Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Softbox

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    ok dzieki to co mnie interesowalo wlasnie mi opisales, jutro go zamawiam! :P
    Ja zamówiłem tu http://www.stofen.com/Store/Products.htm i właśnie dostałem Omni-Bounce OM-EZ. Pasuje jak ulał do 550EX, łatwo nakładany i zdejmowany. Rzadnych klejów, rzepów itd. Cena $ 19,95 + $ 7 koszt wysyłki. Wyszło mi 105 zł. Po tygodniu znalazłem w skrzynce. Działa tak: http://www.stofen.com/Info/HowItWorks.htm
    Zrobiłem już testowe portrety i jest gut

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Ja zamówiłem tu http://www.stofen.com/Store/Products.htm i właśnie dostałem Omni-Bounce OM-EZ.
    Jest pewna roznica w dzialaniu Omnibounce a Softbox .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jest pewna roznica w dzialaniu Omnibounce a Softbox .
    Mianowicie?
    Nasadka, którą kupiłem, rozprasza (zmiękcza) światło i łagodzi cienie. Co takiego czyni dodatkowo softbox

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co takiego czyni dodatkowo softbox
    Kierunkuje rozproszone swiatlo - przeciez napisalem wyzej , co daje nieco wieksza sile swiatla chyba. Omnibounce wali na jakies 180 stopni dookola palnika - rozprasza swiatlo po calym pomieszczeniu, a softbox rozprasza swiatlo w kierunku ustawienia palnika ale tez dosc szeroko w zaleznosci od odleglosci od palnika.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Co takiego czyni dodatkowo softbox
    Kierunkuje rozproszone swiatlo - przeciez napisalem wyzej , co daje nieco wieksza sile swiatla chyba. Omnibounce wali na jakies 180 stopni dookola palnika - rozprasza swiatlo po calym pomieszczeniu, a softbox rozprasza swiatlo w kierunku ustawienia palnika ale tez dosc szeroko w zaleznosci od odleglosci od palnika.
    OK napisałeś wyżej, ale nie do końca mi o to chodziło w pytaniu. To moja wina bo zadałem je trochę nieprecyzyjnie. Co takiego daje softbox fotce czego nie daje Omni ? Technika rozproszenia światła jest odmienna - OK, ale to nie musi oznaczać, że softbox nie może być zastąpiony Omnibounce. Na moje oko i jedna i druga nasadka ma to samo zastosowanie czyli w portretach (i chyba w makro) i ma te same zadania do spełnienia czyli zmiękczyć światło i rozjaśnić cienie. A moja Omni jest o ok. 1/3 tańsza od softboxu i dodatkowo nie potrzebuję oklejać lampy rzepami. Krótko mówiąc jestem ciekaw co zdecydowało, że wybrałeś taki softbox jaki wybrałeś zamiast Omni? Mną kierowała ekonomia i ergonomia.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Krótko mówiąc jestem ciekaw co zdecydowało, że wybrałeś taki softbox jaki wybrałeś zamiast Omni? Mną kierowała ekonomia i ergonomia.
    Mna kierowalo ukierunkowanie i sila swiatla. Chcialem miec koniecznie na wprost i silniejsze co daje mozliwosc oswietlania bardziej oddalonych przedmiotow znajdujacych sie przed aparatem - a dokladniej kotow na wystawach w czasie pokazow Best in Show (koty na ringu sedziowskim, publika 20 metrow od kotow). Odblysnik byl niewystarczajacy - swiatlo za slabe, za malo rozproszone (blaski sie pojawialy), dlatego podejrzewalem ze i omnibounce bedzie za slaby. Softbox sprawuje sie swietnie - doswietlenie jest, odblaskow w oczach nie ma, swiatlo ladne, rozproszone i nie za slabe jak w przypadku odblysnika.
    W skrocie - lampa z sfotboxem nieco dalej "nosi" 8)

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

mowisz nieco dalej nosi!
    a w informacji napisano ze jest strata swiatla o 1,1/4 przeslony o co tu chodzi?
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ten softbox na zdjeciu raysfoto wyglada troche skomplikowanie
    a czasem w wiadomosciach czy na zdjeciach w gazecie widac fotoreporterow ktorzy mają nałozoą na lampe plastikowa nakładke - wygląda jak ten odbłysnik, ale nie skierowuje nigdzie światła, po prostu taki box w kastzalcie prostokąta pasujący na lampę - co to takiego?
    niektórzy używają ponoć też kawałka kalki technicznej
    Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
    "...professionals only have a bigger trashcan."

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    mowisz nieco dalej nosi!
    a w informacji napisano ze jest strata swiatla o 1,1/4 przeslony o co tu chodzi?
    Nie nosi tak daleko jak lampa bez softboxu, ale nosi dalej niz blysk rozproszony odblysnikiem/omnibouncem... przynajmniej tak mi sie wydaje .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DariuszM
    czasem w wiadomosciach czy na zdjeciach w gazecie widac fotoreporterow ktorzy mają nałozoą na lampe plastikowa nakładke - wygląda jak ten odbłysnik, ale nie skierowuje nigdzie światła, po prostu taki box w kastzalcie prostokąta pasujący na lampę - co to takiego?
    http://raysfoto.pl/stofen/body_stofen.html - moze to? To wlasnie p13ka kupil.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów