Odgrzeję temat : jak wygląda sprawa trwałości tego pilota (mam zamiennik od skośnookichi po roku padł
) ?
I druga sprawa to efektywny zasięg ? w instrukcji podają ok. 5m, a jak jest w rzeczywistości ?
Odgrzeję temat : jak wygląda sprawa trwałości tego pilota (mam zamiennik od skośnookichi po roku padł
) ?
I druga sprawa to efektywny zasięg ? w instrukcji podają ok. 5m, a jak jest w rzeczywistości ?
nie warto
mój RC-1 ma - dokładnie nie pamiętam - ale coś koło 15 lat i działa bez zarzutu. jedynie może jest ciut potrzaskany i porysowany (cały czas przy aparacie, najpierw 50E, potem 350D). chyba raz zmieniałem baterie.
w pomieszczeniach zamkniętych jest te 5 metrów, czasami nawet więcej, ale "strzelać" należy prosto w czujnik na aparacie.
na zewnątrz jest loteria, zależy jak pada słońce na czujnik. czasem może w ogóle nie zadziałać, a czasem spokojnie te 5 metrów się wyrabia, a nawet więcej.
generalnie polecam piloty bezprzewodowe - nie wyobrażam sobie focenia jakichkolwiek zdjęć grupowych bez pilota (i statywu), nie mówiąc o takich fotach, na których samemu chce się być. wtedy bez chodzenia możemy zrobić 'z zaskoczenia' np. 5 zdjęć pod rząd często uzyskując lepsze efekty, niż mając tylko jedno 'ustawione' foto.
do tego pilot bardzo przydaje się przy makro i innych fotach statywowych dając 2 sek. opóźnienia (zamiast 10s = oszczędność czasu) i zdecydowanie ułatwiając MLU.
do tego dzieci - którym ciężko czasami zrobić fotę, bo uciekają - uwielbiają same sobie robić zdjęcia: 'tata/wuja, daj pilota!'
i można dać tego pilota bez obawy o sprzęt, którego dzieci nie muszą nawet dotykać.
no i najważniejsza cecha oryginalnego RC-1: jest mały i ma całkiem sprytne zatrzaskowe mocowanie na pasku od aparatu - dzięki czemu nigdy nie przeszkadza i zawsze jest pod ręką (5 cm od aparatu, nie trzeba nawet sięgać do torby).
nie przesadzę, jeżeli powiem, że ze względu na pilota nie mogłem się rozstać z moim wysłużonym 350D, bo wszystkie nowsze xxD nie obsługiwały RC-1. na szczęście dziś jest już 7D, który ma tę możliwość. i chyba 5D2 też to ma.
pozdro.,
m.