Jak dla mnie wystarczająco ostre. Jak na przysłone f/1.4 jest super.Zamieszczone przez Paweł
Jak dla mnie wystarczająco ostre. Jak na przysłone f/1.4 jest super.Zamieszczone przez Paweł
Właśnie.Dla mnie również wystarczająco ostre ale czy dla wszystkich...?Zapewne nie.Zamieszczone przez p13ka
Łoo - to się nazywa ostrośćChcę to szkło... Widze że to 50mm wersja f1,4? Czyli ta droższa?
Na wersji f1.8 wyszłoby podobnie ?
apropos szkieł to co sądzicie o tym :
Sigma 24-70mm F:3,5-5,6 Aspherical HF
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56449801 ?
Na fredmiranda.com zebrało bardzo dobre opinie, nota 9/10 - no i kosztuje 250zl!
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Nie,nie wyszłoby podobnie bo brak F 1,4Zamieszczone przez ripek
A poważnie mówiąc,to miałem 50/1,8 wcześniej i wbrew obiegowym opiniom że jakoś optyczna 50/1,8 nie odbiega od 50/1,4 powiem,że to nie prawda!Przynajmniej w moim przypadku 50/1,4 trzyma akceptowalną ostrość od pełnej dziury czego nie mogłem powiedzieć o wersji F1,8.
Zresztą tak sobie myślę,że trza mieć trochę szczęścia by trafić na odpowiedni egzemplarz.Mój 50/1,4 od pelnej dziury jest ostry jak dla mnie.A często można spotkać opinie że pełna dziura dla tego obiektywu jest "nieużywalna"
Szczęscia życzę przy zakupie
Pozdrawiam
Rzeczywiscie jak na 1.4 to bardzo ladna ostrosc i rzeczywiscie 50 1.4 tak ma 8) .
Nie wiem gdzie czytales ze porownywalny do 50 1.8 bo dla mnie jednym z argumentow do zmiany 50 1.8 na 50 1.4 bylo wlasnie to ze 50 1.4 jest lepsza (ale lepsza od 50 1.8 na pelnej dziurze, nie znczy to wcale ze jest zyletka na 1.4 ! ) na pelnej dziurze i moge to potwierdzic na podstawie swojego egzemplarza.
Zadam lamerskie pytanie. Co oznacza >>pełna<< przesłona? Najmniejsza czy największa...Zamieszczone przez Paweł
![]()
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Najwieksza przyslona (duzy numerek) to mala dziura... Pelna (duza) dziura to maly numerek przyslony.
...
Ee, kręcenie zębatką od dioptrii przy wizjerze nic nie zmieni. Nie da się z nieostrego zrobić ostre. To tylko dostosowywanie wizjera do swojego oka.