Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 72

Wątek: problem z ostrością w 350D

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Dziś po drodze strzeliłem fotkę :

http://la.pl/kfiotki.jpg
    http://la.pl/kfiotki_full.jpg

Retusz ograniczył się do jednego poziomu wyostrzenia.

Nie zauważyłem że iso za wysokie - ale przesłona większa bodajże 8. I całkiem całkiem ...

Chyba to jednak fotograf bardziej nieostry niż obiektyw
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

freoak nie rób zdjęć w południe bo to juz swiadczy ze jednak jestes niedoswiadczonym fotoamatorem.
    Masz 350D, ale brak CI informacji technicznych odnośnie fotografowania.
    Naucz się patrzeć na słońce. Dostrzegaj światło!!!

CZYTAJ I UCZ SIĘ!!!

To moja rada.
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

freak - tak, robisz cos zle.

Co na przyklad:
    - za bardzo sie przejmujesz
    - nie dbasz o przyslone i nie przyjmujesz do wiadomosci ze zeby miec w porzadku ostrosc to powinna ona byc w granicach f8
    - uzywasz trybow automatycznych (zdjecia nocne na automacie? rety , tryb M, f8 , iso100, czas 5 sekund, godzina np 22, ostrosc manualnie a nie AF)
    - zapewne nadal mimo mojej rady ogladasz zdjecia w 100% zamiast 50%
    - zapewne nadal mimo mojej rady nie eliminujesz efektu filtru antyaliasingowego i nie wyostrzasz zdjec - a tak wlasnie trzeba.
    - byc moze przestawiles jakims cudem parametry w aparacie tak ze masz sharpness na -2 ? (poszukaj w instrukcji gdzie i jak sie to ustawia).

Dbaj o to by robiac kitem miec przyslone okolo f8, czas okolo 1/80, wyostrzaj zdjecia na kompie a nie kombinujesz naokolo, pstrykasz fotki na roznych dziwnych nastawach czy automatach, ogladasz bez wyostrzania w 100% powiekszeniu i narzekasz .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darpla
    freoak nie rób zdjęć w południe bo to juz swiadczy ze jednak jestes niedoswiadczonym fotoamatorem.
    Darpla uważaj z takimi stwierdzeniami... bo choć zgadzam się z Tobą w 100%, że światło czyni zdjęcie, to powyższe stwierdzenie to głupota...

Freak - żeby to uporządkować:
    1. sprawdź nastawy aparatu - param. sharpness
    2. zrób fotkę:
    a) ze statywu
    b) na f/8
    c) z centralnego punktu AF
    d) w wyśmienitych warunkach do zdjęcia (żeby nie było, że ciemno, etc)
    e) ostrz na jakiejś kontrastowej krawędzi (żeby nie było, że AF)

i pokaż, co Ci wyszło

freak
    Guest

Domyślnie

darpla
    Po pierwsze żadne zdjęcie nie było robione w południe, nie wiem skąd to stwierdzenie ??: Wszystkie po godzi 16.
    Tak, napewno mam braki w praktyce z lustrzanką cyfrową i testuje nowy sprzet ale nie znaczy ze trzeba od razy wyjeżdzać z totalnym, niedoświadczonym fotoamatorem.

parametr sharpness mam ustawione na +1, a potem nawet +2. Instrukcja naprawdę przeczytana, i aparat ustawiony jest pod tym względem raczej dobrze.

Hmm jesli chodzi o tryb automatyczny ( noc ) to byl tylko i wyłącznie mój test trybów auto, wcześniej fotki były robione na wszystkich innych trybach manualnych z przesłoną f8 a nawet f11. Vitez naprawdę nie oglądam na 100%
    AF wybierany przeważnie centralnie, na czymś kontrastowym.

Ok wyostrzę zanim bede oglądac, napewno bedzie lepiej.

rysiaczek
    dzięki. Tak zrobie i wrzuce w niedziele lub poniedziałek fotki. Może bedzie lepiej.

Dzieki wszystkim za rady Może to zbyt duże oczekiwania w stosunku do KITa. Z analoga nie trzeba było wyostrzać fotek przed oglądaniem . Musze sie widac przestawic....i bedzie ok.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    - zapewne nadal mimo mojej rady nie eliminujesz efektu filtru antyaliasingowego i nie wyostrzasz zdjec - a tak wlasnie trzeba.

Czyli mam rozumieć, że wyostrzanie fotek to normalna procedura w dSLR?
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie rób zdjęć w południe bo to juz swiadczy ze jednak jestes niedoswiadczonym fotoamatorem.
    A bardzo dobre zdjęcie zrobione w południe o czym świadczy?

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Masz 350D, ale brak CI informacji technicznych odnośnie fotografowania.
    Naucz się patrzeć na słońce. Dostrzegaj światło!!!

CZYTAJ I UCZ SIĘ!!!

To moja rada.
    darpla, przestań doradzać, bo wypisujesz bzdury i jest ryzyko, że ktoś mało doświadczony potraktuje te rady poważnie.
    Moją ulubioną porą do robienia portretów jest pochmurne południe i nie wydaje mi się żebym miał na moich zdjęciach jakiś problem ze światłem. Zastosuj się do swojej rady i zanim zaczniesz doradzać, to się ucz. Ostatnio odkryłeś "*", a mam wrażenie, ze jeszcze sporo niespodzianek przed tobą.
    Pentax K-5 II, Leica M9

freak
    Guest

Domyślnie

A tak jeszcze wracając do tematu, żeby fotki robić tylko na manualu.
    Czy to nie bezsensu że kupuje aparat z trybami auto (portret, kraiobraz, auto) i tych trybów nie mozna używać bo fotki się kiepskie. Przeciez to bezsensu.
    Chce aby ktos zrobił mi zdięcie np. na auto, bo sie nie zna ...i jest duża szansa że fotka bedzie kiepska.
    Albo nie mam czasu na ustawienia a chce szybko pstryknac fotkę na auto ... a tu zdjęcie nieostre.
    Rozmiem ze manual to podstawa w lustrzance ale bez przesady, to po co sa te wszystkie tryby??

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez freak ; 08-07-2005 o 12:16

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

freak:
    No ja właśnie też się zastanawiam po co są te wszystkie tryby.... I za cholerę nie ogę pojąć.

Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów