Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: problem z ostrością w 350D

Mieszany widok

freak
    Guest

Domyślnie

ripek
    NIe no Twoja fotka wyszła bardziej ostro.
    Niestety próba wrzucenia fotki gdzies na serwer nie powiodła się. Spróbuję jutro z pracy i wtedy się odezwę.
    Czy żeczywiście KIT jest kiepski aż tak, czy coś nie tak z body...... a moze poprostu brak nam umiejętności na lustrzankę, moze ma bardziej wymagajace ustawienia niz zwykły kompakt na manualu.

Pozdr.

freak
    Guest

Domyślnie

p13ka

Czy to znaczy że przy Kicie trzeba uzywać wyższych przesłon od 5,6 w góre? tylko wtedy wydłuża się czas i mozna poruszyć fotkę ( chyba ze słońce mocno świeci ) ...

Czekam na 50 1,8 .... ciekawe jak tam będzie wychodzić. Wiekszość oglądanych przezemnie fotek przy pełnej dziurze na tym obiektywie jest naprawdę ostra.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freak
    p13ka
    Czy to znaczy że przy Kicie trzeba uzywać wyższych przesłon od 5,6 w góre?
    Tak, jeżeli chcesz wyciągnąć max. możliwości z tego obiektywu (o ile pamietam to najlepszy "performance" jest na f/8 i f/11).
    tylko wtedy wydłuża się czas i mozna poruszyć fotkę ( chyba ze słońce mocno świeci ) ...
    Zgadza się :-) I dlatego w cenie są jaśniutkie szkiełka :-)
    Czekam na 50 1,8 .... ciekawe jak tam będzie wychodzić. Wiekszość oglądanych przezemnie fotek przy pełnej dziurze na tym obiektywie jest naprawdę ostra.
    Nie dziwię się. 50/1.8 zdaje się, że przy f/2.8 już jest bardzo dobra a pełnię swoich mozliwości pokazuje od f/4 (posiadacze tej stałki niech mnie poprawią).

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    50/1.8 zdaje się, że przy f/2.8 już jest bardzo dobra a pełnię swoich mozliwości pokazuje od f/4 (posiadacze tej stałki niech mnie poprawią).
    Nie ma co poprawiac. Tak wlasnie jest.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

freak
    Guest

Domyślnie

Ok tutaj daje linka do jednego zdjęcia.
    Uwierzcie ze ono i tak jest ostre w porównaniu z innymi. Robione ze statywu na auto ( zdjecia nocne )
    Przesłona 5,6.

http://www.fotogalerie.pl/galeria/galeria_freak

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez freak ; 07-07-2005 o 11:08

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ok tutaj daje linka do jednego zdjęcia.
    Uwierzcie ze ono i tak jest ostre w porównaniu z innymi. Robione ze statywu na auto ( zdjecia nocne )
    Przesłona 5,6.

http://www.fotogalerie.pl/galeria/galeria_freak

Pozdr.
    No nie wiem, ale jak na moj gust srodek kadru jest ostry, no chyba ze ja dzisiaj mam cos ze wzrokiem nie tak
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

freak
    Guest

Domyślnie

drapala
    ja fotografią nie od dzis sie interesuje. Specjalista nie jestem ale wczesniej G5, a80, analog Eos i fotki ustawiane w większości na manualu.
    Nie narzekam tylko się zastanawiam co jest przyczyna..moze za duże oczekiwania? Szukam rozwiazania.

Instrukcja przeczytana.
    Jesli chodzi o punkty AF to nie mysl że nie potrafię ustawić . Były i 7 Punktowe i centralnie ...np. na kwiatki na balkonie , czy hustawkę.
    Mój kolega tez robił fotki ze mną wczoraj i powiedział ze nie sa za ostre sam ma 300 ...a tydzien wcześniej wrócil z wakacji gdzie bawił sie 350tką kolegi i aparat ostrzył idealnie.

Nie wiem . Dzis moze przejdę sie do sklepu i razem ze sprzedawca przetestuje. NIe wykluczam ze robie coś źle. Jednak czemu z 300(KIT) zdjęcia na P, Av, auto... wychodziły mi ostre a tutaj jest nienajlepiej??
    Moze rzeczwyiscie trzeba cos podregulować.

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez freak ; 07-07-2005 o 12:22

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy to znaczy że przy Kicie trzeba uzywać wyższych przesłon od 5,6 w góre? tylko wtedy wydłuża się czas i mozna poruszyć fotkę ( chyba ze słońce mocno świeci ) ...
    Masz 350D = bez obaw mozesz jeszcze zwiekszac iso do 800.
    Uzyj trybu Av, przyslone 8, jezeli czas ci bedzie wychodzil dluzszy niz 1/80 to zwieksz iso, punkt AF centralny, tryb lapania ostrosci na One-Shot i dopiero probuj.
    Nastepnie - ogladaj zdjecia nie na 100% powiekszeniu a 50% maksimum.
    100% z 8 megapikselowej matrycy to tak jakbys zrobil odbitke np 40x60 i ogladal ja z odleglosci 5 cm .
    Nastepnie - po wrzuceniu na komputer potraktuj zdjecie wyostrzaniem (np w Photoshopie 300/0.3/0) to zlikwiduje zmiekczajacy wplyw filtru antyaliasingowego matrycy i pozwoli uzyskac mniej wiecej wlasciwy poziom ostrosci z danego szkla.
    O wyostrzaniu masz np tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2902

No i na koniec - sprawdz czy nie masz front focus/back focus:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3820

freak
    Guest

Domyślnie

dzięki Vitez
    Jeszcze dzis bede próbować. Fakt ze zdjęcia robione były na iso 400, one shout - 8.0. I nadal nieostre. AF ustawiany 7 punktowo i centralnie. Przeglądająć Fotki w PSie wyglądały trochę lepiej niż przez zwykłą przeglądarke Windowsa.
    PS torche umiem wiec nie bedzie problemu z wyostrzaniem, choć mam nadzieje ze wyciągne z tego aparatu troche wiecej niz teraz.

Ale np. zdjęcie po zachodzie..robione na trybie nocnym(ze statywu) ..nie wyszły za ostre.
    Znajomy który ma 300 powiedział ze jego aparat lepiej ostrzy, i moze trzeba bedzie dac matrycę do wyregulowania. Moze zdobędę zaraz to foto, tylko nie wiem jak je tu przeslać, wiecie może czy na fotogalerie.pl można w pełnej rozdzielczości zamieszczać fotki?
    Mam nadzieje że w końcu sie przesawie, i dam rade robić cos dobrego. To trudniejsze niz mozna się było spodziewac

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Znajomy który ma 300 powiedział ze jego aparat lepiej ostrzy, i moze trzeba bedzie dac matrycę do wyregulowania.
    Na czym polega regulacja matrycy?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów