Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: problem z ostrością w 350D

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freak
    Czy to znaczy że przy Kicie trzeba uzywać wyższych przesłon od 5,6 w góre? tylko wtedy wydłuża się czas i mozna poruszyć fotkę ( chyba ze słońce mocno świeci ) ...
    Masz 350D = bez obaw mozesz jeszcze zwiekszac iso do 800.
    Uzyj trybu Av, przyslone 8, jezeli czas ci bedzie wychodzil dluzszy niz 1/80 to zwieksz iso, punkt AF centralny, tryb lapania ostrosci na One-Shot i dopiero probuj.
    Nastepnie - ogladaj zdjecia nie na 100% powiekszeniu a 50% maksimum.
    100% z 8 megapikselowej matrycy to tak jakbys zrobil odbitke np 40x60 i ogladal ja z odleglosci 5 cm .
    Nastepnie - po wrzuceniu na komputer potraktuj zdjecie wyostrzaniem (np w Photoshopie 300/0.3/0) to zlikwiduje zmiekczajacy wplyw filtru antyaliasingowego matrycy i pozwoli uzyskac mniej wiecej wlasciwy poziom ostrosci z danego szkla.
    O wyostrzaniu masz np tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2902

No i na koniec - sprawdz czy nie masz front focus/back focus:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3820

freak
    Guest

Domyślnie

dzięki Vitez
    Jeszcze dzis bede próbować. Fakt ze zdjęcia robione były na iso 400, one shout - 8.0. I nadal nieostre. AF ustawiany 7 punktowo i centralnie. Przeglądająć Fotki w PSie wyglądały trochę lepiej niż przez zwykłą przeglądarke Windowsa.
    PS torche umiem wiec nie bedzie problemu z wyostrzaniem, choć mam nadzieje ze wyciągne z tego aparatu troche wiecej niz teraz.

Ale np. zdjęcie po zachodzie..robione na trybie nocnym(ze statywu) ..nie wyszły za ostre.
    Znajomy który ma 300 powiedział ze jego aparat lepiej ostrzy, i moze trzeba bedzie dac matrycę do wyregulowania. Moze zdobędę zaraz to foto, tylko nie wiem jak je tu przeslać, wiecie może czy na fotogalerie.pl można w pełnej rozdzielczości zamieszczać fotki?
    Mam nadzieje że w końcu sie przesawie, i dam rade robić cos dobrego. To trudniejsze niz mozna się było spodziewac

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freak
    Znajomy który ma 300 powiedział ze jego aparat lepiej ostrzy, i moze trzeba bedzie dac matrycę do wyregulowania.
    Na czym polega regulacja matrycy?

freak
    Guest

Domyślnie

Hmmm nie wiem Może chodziło mu o podłączenie aparatu do kompa i jeszcze raz wyregulowanie wszystkiego.
    Niestety sie nie znam na technicznych rzeczach.
    Hmm mam zdjęcie ... a może dałoby rade wysłac komus na prywatnego maila, jeśli to nie sprawi kłoptu. Może to ja mam coś nie tak z oczami .

Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów