W jakim formacie zapisujecie RAW-y po "wywołaniu" , i jeśli jest to skompresowany plik, to jaki jest stopień kompresji ?
W jakim formacie zapisujecie RAW-y po "wywołaniu" , i jeśli jest to skompresowany plik, to jaki jest stopień kompresji ?
Z konwertera RAW - PNG, ostatecznie po obróbce w Gimpie - JPEG, quality=95.
Z RAW na 16 bitowego tiffa. Dopiero z niego potem przetwarzam w zaleznosci od potrzeb
Ostatnio edytowane przez CYNIG ; 07-07-2005 o 13:07
.. co również będę robił, jak tylko 16-bitowy kolor zagości na stałe w GimpieZamieszczone przez CYNIG
![]()
Tylko że taki TIF zajmuje wtedy około 46 MB.Z RAW na 16 bitowego tiffa.
Jako ze nawyk wyrobiony przy fotografowaniu "analogowym" nie zatracil mi sie, to nie robie zdjec w ilosciach 1582 w weekendZamieszczone przez Nemeo
. Dodatkowo po selekcji (dosc mocnej) zostawiam tylko te najlepsze zdjecia i ... nie stanowi problemu to ze maja po 46 MB + 8 MB RAW (ktory pozostaje takze w archiwum)
Myślałem poprostu że coś spieprzyłem przy "wywoływaniu" RAW-ów w CS2, zawsze zamieniałem RAW-y na JPEG / mała wielkość pliku / a dopiero o niedawna eksperymentuje z TIF-em / 46 MB/ .Jako ze nawyk wyrobiony przy fotografowaniu "analogowym" nie zatracil mi sie, to nie robie zdjec w ilosciach 1582 w weekend
Zamieszczone przez Nemeo
I jaki problem w tym widzisz?
Normalny dysk 160GB to ok 250-300 zl.
Dysk 160GB SATA II = ok 350zl.
Lekki palec przy robieniu zdjec jak i ostra selekcja przed wolaniem RAWow - bezcenne![]()
Ja wywoluje tylko te RAWy ktorym jestem gotow poswiecic swoj czas i miejsce na dysku a nie sru kilkaset do trybu batchowego
Aha i zapisuje oczywiscie w TIFF 16bit , JPGi w jakosci 10, jpgi zmniejszone do internetu w jakosci 8.
Jeśli chodzi o moje dyski na chwilę obecną to mam 3 x 250 GB i nie narzekam na brak miejsca, bardziej zaskoczyła mnie przepaść w wielkości pliku między JPEG a TIF.I jaki problem w tym widzisz? Normalny dysk 160GB to ok 250-300 zl. Dysk 160GB SATA II = ok 350zl.