Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: W jakim formacie zapisujecie RAW-y po "wywołaniu" ?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Czyli tak naprawdę wychodzi 48-bitowy TIFF, tak? Czyli Muflon używając PNG traci info o kolorze?
    Tak (w pewnym sensie), bo jako input do Gimpa muszę mieć obrazek 8-bitowy i tyle (a z RAW można wyciągnąć więcej). Natomiast PNG używam dlatego, że pośrednią wersję fotki lepiej jest mieć w kompresji bezstratnej.

Zresztą, tak naprawdę robię to tylko dla wybranych, pojedynczych fotek. Masówka to RAW->JPG->JPG.

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Tak (w pewnym sensie), bo jako input do Gimpa muszę mieć obrazek 8-bitowy i tyle (a z RAW można wyciągnąć więcej). Natomiast PNG używam dlatego, że pośrednią wersję fotki lepiej jest mieć w kompresji bezstratnej.

Zresztą, tak naprawdę robię to tylko dla wybranych, pojedynczych fotek. Masówka to RAW->JPG->JPG.
    Tak tylko pytam, bo ja i tak robię analogowo. Tylko zastanawiałem się po prostu co/jak zlecać labowi. Ale z labu to i tak (chyba) dostanę tylko TIFFa 8bit/kanał, więc tu konwersja do PNG nie wnosi strat..
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Tak tylko pytam, bo ja i tak robię analogowo. Tylko zastanawiałem się po prostu co/jak zlecać labowi. Ale z labu to i tak (chyba) dostanę tylko TIFFa 8bit/kanał, więc tu konwersja do PNG nie wnosi strat..
    Nie, ale jeśli masz szansę, to spróbuj zawalczyć z labem o 16-bit TIFFa. Oni i tak go na pewnym etapie raczej mają (no, chyba że to lab typu "panienka i skaner").

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Witam
    Nie wiem czy to pytanko już było czy nie na tym forum... albo nie mogłem znależć albo nie umiem szukać.
    Od stosunkowo niedawna bawię się formatem RAW w photoshopie CS i w momencie zapisania pliku do formatu skompresowanego nie mogę tego zrobić od razu do jpg-a tylko ewentualnie do tiff-a (co jest raczej średnio skompresowanym formatem),a dopiero później w jakimś inny programie z tiff-a do jpg-a. Nie wiem czy to jest tak zawsze czy może robię coś źle więc proszę o porade.
    Druga sprawa to w momecie zmiany formatu trace EXIF To też jest normalne??

Pozdrawiam
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxdanish
    w momencie zapisania pliku do formatu skompresowanego nie mogę tego zrobić od razu do jpg-a tylko ewentualnie do tiff-a
    16bit? Jesli tak, to nie dziwne.

A to dla odmiany bylo dziesiatki razy.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

PS konwertuje do TIFFa ale nic nie stoi na przeszkodzie aby bezposrednio c PS zapisac ten TIFF jako JPG.
    no to nie jest normalne

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Od stosunkowo niedawna bawię się formatem RAW w photoshopie CS i w momencie zapisania pliku do formatu skompresowanego nie mogę tego zrobić od razu do jpg-a tylko ewentualnie do tiff-a
    Przestaw gdzies w opcjach tryb na 8bit

A w jakim programie zmieniasz format?
    Jesli w PS to uzywaj opcji Save/Save As... a nie Save for Web.
    Jesli w jakims innym to nie uzywaj tego innego.

Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    A to dla odmiany bylo dziesiatki razy.
    no to kurde wychodzi ze kiepsko szukałem ale dzięki
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    PS konwertuje do TIFFa ale nic nie stoi na przeszkodzie aby bezposrednio c PS zapisac ten TIFF jako JPG.
    No właśnie nie wiem dlaczego gdy używam polecenia 'zapisz jako..' nie mam na liście formatu jpg i dlatego zadałem takie pytanie

Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A w jakim programie zmieniasz format?
    Jesli w PS to uzywaj opcji Save/Save As... a nie Save for Web.
    Jesli w jakims innym to nie uzywaj tego innego.
    Używam z reguły PS, ale wczoraj w akcie desperacji gdy już nie mogłem zamienić fotek na jpg to kombinowałem w jakiś prostych przeglądarkach (no ale to było tylko w ramach próby)
    Niestety teraz jestem zmuszony siedzieć na necie u kumpla, bo u mnie w domu coś mu się padło więc dopiero za jakiś czas bede próbował dalej.
    Dzięki za porady, zobaczymy co dalej mi się uda wykombinować

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów