

Wiesz czy fantazjujesz?
    PS mam w małym paluszku - zresztą cały pakiet Adobe i Corela 11
    Mimo młodego wieku przygotowuję nawet do druku offsetowego duże prace (katalogi ofertowe, materiały reklamowe, itp.) na zlecenie dla dużej firmy (łączie z postscriptami, przygotowaniem balch CtP)
    Dlatego m.in. skierowałem swoje zainteresowania w kierunku fotografii, aby nie korzystać z innych tylko samemu robić fotki potrzebne w katalogach

edit: wywalam przytyki osobiste - TG

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

PS mam w małym paluszku - zresztą cały pakiet Adobe i Corela 11
    Czyzby?

Proponuje zatem male cwiczenie.

1. Przeczytaj uwaznie fragment wypowiedzi mxdanisha ktory cytujesz, i postaraj sie go zrozumiec,
    2. uruchom PSa,
    3. stworz dokument z warstwami,
    4. wybierz opcje 'zapisz jako' i sprawdz, czy masz na liscie dostepnych formatow JPG.

A potem wroc i podziel sie wnioskami...

edit: wywalam przytyki osobiste - TG
    Ostatnio edytowane przez kavoo ; 29-07-2005 o 21:46

krasnalek
    Guest

Domyślnie

2. uruchom PSa,
    3. stworz dokument z warstwami,
    4. wybierz opcje 'zapisz jako' i sprawdz, czy masz na liscie dostepnych formatow JPG.
    uruchomiłem, stworzyłem i mogę tylko zapisać w PSD
    Jeśli chciałbym zapisać jako w innym pliku (np. tif, jpg...) musiałbym spłaszczyć obrazek
    Mógłbym jeszcze "zapisać kopie" - wówczas w dowolnym pliku.
    być może w nowszych wersjach jest inaczej, ale ja mam 5, ale za to oryginał
    Nie uważam się za miszcza, cały czas się uczę od lepszych, ale w tym co robię jestem każdego dnia coraz lepszy

Podobnie zresztą mam w Corelu PhotoPaincie 11 - jeśli są warstwy domyślnym foramtem jest cpt (ale dostępne mam też inne - co prawda jak w nich chcesz zapisać to informuje Cię, że stracisz warstwowość swojej pracy)

Myslę, ze dyskusja zeszła niepotrzebnie na inne tory, ale to wynikało jedynie z Twojej wypowiedzi "wiesz czy fantazjujesz" - co odczytałem jako atak w moim kierunku

Kolega krasnalek za wszleka cene chcial blysnac
    Jesli chodzi co chciałem, to jedynie pomóc, odpowiadając jednym zdaniem na postawiony problem

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ok, temat PS5 chyba mozna uznac za zamkniety?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów