Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: maksymalna kompresja - do 10 kb - da się?

Domyślnie

o tym samym co Tezet-gdynia prawiłem

pruzky
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Ja nie widze problemu, pierwszy lepszy obrazek z google grafika

8,2kb
    nie jestem ekspertem od softu. Ale cos mi nie gra. Ten obrazek z google ma 8,2 kb. 150x200 pixeli w rozdzielczosci 100 dpi. jeeli biore fote ze swojego archiwum i zmniejszam ja do rozmiaru 150x200 i 100 dpi to i tak ma ona ponad 60kb. Co robie zle?? Dzięki wsyztskim za pomoc

czecho
    Guest

Domyślnie

na przykładzie IrfanView z pluginem RIOT (dostarczanym w paczce z pluginami "standardowymi"):
    Ctrl + R -> zmiana rozdzielczości zdjęcia
    Ctrl + S -> zapisz jako i tutaj po za jakością kompresji JPG i usunięciu EXIF, komentarzy ewentualnych itd zaznaczasz pole "Rozmiar pliku ... KB (Plugin 'RIOT')"
    powinno zadziałać
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ten obrazek byl zmniejszany z 1600x1200 z tego co pamietam A co nie gra ? To ze jest zapisany chyba z jakoscia 35-45% + paleta barw = 30 kolorow

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pruzky Zobacz posta
    nie jestem ekspertem od softu. Ale cos mi nie gra. Ten obrazek z google ma 8,2 kb. 150x200 pixeli w rozdzielczosci 100 dpi. jeeli biore fote ze swojego archiwum i zmniejszam ja do rozmiaru 150x200 i 100 dpi to i tak ma ona ponad 60kb. Co robie zle?? Dzięki wsyztskim za pomoc
    Jeszcze zapisz jako jpeg. Najlepiej skorzystaj z ,,save for web'', tam masz na bieżąco podgląd jaka będzie wielkość pliku przy danych parametrach.

Domyślnie

im mniej dpi tym fotka będzie mniej zajmować. na potrzeby www zazwyczaj stosuje się 72dpi, warto spojrzeć również na ilość kanałów jeśli fotka możę być czarno białą to przekonwertuj zdjęcie na skale szarości zaoszczędzisz kolejne kb.
    Druga kwestia jest taka, że jeżeli koleś*na fotografi znajduje się*na takim samym tle co masz w szablonie mailowym, to możesz to tło poprostu wyciąć i zapisać obraz jako gif bądź png bez wspomnianego tła , tym sposobem 'odchudzisz fotke' o pare kolejnych kb.
    Z pewnością można wymyśleć jeszcze pare sposobów by zdjęcie bardziej odchudzić. jednakże wydaje mi się że 10kB to troche za mało jak na efektowną wstawke czy podpis formowy. ale coż klient rząda - klient nasz pan. pozdrowienia ;-)
    .

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów