Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: [CES 2009] Nowe kamerki Canona

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    W 2009 konkurencja nawaliła
    E.. tam .... bajki .
    Obie firmy zarówno Panas jak i Sony rozrosły się do niemożebnych rozmiarów i sami przyznają (szczególnie Sony), że muszą przejść poważną restrukturyzację, bo póki co wiele działów przynosi starty, a niektóre są bez sensu rozbudowane. Co do kamer które dla obu tych firm są w pewnym sensie solą ziemi - będą się starali trzymać ale konkurencja takiej firmy jak Canon to nie przelewki (zapewne wiesz, że kapitałowo jest to większa firma zarówno od Sony jak i od Panasonic'a). Dochodzi jeszcze czynnik znany od lat czyli wyjątkowa wręcz umiejętność managmentu Canona do zarabiania pieniędzy na wszystkim za co się nie wezmą.

Jak to się wiąże z tematem - a tak, że bardziej wierzę marketingowcom Canona, że wiedzą co robią wypuszczając takie, a nie inne produkty niż nawet najbardziej opiniotwórczym gremiom w tym temacie.

BTW: przkład z innej beczki - wyśmiewane przez wielu na forach lustrzanki Sony A350 z pozoru mające w stosunku do konkurencji wiele mankamentów są hitem rynkowym i zmieniły pozycję Sony na rynku dslr i to mimo, że wcale nie są jakoś nadzwyczaj tanie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    W 2009 konkurencja nawaliła

Czytając mocno okrojoną, specyfikację kamery Sony HDR-XR520VE nie mogę się z tobą zgodzić.
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 09-01-2009 o 15:00

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Jeśli mogę coś doradzić bo jestem też filmowcem , to polecam raczej sony i panasonika . Kamerki Canona zawsze miały słabą mechanikę. No może teraz jak są Dyski
    to się poprawią. Filmuje minimum 20-30 imprez rocznie i 99% firm pracuje na sonym
    ...dlaczego ?

Proponuje też przetestować spust zumowania ( w panasoniku starsze modele miały to kiepsko rozwiązane ) , miło jak są 3CCD i światełko minimum 5 luxy ( nie w trybie night) w seriach profesjonalnych to 2-1 luxy ...ale w związku z obrazem Hd można trafić na takie co maja nawet 7 ... w kiepskim oświetleniu jak muzeum itp ...straszne szumy..

Najlepiej przed zakupem sprawdzić na zapleczu sklepu w półmroku ...a nie np. w Media przy świetlówkach tam wszystkie piękne

Ps. Miło jak kamerka wakacyjna ma odcięcie szumu wiatru

Interesuję się tym tematem, ale z moich studiów wynika, że z wielkiej czwórki (Sony, Canon, Panasonic, Hitachi) najwyżej są cenione Sony i właśnie Canon. A przynajmniej tak wynika z najróżniejszych rankingów.
    Podobno Panasonic już zaczyna odchodzić od matryc 3CCD, bo Sony, który tego nie stosuje, uzyskuje lepszą jakość obrazu.
    Sony bardziej stawia na łatwość obsługi, a Canon na manual, choć też wprowadził tryb easy.
    Zastanawiałem się nad Canonem HF 10/100, ale na razie wychodzi mi jednak Sony CX11.
    Co myślisz o tej zabawce, jako praktyk ?
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie wiem skąd masz te inforamcje ale np. Hitachi to kompletna nisza jeśli chodzi kamery.
    Te prawdy które napisałeś są to takie obiegowe opinie, które w zależności od konkretnego modelu są albo prawdziwe albo nie. A diabeł jak zwykle siedzi w szczegółach i to na nich bym się skupił, a nie na generaliach. I tak jak w przypadku wyboru aparatu bardzo ważne jest do czego ma to służyć.

BTW: matryce 3CCD nadal dają świetnej jakości obraz. IMO lepszy od pojedyńczego CMOS-a. Tylko mówimy o 3CCD w normalnym rozmiarze (jak np. w PD170), a nie atrapach 1/6" jak w budżetowych Panasach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie wiem skąd masz te inforamcje ale np. Hitachi to kompletna nisza jeśli chodzi kamery.
    Te prawdy które napisałeś są to takie obiegowe opinie, które w zależności od konkretnego modelu są albo prawdziwe albo nie. A diabeł jak zwykle siedzi w szczegółach i to na nich bym się skupił, a nie na generaliach. I tak jak w przypadku wyboru aparatu bardzo ważne jest do czego ma to służyć.

BTW: matryce 3CCD nadal dają świetnej jakości obraz. IMO lepszy od pojedyńczego CMOS-a. Tylko mówimy o 3CCD w normalnym rozmiarze (jak np. w PD170), a nie atrapach 1/6" jak w budżetowych Panasach.

Mam na myśli wyłącznie kamerki z górnej półki i we wszystkich recenzjach, które czytałem, obraz z matrycy Sony był znacznie wyżej oceniany, niż z Panasonica 3CCD.
    W nowych, najlepszych kamerkach Panas już raczej odchodzi od 3CCD.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 18-02-2009 o 15:57
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A ta górna półka to.... ??? Jakieś konkrety?
    Kapitan Wagner

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

No raczej full HD i większe matryce.
    :-D
    Ale nie jestem praktykiem, na razie dopiero przymierzam się do zakupu i stąd moje zainteresowanie tematem
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Nie, żeby nie było lepszych, ale to jest revoluszyn
    http://www.camcorderinfo.com/content...rder-36199.htm
    the silence is deafening

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    No raczej full HD i większe matryce.
    :-D
    Czyli to takie opowiadania, full HD to jest teraz prawie każda kamera .

Moim zdaniem problemem Panasoników nie było rozwiązanie 3CCD (to jest standard w profi kamerach) tylko maciupkie matryce. Zresztą w obecnej chwili nadal mają maciupkie tylko, że CMOS.
    Nawiasem mówiąc Canon, którego tak cenisz ma w serii semiprofi właśnie 3CCD - np. HDV Canon XH G1

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Ale nie jestem praktykiem, na razie dopiero przymierzam się do zakupu i stąd moje zainteresowanie tematem
    Tylko ciągle nie mówisz w jakim zakresie cenowym się obracasz, bo tutaj rozpiętość jest gigantyczna.

Gietrzy - 10000$
    Kapitan Wagner

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Czyli to takie opowiadania, full HD to jest teraz prawie każda kamera .

Moim zdaniem problemem Panasoników nie było rozwiązanie 3CCD (to jest standard w profi kamerach) tylko maciupkie matryce. Zresztą w obecnej chwili nadal mają maciupkie tylko, że CMOS.
    Nawiasem mówiąc Canon, którego tak cenisz ma w serii semiprofi właśnie 3CCD - np. HDV Canon XH G1

Tylko ciągle nie mówisz w jakim zakresie cenowym się obracasz, bo tutaj rozpiętość jest gigantyczna.

Gietrzy - 10000$

"Niedoporozumienie". :-D
    Ja zarabiam na życie w inny sposób, niż fotografowanie, czy filmowanie, więc interesują mnie normalne kamerki Kwanona typu HF10/11/100 oraz Sony CX11, UX19 itd.
    Nie jest prawdą, że teraz HD jest prawie każda kamera.
    Wielcy producenci kamer nadal rozwijają linie kamer SD i mają je w ofercie na AD 2009, bo to chyba nadal największy rynek.
    Do filmowania bobaska w kołysce, czy koleżanki-małżonki na wczasach przysłowiowemu Kowalskiemu często nadal wystarcza tania kamerka SD.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów