Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Wyjazd do Australii. Proszę o wasze porady.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a ja bym zainswestowal w dobry szczelny sprzet... na outbacku szlag ci trafi ten obiektyw szybciej niz myslisz... w tym roku na saharze kolega tez mial... slowem kluczowym jest "mial"
    az dziwne ze taki gangster nie ma samych eLek
    To co polecasz zamiast tego Tamiego w tym przedziale cenowym bo ja nic rozsądnego nie widziałem?
    eLki to kupie ale narazie mnie nie stać? Wszystkie oszczędności wydałem na wyjazd.
    Ale tak sobie pomyślałem, że po pustyni nie będę z nim latać. Jadę głównie odwiedzić siostrę w Sydney 2 tygodnie + Surfers Paradise ale tam tylko 4 dni i mam jeszcze kompakta więc jak by co to nim będę robić zdjęcia. (Kodak DX7590).
    Ostatnio edytowane przez Gangster ; 10-01-2009 o 01:10

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gangster Zobacz posta
    Hi. Za 2 tygodnie jadę do australi i biorę ze sobą 400D i Tamrona 17-50 f2.8. Ale co do ustawień. Macie jakieś praktyczne porady?
    Jak będzie wiał mocny wiatr niosący pył, którego w Australii jest pełno, to ustawiaj się z wiatrem :-D. Żeby się sprzęt piachu nie "najadł".
    Widzę, że nie piszesz nic o posiadaniu torby na sprzęt ale to mnie nie dziwi, wszak kangurów tam pod dostatkiem. Któryś zawsze może Ci ponosić ;-).

To było pół żartem, pół serio ;-).

Konkretnie to proponuje Ci zabrać ze sobą gruszkę do przedmuchania matrycy. Co prawda masz tylko jedno szkło i może nie będziesz go w trakcie podróży zmieniać ale jednak. I warto, abyś sprawdził jej czystość jeszcze w Polsce i wyjechał z czystą, ponieważ jak słusznie ktoś już zauważył, w tych słonecznych krainach, fotografując krajobrazy (o których pisałeś, że chcesz focić) będziesz używać większych wartości przesłony. A co za tym idzie, wszystkie brudy matrycy będą widoczne (szczególnie na jasnych partiach obrazu jak niebo).

Jak nie miałem toreb, plecaków, które są wyposażone w pokrowce, zawsze nosiłem szczelną, dużą reklamówkę w razie deszczu (w Twoim wypadku może to być pył).

Pozdrawiam i życzę Ci wielu niezapomnianych chwil, które utrwalisz za pomocą Canona .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co do plecaka to mam LOWEPRO SlingShot A100. Zakupie ten filtr polaryzacyjny.
    Taki może być? http://allegro.pl/item506584656_filt..._mm_polar.html
    No i czy liniowy filtr może być?
    Ostatnio edytowane przez Gangster ; 10-01-2009 o 01:41

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gangster Zobacz posta
    Co do plecaka to mam LOWEPRO SlingShot A100. Zakupie ten filtr polaryzacyjny.
    Taki może być? http://allegro.pl/item506584656_filt..._mm_polar.html
    nie przesadzaj na filtrach nie ma co oszczedzac

ten to jakas tandeta
    popatrz za firmami HOYA Marumi B&W Heliopan...

na stronie www.optyczne.pl masz test 25 polarow
    wybierz cos dla siebie
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem (odnoszę takie wrażenie) robisz szum , którego nie ma. Chciałeś wszystkim oznajmić o swojej podróży ?
    Przyjemnego pobytu w Australii i udanych fot życzę. Myśle, że choć kilka z nich zobaczymy
    EOS5D + EOS400D + EOS300D + C EF-S18-55/3.5-5.6 ;C EF28-80/3.5-5.6;C EF80-200/4.5-5.6 II;C EF70-200/4L:C EF24-105/4L IS;C EF85/1,8;C EF50/1,4 + EX580II-2szt + ST-E2 + inne dodatki

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Szumu nigdzie nie miałem zamiaru robić. Spoko. Jak takie odnosisz wrażenie to ok. Dowiedziałem się, że warto wziąść filtr i tak zrobię. Dzięki za odpowiedzi. Temat do Zamknięcia.

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Polecamhttp://www.australia.waw.pl
    Zdjęcia co prawda typowo amatorskie,ale to tylko Canon G3 i moja córka.....
    Pozdrawiam
    Jerzy
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Gangster masz rację, że pytasz.
    Myślę, że tam światła będzie, aż za dużo...

Z moich doświadczeń z identycznym zestawem (400D + Tamron) w Chorwacji wynika, że tak jak 'przedmówcy' piszą - potrzebny dobry polar i szara połówka. Warto zastanowić się nad systemem Cokin. W razie zmiany szkła dokupujesz tylko adapter, a filtry zostają. Ja kupiłam tuż przed wyjazdem jakieś zamienniki Cokina - średnie, ale i tak warto było. Na następny wyjazd w podobne miejsca dokupię jeszcze filtr szary i wtedy powinno być już całkiem dobrze.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Podsumowując:
    Aparat + Tami no i jeszcze kit ale go pomijam - mam
    Torba - mam
    Statyw - mam
    Filtr Hoya 67 Pro1 Digital CPL - zamówiony
    Pozostaje jeszcze filtr szary (połówkowy)
    Coś jeszcze dodać?
    Wiem pewnie 70-200 f2.8 IS ale na niego mnie nie stać itp.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów