o tym samym co Tezet-gdynia prawiłem![]()
o tym samym co Tezet-gdynia prawiłem![]()
nie jestem ekspertem od softu. Ale cos mi nie gra. Ten obrazek z google ma 8,2 kb. 150x200 pixeli w rozdzielczosci 100 dpi. jeeli biore fote ze swojego archiwum i zmniejszam ja do rozmiaru 150x200 i 100 dpi to i tak ma ona ponad 60kb. Co robie zle?? Dzięki wsyztskim za pomoc
na przykładzie IrfanView z pluginem RIOT (dostarczanym w paczce z pluginami "standardowymi"):
Ctrl + R -> zmiana rozdzielczości zdjęcia
Ctrl + S -> zapisz jako i tutaj po za jakością kompresji JPG i usunięciu EXIF, komentarzy ewentualnych itd zaznaczasz pole "Rozmiar pliku ... KB (Plugin 'RIOT')"
powinno zadziałać
pozdrawiam
Ten obrazek byl zmniejszany z 1600x1200 z tego co pamietamA co nie gra ? To ze jest zapisany chyba z jakoscia 35-45% + paleta barw = 30 kolorow
![]()
im mniej dpi tym fotka będzie mniej zajmować. na potrzeby www zazwyczaj stosuje się 72dpi, warto spojrzeć również na ilość kanałów jeśli fotka możę być czarno białą to przekonwertuj zdjęcie na skale szarości zaoszczędzisz kolejne kb.
Druga kwestia jest taka, że jeżeli koleś*na fotografi znajduje się*na takim samym tle co masz w szablonie mailowym, to możesz to tło poprostu wyciąć i zapisać obraz jako gif bądź png bez wspomnianego tła , tym sposobem 'odchudzisz fotke' o pare kolejnych kb.
Z pewnością można wymyśleć jeszcze pare sposobów by zdjęcie bardziej odchudzić. jednakże wydaje mi się że 10kB to troche za mało jak na efektowną wstawke czy podpis formowy. ale coż klient rząda - klient nasz pan. pozdrowienia ;-)
.