Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: problem z ostrością w 350D

Mieszany widok

freak
    Guest

Domyślnie

Zdjęcia robione KITem
    5,6 - na 18mm
    8,0 - na 55mm

przed chwilą tak jak Ktoś poradził zastosowany zostal samowyzwalacz i fotka ze statywu...efekt niestety nie najlepszy, nie ostre.
    Mało tego ostrze na huśtawkę a ostrośc jest na drzewkach ( AF ustawiony był centralnie )
    Bez użycia żadnych filtrów.

Spróbuje zmiejszyc fotke i pokazać ją na forum, jeśli nie to jutro z pracy wyśle.

POzdr.
    Ostatnio edytowane przez freak ; 06-07-2005 o 20:45

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freak
    Zdjęcia robione KITem
    (...)
    8,0 - na 55mm
    1/50 s. przy 55mm - ma prawo być poruszone
    Przy tej ogniskowej starałbym się nie schodzić poniżej 1/80 s. chociaż od reguły którą stosuję tj. T=1/f x 1,6 są oczywiście wyjątki i zdjęcie można poruszyć nawet przy krótszych czasach.
    przed chwilą tak jak Ktoś poradził zastosowany zostal samowyzwalacz i fotka ze statywu...efekt niestety nie najlepszy, nie ostre.
    Mało tego ostrze na huśtawkę a ostrośc jest na drzewkach ( AF ustawiony był centralnie )
    Czy błąd jest powtarzalny i występuje zarówno na kicie jak i na tym 28-105?

freak
    Guest

Domyślnie

Nie wiem ... moze ja poprostu nie potrafie przeskoczyc ze starego aparatu, i coś źle ustawiam.
    Ale z 28-80 tak samo wychodzi, czyli fotki są raczej kiepskie.
    Na P też są poruszone, tak samo na auto.

Zdjecia baterii i testu na FF/BF wychodza lekko na BF. Choć tak naprawdę żadna bateria nie wyszla ostra tak jak powinna ,wiec juz nie wiem
    Robione było na róznych przesłonach od 3,5 do 5,6 ... zadna bateria idealnie ostra

ehhh. fotki z pożyczonego 300D w zeszłym roku wyszły mi niezłe, a tutaj coś kiepściutko mi idzie.

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Freak - mamy ten sam problem. A myślałem że kupno aparatu za 3,5kilo gwarantuje dobre fotki

Moja metoda na KIT'a - Photoshop i 2x SHARPEN. Jest lepiej.

Pozatym oglądając fotografie w oryginale zawsze bedzie nieostro - no chyba, że wydasz na obiektyw drugie tyle - z tego co zdążyłem się dowiedziec po głębszej lekturze allegro pbase photosig i innych takich

Porównanie do 300d może właśnie z tego się bierze - z różnicy w wielkości ?

W innyw wątku dałem przykładową fotkę http://la.pl/aa.jpg. Tak samo rozmazuje ?

Moje GG : 171850 - chętnie podziele się kilkudniowym "doświadczeniem"
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 06-07-2005 o 21:37

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek
    W innyw wątku dałem przykładową fotkę http://la.pl/aa.jpg. Tak samo rozmazuje ?
    Ripek, ta fotka została zrobiona kitem na pełnej dziurze (f/5 przy 43mm) więc chyba nie należy oczekiwać wiele? Przy max. otwarciu przysłony wiele szkieł lepszych od kita jest mydlanych...

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Ripek, ta fotka została zrobiona kitem na pełnej dziurze (f/5 przy 43mm) więc chyba nie należy oczekiwać wiele? Przy max. otwarciu przysłony wiele szkieł lepszych od kita jest mydlanych...
    Czyli do tego typu zdjęcia (jeżyk ) jaka jest optymalna przeslona przy podobnym świetle ?
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 06-07-2005 o 22:18
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

freak
    Guest

Domyślnie

ripek
    NIe no Twoja fotka wyszła bardziej ostro.
    Niestety próba wrzucenia fotki gdzies na serwer nie powiodła się. Spróbuję jutro z pracy i wtedy się odezwę.
    Czy żeczywiście KIT jest kiepski aż tak, czy coś nie tak z body...... a moze poprostu brak nam umiejętności na lustrzankę, moze ma bardziej wymagajace ustawienia niz zwykły kompakt na manualu.

Pozdr.

freak
    Guest

Domyślnie

p13ka

Czy to znaczy że przy Kicie trzeba uzywać wyższych przesłon od 5,6 w góre? tylko wtedy wydłuża się czas i mozna poruszyć fotkę ( chyba ze słońce mocno świeci ) ...

Czekam na 50 1,8 .... ciekawe jak tam będzie wychodzić. Wiekszość oglądanych przezemnie fotek przy pełnej dziurze na tym obiektywie jest naprawdę ostra.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

p13ka
    Czy to znaczy że przy Kicie trzeba uzywać wyższych przesłon od 5,6 w góre?
    Tak, jeżeli chcesz wyciągnąć max. możliwości z tego obiektywu (o ile pamietam to najlepszy "performance" jest na f/8 i f/11).
    tylko wtedy wydłuża się czas i mozna poruszyć fotkę ( chyba ze słońce mocno świeci ) ...
    Zgadza się :-) I dlatego w cenie są jaśniutkie szkiełka :-)
    Czekam na 50 1,8 .... ciekawe jak tam będzie wychodzić. Wiekszość oglądanych przezemnie fotek przy pełnej dziurze na tym obiektywie jest naprawdę ostra.
    Nie dziwię się. 50/1.8 zdaje się, że przy f/2.8 już jest bardzo dobra a pełnię swoich mozliwości pokazuje od f/4 (posiadacze tej stałki niech mnie poprawią).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy to znaczy że przy Kicie trzeba uzywać wyższych przesłon od 5,6 w góre? tylko wtedy wydłuża się czas i mozna poruszyć fotkę ( chyba ze słońce mocno świeci ) ...
    Masz 350D = bez obaw mozesz jeszcze zwiekszac iso do 800.
    Uzyj trybu Av, przyslone 8, jezeli czas ci bedzie wychodzil dluzszy niz 1/80 to zwieksz iso, punkt AF centralny, tryb lapania ostrosci na One-Shot i dopiero probuj.
    Nastepnie - ogladaj zdjecia nie na 100% powiekszeniu a 50% maksimum.
    100% z 8 megapikselowej matrycy to tak jakbys zrobil odbitke np 40x60 i ogladal ja z odleglosci 5 cm .
    Nastepnie - po wrzuceniu na komputer potraktuj zdjecie wyostrzaniem (np w Photoshopie 300/0.3/0) to zlikwiduje zmiekczajacy wplyw filtru antyaliasingowego matrycy i pozwoli uzyskac mniej wiecej wlasciwy poziom ostrosci z danego szkla.
    O wyostrzaniu masz np tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2902

No i na koniec - sprawdz czy nie masz front focus/back focus:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3820

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów