Ripek, ta fotka została zrobiona kitem na pełnej dziurze (f/5 przy 43mm) więc chyba nie należy oczekiwać wiele? Przy max. otwarciu przysłony wiele szkieł lepszych od kita jest mydlanych...Zamieszczone przez ripek
Ripek, ta fotka została zrobiona kitem na pełnej dziurze (f/5 przy 43mm) więc chyba nie należy oczekiwać wiele? Przy max. otwarciu przysłony wiele szkieł lepszych od kita jest mydlanych...Zamieszczone przez ripek
ripek
NIe no Twoja fotka wyszła bardziej ostro.
Niestety próba wrzucenia fotki gdzies na serwer nie powiodła się. Spróbuję jutro z pracy i wtedy się odezwę.
Czy żeczywiście KIT jest kiepski aż tak, czy coś nie tak z body...... a moze poprostu brak nam umiejętności na lustrzankę, moze ma bardziej wymagajace ustawienia niz zwykły kompakt na manualu.
Pozdr.
p13ka
Czy to znaczy że przy Kicie trzeba uzywać wyższych przesłon od 5,6 w góre? tylko wtedy wydłuża się czas i mozna poruszyć fotkę ( chyba ze słońce mocno świeci ) ...
Czekam na 50 1,8 .... ciekawe jak tam będzie wychodzić. Wiekszość oglądanych przezemnie fotek przy pełnej dziurze na tym obiektywie jest naprawdę ostra.
Czyli do tego typu zdjęcia (jeżykZamieszczone przez p13ka
) jaka jest optymalna przeslona przy podobnym świetle ?
Ostatnio edytowane przez ripek ; 06-07-2005 o 22:18
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Tak sie zastanawiam....obiektyw obiektywowi nierówny-pomimo że to ten sam model.Do takich wniosków ostatnio dochodzę.Ja np. na kitowy obiektyw co do kwesti ostrości to złego słowa raczej bym nie powiedział.Ten który miałem z 300D ostrzył wyśmienicie od pełnej dziury.Jak znajdę przykładowe zdjęcie to zapodam.Obecnie używam 350D i np. obiektyw 50/1.4 canona który posiadam już od pełnej dziury jest wystarczająco ostry jak dla mnie.Mogę coś zapodac na pełnej dziurze jak ktoś chce.
Tak sie mi wydaje że jednak trza mieć trochę szczęścia przy kupnie obiektywuby trzafić na dobry egzemplarz.
Tak, jeżeli chcesz wyciągnąć max. możliwości z tego obiektywu (o ile pamietam to najlepszy "performance" jest na f/8 i f/11).Zamieszczone przez freak
Zgadza się :-) I dlatego w cenie są jaśniutkie szkiełka :-)Zamieszczone przez freak
Nie dziwię się. 50/1.8 zdaje się, że przy f/2.8 już jest bardzo dobra a pełnię swoich mozliwości pokazuje od f/4 (posiadacze tej stałki niech mnie poprawią).Zamieszczone przez freak
Masz 350D = bez obaw mozesz jeszcze zwiekszac iso do 800.Zamieszczone przez freak
Uzyj trybu Av, przyslone 8, jezeli czas ci bedzie wychodzil dluzszy niz 1/80 to zwieksz iso, punkt AF centralny, tryb lapania ostrosci na One-Shot i dopiero probuj.
Nastepnie - ogladaj zdjecia nie na 100% powiekszeniu a 50% maksimum.
100% z 8 megapikselowej matrycy to tak jakbys zrobil odbitke np 40x60 i ogladal ja z odleglosci 5 cm.
Nastepnie - po wrzuceniu na komputer potraktuj zdjecie wyostrzaniem (np w Photoshopie 300/0.3/0) to zlikwiduje zmiekczajacy wplyw filtru antyaliasingowego matrycy i pozwoli uzyskac mniej wiecej wlasciwy poziom ostrosci z danego szkla.
O wyostrzaniu masz np tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=2902
No i na koniec - sprawdz czy nie masz front focus/back focus:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3820
dzięki Vitez
Jeszcze dzis bede próbować. Fakt ze zdjęcia robione były na iso 400, one shout - 8.0. I nadal nieostre. AF ustawiany 7 punktowo i centralnie. Przeglądająć Fotki w PSie wyglądały trochę lepiej niż przez zwykłą przeglądarke Windowsa.
PS torche umiem wiec nie bedzie problemu z wyostrzaniem, choć mam nadzieje ze wyciągne z tego aparatu troche wiecej niz teraz.
Ale np. zdjęcie po zachodzie..robione na trybie nocnym(ze statywu) ..nie wyszły za ostre.
Znajomy który ma 300 powiedział ze jego aparat lepiej ostrzy, i moze trzeba bedzie dac matrycę do wyregulowania. Moze zdobędę zaraz to foto, tylko nie wiem jak je tu przeslać, wiecie może czy na fotogalerie.pl można w pełnej rozdzielczości zamieszczać fotki?
Mam nadzieje że w końcu sie przesawie, i dam rade robić cos dobrego. To trudniejsze niz mozna się było spodziewac![]()
Pozdrawiam
Na czym polega regulacja matrycy?Zamieszczone przez freak