Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: canon 40d czy nikon d90

Dopiero zaczyna

Domyślnie canon 40d czy nikon d90

Chodzi o to że chce zacząć fotografować ptaki a podstawowym szkłem do tego ma być jak na razie (jakieś 2-3 lata) Sigma 150-500 f/5-6.3 DG OS HSM.
    Ta sigma to dosyć ciemne szkło więc przydało by się dobre ISO 1600 i tu chyba wygrywa nikon. Do ptaków fajnie by było mieć te 6,5 k/s z canona. Jeśli chodzi o AF to chyba nie ma różnicy bo w canonie wszystkie punkty krzyżowe działają tylko przy f 2,8. No i jeszcze jedno
    Boje się że canon + sigma = kłopoty
    Ostatnio edytowane przez myro6 ; 07-01-2009 o 15:42

Miasto
    Stężyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myro6 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o AF to chyba nie ma różnicy bo w canonie wszystkie punkty krzyżowe działają tylko przy f 2,8.
    Instrukcja mówi co innego: wszystkie punkty AF są typu krzyżowego i działają dla obiektywów o maksymalnym otworze przysłony f/5,6 i większych.
    Dodatkowo centralny punkt AF ma około dwukrotnie większą czułość dla obiektywów o maksymalnym otworze przysłony powyżej f/2,8.

A co do reszty postu, to ja z tych dwóch body wybrałem Canona jakieś 2 miesiące temu...
    Canon EOS 40D + Tamron 17-50 + EF 70-200 f/4 L IS + EF 50 f/1.8 + 580 EXII

Coś już napisał Awatar tomback
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Z tego co mi wiadomo Nikon ma lepszy AF, a przy ptakach to chyba ważne?

Domyślnie

z tego co wnioskuję to ma być Twój pierwszy aparat, warto spojrzeć troche przyszłościowo i zoriętować się*jakie obiektywy lepiej nadają się do fotografowania ptaków bowiem wybierając już teraz Nikona , na 99% będzie to twój system przy którym zostaniesz.
    .

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

jeżeli chodzi o szumy to wydaje mi się że canon powinien mieć mniejsze szumy na iso 1600 niż nikon... (szczególnie patrząc na matryce pomiędzy CCD a CMOS)
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Początki nałogu

Domyślnie

szczególnie patrząc na matryce pomiędzy CCD a CMOS
    no i to jest to nasze canonowe podejscie do innych
    hmm bralbym nikona ale canon nie bedzie nijak gorszy choc fajnie by bylo nakrecic jakiegos ptaszka, w dziale o 5d mkii jest fajny link do takiego filmiku, 40d tego nie zrobisz

pozatym jestem uprzedzony co do uzywania szkiel sigmy z canonami murowana wysylka do sigmy a w nikonie jest nadzieja

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Amok - W D90 jest CMOS i też bardzo dobrze się spisuje na wysokich iso.

Jeśli chodzi o AF to chyba nie ma różnicy bo w canonie wszystkie punkty krzyżowe działają tylko przy f 2,8.
    To masz złe informacje - działają od F5,6.
    W środku jest podwójny krzyżowy zwiększający precyzję przy jasnych szkłach F2,8.

No i jeszcze jedno
    Boje się że canon + sigma = kłopoty
    Słusznie.

Co do wyboru to ważniejsze jest IMO jakie szkła będziesz podłączał do tych puszek niż same puszki (w szczególności jakie szkła możesz nabyć w danym systemie w przyszłości) i na tym bym się skupiał.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co do korpusu: 40d
    Co do obiektywu: odpuść sobie tę sigmę, szkoda kasy. Za tę kwotę kupisz używaną (choć może jeszcze na gwarancji) 300/4 L IS. Z czasem możesz do tego dobrać Kenko 1.4x. Zestaw jak marzenie. Sigma się nie umywa. A i ogniskowa w przypadku zoomu i małych odległości ostrzenia zwykle okazuje się złudna (pewnie na 500mm daje większy kąt niż 300mm + Kenko).

Uprawnienia umieszczania postów