Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Canon 1000D + obiektywy

marcooos
    Guest

Domyślnie

Od kilku dni jestem posiadaczem podobnego zestawu 1000D+18-55+75-300 Obiektywy bez stabilizacji.
    Co mogę powiedzieć 18-55 bez IS'a przy dobrym świetle jest ok. Jak się robi ciemniej (pochmurny dzień) - ciężko z ostrością przy dłuższej ogniskowej
    75-300 bez IS'a - powyżej 100mm zdjęcia w zasadzie tylko ze statywu. Do 100 mm (np portrety) przy dobrym świetle w miarę ok
    Body 1000D dla początkującego amatora jest super.
    Zajrzyj tutaj kilka pierwszych fotek z tego zestawu
    http://canon-board.info/showthread.php?t=42033

A co do sprzętu to gdzieś na forum przeczytałem takie zdanie "Nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf" i tego staram się trzymać

Domyślnie

Zestaw bardzo dobry - jak body oraz obiektywy. 1000D naprawdę miło zaskakuje tak samo jak i kit 18-55 IS - mam okazję "bawić" się nim. 55-200 IS wg optycznych jest całkiem niezłym obiektywem. Naprawdę polecam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    wcale bym sie nie zastanawial 18-55 w wersji bez IS to jakas porazka i wstyd dla firmy a o tym 55-200 to nawet nie wspomne przez grzecznosc, bierz te z IS-em bo poza IS odznaczaja sie znacznie lepsza ostroscia
    IS jest bardzo ważną sprawą - jak masz możliwość, to tylko kupuj szkła z stabilizacją
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Przemek160983
    Guest

Exclamation Wytłumaczenie

Cóż mogę powiedzieć na temat wypowiedzi. Na pewno 18-55 bez IS a 18-55 z IS, to nie tylko różnica w IS. Są to dwie zupełnie inne konstrukcje wewnętrzne. Wersja IS oprócz samego IS ma lepsze właściwości optyczne w całym zakresie ogniskowania niezależnie od przysłony, a wersja bez IS posiada można powiedzieć beznadziejne parametry optyczne. Reasumując wersja IS to nie tylko IS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek160983 Zobacz posta
    Są to dwie zupełnie inne konstrukcje wewnętrzne.
    Akurat jeżeli chodzi o budowę wewnętrzną, są to dokładnie takie same konstrukcje : 11 soczewek połączonych w 9 grup optycznych + 6-cio listkowa przysłona.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Akurat jeżeli chodzi o budowę wewnętrzną, są to dokładnie takie same konstrukcje : 11 soczewek połączonych w 9 grup optycznych + 6-cio listkowa przysłona.
    Tak, ale te soczewki i grupy nie są sobie równe. Różne jest nawet położenie przysłony, co wymaga dość znaczącej ingerencji w układ optyczny.
    (kolor zielony - szkła asferyczne)

EF-S 18-55mm f/3.5-5.6

EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Tak, ale te soczewki i grupy nie są sobie równe.
    Z tego co jest przedstawione na diagramie można wnioskować iż są. Jedyne różnice to kształt soczewki asferycznej oraz umiejscowienie przysłony. Pozostała część układu optycznego jest dokładnie taka sama.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 26-01-2009 o 13:07
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Witam,

kupiłem ostatnio ww lustrzankę. Zdecydowałem się na zakup nowego obiektywu, ponieważ robię sporo portretów, a kit jest do tych zastosowań nieco za ciemny. Zamierzam kupić Canona 50 f/1.8(nie stać mnie póki co na wersję f/1.4) i mam kilka pytań do posiadaczy takiego zestawu. Mówi się o kiepskim AF zarówno w 1000d jak i w 50 f/1.8. A jak sprawuje sie w rzeczywistości taki tandem? Jak jest z ostrością zdjęć? Czy AF często pudłuje? Czy często zdarza się FF/BF?

Z góry dziękuje za odp.
    Pozdrawiam.

TeeS
    Guest

Domyślnie

niestety działa to dosyć kiepsko :/ , ja posiadam taki tandem i jak dla mnie, czyli totalnego amatora i początkującego w fotografii jest to dosyć irytujące, ale cierpliwości i sporo nauki można z tego wynieść imo obecnie walę seriami zdjęcia i któreś trafi z ostrością

takart
    Guest

Domyślnie

Od miesiąca jestem posiadaczem Canona 1000D z EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS. Swoją listę życzeń odnośnie kolejnych obiektywów umieściłem na moim fotoblogu. Są to:
    Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) MACRO - to gdy będę musiał ograniczyć się do jednego obiektywu,

Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM - to zamówiłem dzisiaj w sklepie internetowym
    oraz Sigma 30 F/1.4 HSM EX DC - to pewnie kupię, ale trochę później bo jeszcze przymierzam się do lampy błyskowej.

Przed kupnem Canona 1000D czytałem na forach, że AF nie jest jego mocną stroną. Muszę to potwierdzić, chociaż jak na razie z kitowym obiektywem działa dość poprawnie i nie trafione w ostrość zdjęcia zdarzają się dość sporadycznie, może kilka procent.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów