Dla mojej zonyZamieszczone przez adamek
![]()
Dla mojej zonyZamieszczone przez adamek
![]()
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
Zalezy od potrzeb. Cyfrowki sa tak zbudowane ze maja ten filterek zmiekczajacy i z niektorych szkiel ktore sa zyletka na analogu na cyfre wychodzi mydlo (dodajac do tego telecentrycznoscZamieszczone przez ripek
).
Dla mnie to normalna procedura bo chce miec w miare ostre fotki.
Ci ktorym wszystko jedno lub ktorzy wola miekkie - nie musza tego uznawac za normalna procedure.
Automaty dzialaja sprawnie ale w latwych warunkach oswietleniowych, zdjeciowych.Zamieszczone przez freak
Gdy warunki sa trudniejsze to nie mozna ufac automatowi a musi zaczac dzialac mozg i wiedza fotograficzna w nim ukryta - jak radzic sobie z danymi warunkami.
Te tryby portretowe, nocne, krajobrazowe itp to tylko algorytmy zakladajace standardowe ustawienia przy danych sytuacjach - np portret zaklada maksymalnie otwarta przyslone i jakis tam czas naswietlania (chyba 160) niezbedny do nieporuszonego zdjecia. Sportowy tryb zaklada maksymalnie krotki czas naswietlania i tryb Servo AF, krajobraz zaklada mocno domknieta przyslone by maksymalizowac GO.
Te tryby auto to sa wlasnie tylko ZALOZENIA a nie full-auto-robienie zdjec za fotografa.
A gdy zalozenia sa bledne bo sytuacja za trudna dla automatu - to nie wolno im po prostu ufac.
To jest opcja programowa czy jakieś "urządzenie"Zamieszczone przez Vitez
Jeśli programowa to da sie wyłączyć ?
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Mowisz o filtrze zmiekczajacym ? To jest takie "szkielko" ktore jest przed matryca i nie da sie tego wylaczycZamieszczone przez ripek
![]()
Ale można wyciągnąć - oczywiście tylko po co , albo kupić sobie 20d special edition dla astronomów
5d + L plecak
Freak ja juz przerabialym podobny watek kiedy kupilem 350 z kitem... musisz sie pogodzic z losem ze tak to juz jest, to jest normalne jak snieg w zime :-)) od kiedy mam lustro podrasowalem sie niezle w obrobce grafy :-)) myslalem ze bylem w tym dobry a okazalo sie ze mozna byc jeszcze lepszym :-))) reasumujac bardziej podnioslem swoje umiejetnosci graficzne niz fotograficzne :-)))
Musze powiedziec ze to mnie zawiodło w tym aparacie, że każdą fotkę trzeba wyostrzać aby było dobra. Nie takie były moje oczekiwania.
Oglądasz foty z lustrzanek, zachwychwycasz sie a okazuje sie ze większość zdjec to wymysł Photoshopa, i ze tak naprawde mozna pstryknąć dobre foto G5 a nie trzeba kupować lustrzanki za 3,5k , żeby potem siedziec przy kompie i wszystko retuszowac
Lubię PSa i czasem sporo czasu mu poświecam, ale jednak nie każde zdjęcie chce Ci przerabiac :-?
No nic trochę wiecej optymizmu ...
Pozdr.
http://groups.google.pl/group/pl.rec...a4b49ba4686a78Zamieszczone przez ripek
Ludzie czy wy te zdjęcia tylko na kompie oglądacie albo robicie odbitki wielkosci plakatu ??
Ja robię zdjęcia dla odbitek w większości 10x15 sporadycznie 20x30, a na kompie oglądam w rozdzielczości 1400x1050 i jakoś nieostrości nie zauważam ....
scooter
Jak sie kupuje aparat za 3,5 to wymagam aby odbitki 20X30 i większe...były ostre.
takie moje zdanie. Ogólnie udało sie zrobić mi ostrzejsze zdjęcia. Natomiast PS-a i wyostrzania trzeba zawsze używać.
Pozdr.