Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: problem z ostrością w 350D

freak
    Guest

Domyślnie problem z ostrością w 350D

Witam.
    Mam juz swoj wymarzony aparat, ale ze zdjeciami jest problem. Otórz fotki wychodzą nieostre, poprostu leciutko zamazane. Fotografie robione z balkonu czy to na przesłonie 3,5 czy 8, 9 ... żadna nie ma dobrej ostrości, wręcz są beznadziejne.
    Teraz pytanie co ja robie źle. Godzina ok 12- ISO 100 ( lub 200) pomiar wielosegmentowy....ostrość łapana i ręcznie i Manual. Ręce mi sie nie trzęsą, wszystko niby ok, a zdjecia kiepsciutkie w ogóle nie ostre...
    Nastawiam sobie ostrość na kwiatki na czyimś balkonie .. w celowniku widac ze wszystko ostre a na kompie rozczarowanie ani kwiatki nie ostre, ani balkon ani cały blok....ehhhh
    Co może byc nie tak?

Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar Slaw
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freak
    Witam.
    Mam juz swoj wymarzony aparat, ale ze zdjeciami jest problem. Otórz fotki wychodzą nieostre, poprostu leciutko zamazane. Fotografie robione z balkonu czy to na przesłonie 3,5 czy 8, 9 ... żadna nie ma dobrej ostrości, wręcz są beznadziejne.
    Teraz pytanie co ja robie źle. Godzina ok 12- ISO 100 ( lub 200) pomiar wielosegmentowy....ostrość łapana i ręcznie i Manual. Ręce mi sie nie trzęsą, wszystko niby ok, a zdjecia kiepsciutkie w ogóle nie ostre...
    Nastawiam sobie ostrość na kwiatki na czyimś balkonie .. w celowniku widac ze wszystko ostre a na kompie rozczarowanie ani kwiatki nie ostre, ani balkon ani cały blok....ehhhh
    Co może byc nie tak?
    Pozdrawiam
    Jakieś przykłady zdjęciowe?

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A jaki czas miałeś?
    Może jednak poruszyłeś te zdjęcia?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

freak
    Guest

Domyślnie

np. 1/80 8.0 ISO 200
    1/125 8.0
    1/50 8.0
    1/100 5.6

Teraz robie innym obiektywem od analoga 28-105 , i cały czas to samo... tz brak ostrości.
    Mam nadzieje ze to wina moich umiejetności a nie wady aparatu.
    Jutro w pracy zmniejsze fotki w domu komp działa mi gorzej niż źle...

POzdr

Coś już napisał

Domyślnie

pytanko z innej beczki czy na max tele jak obserwujesz AF punkt to widzisz drgania ??
    bo u mnie wtedy drga leciutko ale jak ustawie 1/125 to fotki ostre ;-) legancko
    moze podczas wyzwalania migawki powodujesz drgania ;-) postaw sobie aparat na czyms twardym i wtedy fotnij np samowyzwalaczem ;-)

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

np. 1/80 8.0 ISO 200
    1/125 8.0
    1/50 8.0
    1/100 5.6
    (...)
    Te czasy to stosowałeś przy jakich ogniskowych?
    W ogóle jaki to obiektyw? Kit?
    Czy na obiektyw jest nakręcony jakiś filtr?
    Czy możesz pokazać przykładową, nieostrą fotkę?

freak
    Guest

Domyślnie

Zdjęcia robione KITem
    5,6 - na 18mm
    8,0 - na 55mm

przed chwilą tak jak Ktoś poradził zastosowany zostal samowyzwalacz i fotka ze statywu...efekt niestety nie najlepszy, nie ostre.
    Mało tego ostrze na huśtawkę a ostrośc jest na drzewkach ( AF ustawiony był centralnie )
    Bez użycia żadnych filtrów.

Spróbuje zmiejszyc fotke i pokazać ją na forum, jeśli nie to jutro z pracy wyśle.

POzdr.
    Ostatnio edytowane przez freak ; 06-07-2005 o 20:45

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdjęcia robione KITem
    (...)
    8,0 - na 55mm
    1/50 s. przy 55mm - ma prawo być poruszone
    Przy tej ogniskowej starałbym się nie schodzić poniżej 1/80 s. chociaż od reguły którą stosuję tj. T=1/f x 1,6 są oczywiście wyjątki i zdjęcie można poruszyć nawet przy krótszych czasach.
    przed chwilą tak jak Ktoś poradził zastosowany zostal samowyzwalacz i fotka ze statywu...efekt niestety nie najlepszy, nie ostre.
    Mało tego ostrze na huśtawkę a ostrośc jest na drzewkach ( AF ustawiony był centralnie )
    Czy błąd jest powtarzalny i występuje zarówno na kicie jak i na tym 28-105?

freak
    Guest

Domyślnie

Nie wiem ... moze ja poprostu nie potrafie przeskoczyc ze starego aparatu, i coś źle ustawiam.
    Ale z 28-80 tak samo wychodzi, czyli fotki są raczej kiepskie.
    Na P też są poruszone, tak samo na auto.

Zdjecia baterii i testu na FF/BF wychodza lekko na BF. Choć tak naprawdę żadna bateria nie wyszla ostra tak jak powinna ,wiec juz nie wiem
    Robione było na róznych przesłonach od 3,5 do 5,6 ... zadna bateria idealnie ostra

ehhh. fotki z pożyczonego 300D w zeszłym roku wyszły mi niezłe, a tutaj coś kiepściutko mi idzie.

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Freak - mamy ten sam problem. A myślałem że kupno aparatu za 3,5kilo gwarantuje dobre fotki

Moja metoda na KIT'a - Photoshop i 2x SHARPEN. Jest lepiej.

Pozatym oglądając fotografie w oryginale zawsze bedzie nieostro - no chyba, że wydasz na obiektyw drugie tyle - z tego co zdążyłem się dowiedziec po głębszej lekturze allegro pbase photosig i innych takich

Porównanie do 300d może właśnie z tego się bierze - z różnicy w wielkości ?

W innyw wątku dałem przykładową fotkę http://la.pl/aa.jpg. Tak samo rozmazuje ?

Moje GG : 171850 - chętnie podziele się kilkudniowym "doświadczeniem"
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 06-07-2005 o 21:37

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów