Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Ostrzenie w 30D

mi5ek
    Guest

Domyślnie Ostrzenie w 30D

Witam,
    Jestem nowym forumowiczem wiec wypada sie przywitac.
    Odnosnie tematu. Od momentu zakupu w/w aparatu zdjecia wydaja mi sie takie "mydlane". Nie mam mozliwosci sprawdzenia aparatu z obiektywami serii L ale np. na 50mm 1.8 i 50mm 1.4 caly czas zdjecia sa nie ostre.
    Sprawdzalem rozne ustawienia od ISO, przyslony itd itd.
    Czy ktos sie spotkal z takim czyms

Z gory dziekuje za odpowiedz

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Zapodaj jakies fotki, bo na slowo trudno jest cokolwiek napisac na temat tych mydlen i nie ostrosci. Jezeli po przymknieciu do f4 tez masz mydlenia na tych obiektywach, to albo masz cos zjechane albo robisz fotki z parametrem ostrzenia na (0 - zero).

mi5ek
    Guest

Domyślnie

http://www.flickr.com/photos/34231492@N08/3179676313/

AF na prawe oko.
    Zdjecie robione dzisiaj w sumie przy f1.8 musze poszukac innych (f5.6)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Dla mnie jest ok.Przy ogniskowej 50 i przesłonie 1,8 z tej odległosci GO jest papierowa.Przymknij przesłone do ~~ 5,6 ; 8,0 bedzie tej ostrości więcej:smile:.Pozdrawiam

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Według mnie wszystko ok. Przy f 1.8 głebia ostrosci jest naprawdę mała. Poza tym, zauważ jaki był czas 1/30. Z tą ogniskową i na cropie trochę za długi (oczywiście gdy nie ma statywu ), aby zdjęcie wyszło nieporuszone. Ale to moje odczucia po obejrzeniu fotki. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Akurat przy tej fotce i formacie wg mnie trudno cos okreslic... Jak na f1.8, to wydaje sie ze normalne zachowanie jak dla tego 50 1.8. Zrob jakies inne dla f1.8...f4-f5.6...f8. Inna sprawa, ze mydlic moze na max. otworze przyslony a inna, ze jak chcesz przekadrowac robiac na np. f1.8 (f1.4), to musisz uwazac lub uzywac mniej czulych punktow AF (bocznych) poza centralnym. Inaczej czesto bedzie cos nie teges poza mydleniem. I oczywiscie czas otwarcia migawki niz 1/30 np. 1/60 lub krocej.
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 08-01-2009 o 21:35

mi5ek
    Guest

Domyślnie

To jest robione przy f5.6

http://www.flickr.com/photos/34231492@N08/3179721935/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Uzywam tylko centralnego AF.
    Duzo czytam to forum i porownujac moje zdjecia do Waszych np. z 5D to w moim ostrosc jest kiepska.
    Moze to moje subiektywne odczucie. Jutro zrobie kilka zdjec przy krotszym czasie.

Na razie dziekuje za szybka pomoc
    Ostatnio edytowane przez mi5ek ; 08-01-2009 o 21:40 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi5ek Zobacz posta
    To jest robione przy f5.6

http://www.flickr.com/photos/34231492@N08/3179721935/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Uzywam tylko centralnego AF.
    Duzo czytam to forum i porownujac moje zdjecia do Waszych np. z 5D to w moim ostrosc jest kiepska.
    Moze to moje subiektywne odczucie. Jutro zrobie kilka zdjec przy krotszym czasie.
    Na razie dziekuje za szybka pomoc
    Nie patrz na inne fotki pod katem ostrzenia, bo sa najczesciej ostrzone programowo po zmniejszeniu do netu. Wiec, to nie koniecznie musi dobrze wygladac z 5D czy innego body na cropie... Zawsze trzeba popracować nad materialem. Samo sie niestety nie robi. Pstryk i juz. Albo z RAWa sie wywoluje i picuje albo JPGa obrabiasz... Prawda jest taka, ze roznica miedzy lepszym body jest taka, ze mniej roboty jest

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Wg mnie jest ok choćodnośnie problemów typu BF/FF ciezko sie wypowiedzieć na podstawie tego zdjęcia. Nie porównuj zdjęc z 30D do 5D bo to niestty inna bajka. Pozdrawiam

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    ... Nie porównuj zdjęc z 30D do 5D bo to niestty inna bajka.
    Inna "bajka" ale zasady takie same przygotowania materialu wyjsciowego na pokaz

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów