Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 121

Wątek: Jakiej szarej połówki używacie najczęściej?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki Krzychu za odpowiedź!
    No to załatwione przy czym muszę przyznać, że nie są tanie te filtry 77mm. B+W = 300 zł. Czy to normalna cena?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Dzięki Krzychu za odpowiedź!
    No to załatwione przy czym muszę przyznać, że nie są tanie te filtry 77mm. B+W = 300 zł. Czy to normalna cena?
    Nie mam zielonego pojęcia, ale jesteś na 100% pewien że chcesz nakręcany ?
    Nie lepiej coś płytkowego Cokinopodobnego (Cokin, Hitech albo Singh-Ray jak Cie stać i masz możliwość ściągnięcia) ? Ja szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy robiłem zdjęcie z filtrem połówkowym gdzie linia podziału była na środku kadru i to bynajmniej nie dlatego że rzadko używam filtrów połówkowych. Przy okazji dokupując pierścienie mocujące załatwisz sobie resztę rozmiarów gwintów...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar temol
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Ja najczesciej uzywam 2 dzialkowego miekkiego. Polowki o twardych przejsciach sa na liscie zakupow.

No to załatwione przy czym muszę przyznać, że nie są tanie te filtry 77mm. B+W = 300 zł.
    Moim zdaniem warto zainwestowac w system Cokina - w tej cenie mozna kupic polowke Hitecha, holder i pierscienie.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No, szczerze mówiąc nie miałem do czynienia z tym systemem. Wygląda ciekawie ale po założeniu adaptera i holdera mogę pożegnać się z osłoną przeciwsłoneczną...

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No, szczerze mówiąc nie miałem do czynienia z tym systemem. Wygląda ciekawie ale po założeniu adaptera i holdera mogę pożegnać się z osłoną przeciwsłoneczną...
    Niekoniecznie. System cokin obejmuje rowniez dedykowane do niego oslony przeciwsloneczne, ktore nota bene mozna montowac jedna na druga. Wlasnie z Allegro dwia takie oslony Cokin P do mnie poczta ida.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Talking

Połowka jaka używam najcześciej to Finlandia. Jest może raczej bardziej biała niż szara ale całkiem OK. I jak ją obracam to rzeczywiście mi się czasem coś ściemnia...

Domyślnie

Topol:
    Cytat Zamieszczone przez TOPOL
    Połowka jaka używam najcześciej to Finlandia. Jest może raczej bardziej biała niż szara
    Noo, jak Twoja jest biała... to może zmień dystrybutora...

Markfackib:
    A ile kosztuje ten system Cokina, albo gdzie można sie rozeznać w cenach w internecie.
    Popatrz na www.raysfoto.pl

Ogólnie - potrzebujesz holder (ok. 50zeta), gwint (ok. 50zeta) oraz sam filtr - tu juz cena uzależniona od filtru - ja wytargałem szary połówkowy cokina za 110 złociszy.

Wszyscy: dzięki za info o filterkach - ND4 Cokina w drodze

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Ogólnie - potrzebujesz holder (ok. 50zeta), gwint (ok. 50zeta) oraz sam filtr - tu juz cena uzależniona od filtru - ja wytargałem szary połówkowy cokina za 110 złociszy.
    A to nie kosztują dużo, są za to dużo praktyczniejsze od filtrów nakręcanych (przynajmniej filtry połówkowe)
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    A to nie kosztują dużo, są za to dużo praktyczniejsze od filtrów nakręcanych (przynajmniej filtry połówkowe)
    Na Allegro poszczegolne elementy systemu Cokin mozna czesto kupic jeszcze taniej. Trzeba sie tylko zdecydowac czy interesuje nas Cokin A (oniektywy o srednicy mocowania filtra 36, 39, 40.5, 41, 42, 43, 43.5, 44, 46, 48, 49, 52, 55, 58 i 62 mm) czy Cokin P (48, 49, 52, 55, 58, 62, 67, 72, 77 i 82mm).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Domyślnie

Ostatnio zrobilem szereg zakupów z systemu cokina seria P:
    -komplet holder- adapter około 50pln ( udało mi sie kupic jeszcze w tej cenie filtr pomarańczowy)
    - połówka szara jest ciężka do zdobycia.
    Pojedyncze filtry żółty czerwony etc. 25-50pln połówkowe do ok 80pln.

Polecam do zakupów nowych filtrów cokina http://www.pragmatic.com.pl/cokinsys.htm
    - tam jest chyba najtaniej.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów