Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Monopod a IS

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie Monopod a IS

No właśnie Jak w temacie. Powszechnie wiadomo, że jak statyw to nie IS.
    A co z monopodem? Wchodzisz, załóżmy, do muzeum, ciemno że oko wykol i tabliczka "zakaz używania flesha". Obiekty nieruchome więc obiekt się nie poruszy. Wszystko (dosłownie ) w naszych rekach. Monopod pomoże czy zaszkodzi jesli IS jest włączony? Wiadomo, że "zestaw" nie jest absolutnie stabilny jak by to miało miejsce na statywie.

Nie pytał bym tylko sprawdził - ale nie mam żadnego szkła z IS

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    ... Monopod pomoże czy zaszkodzi jesli IS jest włączony? Wiadomo, że "zestaw" nie jest absolutnie stabilny jak by to miało miejsce na statywie.

Nie pytał bym tylko sprawdził - ale nie mam żadnego szkła z IS
    Z całą pewnością nie zaszkodzi, jednak przy czasach powyżej ~ 1/10 może okazać się jednak zbędny, oczywiście zależy to jeszcze od ogniskowej. Mam taki badziewny statyw za grosze i przy ogniskowych w okolicach 80 mm i czasach dłuższych jak 1/10 IS był bardzo przydatny (praktycznie niezbędny przy ręcznym wyzwalaniu). Generalnie kiepściutki statyw - coś jakby monopod oraz IS bardzo ładnie się uzupełniły.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

dlaczego miał by zaszkodzic monopod? Albo Zaszkodzic IS ? Nie rozumiem.
    Z tego co wiem to to moze tylko pomoc :P

Miasto
    Polska

Domyślnie

Wielu użytkowników twierdzi, że na statywie włączony IS (szczególnie starszej generacji) "głupieje" i zamiast polepszyć to pogarsza ostrość, więc pytam czy dotyczy to również monopoda.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Twierdzenie użytkowników nie ma tu nic do rzeczy - bo sam Canon tak pisze w instrukcjach do obiektywów W skrócie: tylko stabilizator "trzeciej generacji" (na pewno 70-200IS i 70-300DO IS, może jeszcze jakieś - ale nie wydaje mnie się) potrafi sam wykryć statyw/monopod i się wyłączyć. W pozostałych obiektywach trzeba go wyłączać ręcznie, bo w przeciwnym wypadku pogarsza zdjęcia.

Co więcej, nawet w tym najlepszym stabilizatorze, zalecane jest jego wyłączanie na statywie.

Miasto
    Polska

Domyślnie

Ok Muflon, ale monopod to nie statyw - tam zestaw jednak nadal "pracuje". Stąd moje pytanie: z IS czy bez?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Moim zdaniem bez. Cała ideologia "złego działania na statywie" bierze się z tego, że stabilizator chce sobie zawsze trochę podrgać, we wszystkich osiach (a co najmniej w pionie - Mode2). I jak się mu takie drganie zablokuje, to robi się niedobrze. A monopod niestety blokuje właśnie tą niewłaściwą oś Gdyby ktoś skonstruował takiego Wimberleya, ale "w pionie" - to pewnie by się dało używać statywu z IS w Mode2 Chociaż nie mam pojęcia po co...

Uprawnienia umieszczania postów