Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Wątek: problem z ostrością w 350D

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    freak:
    No ja właśnie też się zastanawiam po co są te wszystkie tryby.... I za cholerę nie ogę pojąć.

Dla mojej zony
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek
    Czyli mam rozumieć, że wyostrzanie fotek to normalna procedura w dSLR?
    Zalezy od potrzeb. Cyfrowki sa tak zbudowane ze maja ten filterek zmiekczajacy i z niektorych szkiel ktore sa zyletka na analogu na cyfre wychodzi mydlo (dodajac do tego telecentrycznosc ).
    Dla mnie to normalna procedura bo chce miec w miare ostre fotki.
    Ci ktorym wszystko jedno lub ktorzy wola miekkie - nie musza tego uznawac za normalna procedure.

Cytat Zamieszczone przez freak
    Czy to nie bezsensu że kupuje aparat z trybami auto (portret, kraiobraz, auto) i tych trybów nie mozna używać bo fotki się kiepskie. Przeciez to bezsensu.
    Chce aby ktos zrobił mi zdięcie np. na auto, bo sie nie zna ...i jest duża szansa że fotka bedzie kiepska.
    Albo nie mam czasu na ustawienia a chce szybko pstryknac fotkę na auto ... a tu zdjęcie nieostre.
    Rozmiem ze manual to podstawa w lustrzance ale bez przesady, to po co sa te wszystkie tryby??
    Automaty dzialaja sprawnie ale w latwych warunkach oswietleniowych, zdjeciowych.
    Gdy warunki sa trudniejsze to nie mozna ufac automatowi a musi zaczac dzialac mozg i wiedza fotograficzna w nim ukryta - jak radzic sobie z danymi warunkami.
    Te tryby portretowe, nocne, krajobrazowe itp to tylko algorytmy zakladajace standardowe ustawienia przy danych sytuacjach - np portret zaklada maksymalnie otwarta przyslone i jakis tam czas naswietlania (chyba 160) niezbedny do nieporuszonego zdjecia. Sportowy tryb zaklada maksymalnie krotki czas naswietlania i tryb Servo AF, krajobraz zaklada mocno domknieta przyslone by maksymalizowac GO.
    Te tryby auto to sa wlasnie tylko ZALOZENIA a nie full-auto-robienie zdjec za fotografa.
    A gdy zalozenia sa bledne bo sytuacja za trudna dla automatu - to nie wolno im po prostu ufac.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Zalezy od potrzeb. Cyfrowki sa tak zbudowane ze maja ten filterek zmiekczajacy i z niektorych szkiel ktore sa zyletka na analogu na cyfre wychodzi mydlo (dodajac do tego telecentrycznosc ).
    To jest opcja programowa czy jakieś "urządzenie" Jeśli programowa to da sie wyłączyć ?
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To jest opcja programowa czy jakieś "urządzenie" Jeśli programowa to da sie wyłączyć ?
    Mowisz o filtrze zmiekczajacym ? To jest takie "szkielko" ktore jest przed matryca i nie da sie tego wylaczyc
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale można wyciągnąć - oczywiście tylko po co , albo kupić sobie 20d special edition dla astronomów
    5d + L plecak

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Freak ja juz przerabialym podobny watek kiedy kupilem 350 z kitem... musisz sie pogodzic z losem ze tak to juz jest, to jest normalne jak snieg w zime :-)) od kiedy mam lustro podrasowalem sie niezle w obrobce grafy :-)) myslalem ze bylem w tym dobry a okazalo sie ze mozna byc jeszcze lepszym :-))) reasumujac bardziej podnioslem swoje umiejetnosci graficzne niz fotograficzne :-)))

freak
    Guest

Domyślnie

Musze powiedziec ze to mnie zawiodło w tym aparacie, że każdą fotkę trzeba wyostrzać aby było dobra. Nie takie były moje oczekiwania.
    Oglądasz foty z lustrzanek, zachwychwycasz sie a okazuje sie ze większość zdjec to wymysł Photoshopa , i ze tak naprawde mozna pstryknąć dobre foto G5 a nie trzeba kupować lustrzanki za 3,5k , żeby potem siedziec przy kompie i wszystko retuszowac
    Lubię PSa i czasem sporo czasu mu poświecam, ale jednak nie każde zdjęcie chce Ci przerabiac :-?
    No nic trochę wiecej optymizmu ...

Pozdr.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://groups.google.pl/group/pl.rec...a4b49ba4686a78

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Ludzie czy wy te zdjęcia tylko na kompie oglądacie albo robicie odbitki wielkosci plakatu ??
    Ja robię zdjęcia dla odbitek w większości 10x15 sporadycznie 20x30, a na kompie oglądam w rozdzielczości 1400x1050 i jakoś nieostrości nie zauważam ....

freak
    Guest

Domyślnie

scooter

Jak sie kupuje aparat za 3,5 to wymagam aby odbitki 20X30 i większe...były ostre.
    takie moje zdanie. Ogólnie udało sie zrobić mi ostrzejsze zdjęcia. Natomiast PS-a i wyostrzania trzeba zawsze używać.

Pozdr.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów