Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Błędy pomiaru światła w dSLR

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Na optyce nie-EF nie ma w tym nic dziwnego.
    Dyskutowaliśmy już na ten temat, np. TUTAJ
    fakt ,dyskusja w wątku który przytoczyłes strasznie zagorzała :-D,całkiem możliwe że Twoja teoria ma sens ,ale nie dokońca moim zdaniem.Jest to pomiar przez obiektyw i nie powinno zalezeć jaki typ obiektywu jest podpięty do aparatu,jeśli oczywiście zachowane jest że jeden stopień przysłony to dwa razy więcej/mniej świtatła.

W każdym razie jestes drugi który widzi problem że nie jest tak jak powinno.
    Mi na nieszczęscie zdarzyło się to także dla obiektywu EOS IS

rychu !!!

moim zdaniem pomiar matrycowy jak i zwany wielosegmentowy jest pomiarem uśrednionym.
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 04-01-2009 o 22:14
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    moim zdaniem pomiar matrycowy jak i zwany wielosegmentowy jest pomiarem uśrednionym.
    To jeszcze napisz w jaki sposób ten wielosegmentowy jest uśredniany i będziemy w domu...

A tak w ogóle to o co Ci chodzi ? Próbowałeś udowodnić słabość cyfrowych korpusów ? Czy jeszcze coś innego ? Bo póki co to udowodniłeś że masz słabe pojęcie o pomiarze światła...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec

Domyślnie

W jakimś zakresie na pewno, ale nie w sensie starych analogów. Na pewno jest trybem sterowanym programem, i na pewno uwzględnia siłę punktu w większym stopniu, niż by wynikało to z jego udziału w powierzchni i średniej jasności. Tu się firmy i koncepcje nie pokrywają...

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    To jeszcze napisz w jaki sposób ten wielosegmentowy jest uśredniany i będziemy w domu...

A tak w ogóle to o co Ci chodzi ? Próbowałeś udowodnić słabość cyfrowych korpusów ? Czy jeszcze coś innego ? Bo póki co to udowodniłeś że masz słabe pojęcie o pomiarze światła...
    w jaki sposób pomiar wielosegmentowy jest uśredniony,co to mnie obchodzi w gruncie rzeczy ? nie jestem inzynierem Canona i nie zamierzam nim być ,pytanie raczej nie do mnie .

Nic Ci nie udowadniam,ani o tym czy mam pojęcie o pomiarze światła ,ani czy korpusy cyfrowe są do ****.Wątek został założony bo przeszkadza mi w użytkowaniu aparatu za który zapłaciłem 2kz słaby pomiar światła i próbuję się dowiedzieć coś na temat przyczyny ,czy być może usterki sprzętu.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nic Ci nie udowadniam,ani o tym czy mam pojęcie o pomiarze światła ,ani czy korpusy cyfrowe są do ****.Wątek został założony bo przeszkadza mi w użytkowaniu aparatu za który zapłaciłem 2kz słaby pomiar światła i próbuję się dowiedzieć coś na temat przyczyny ,czy być może usterki sprzętu.
    To przełącz na spota / skupiony i mierz od czegoś co wiesz ile światła odbija a wielosegmentowy olej bo się generalnie do niczego nie nadaje.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Krzychu !!

uważasz że jak tak zrobię to będę miał pewność że naświetlony kadr jest poprawnie ? A tego oczekuje, a nie wprowadzania korekt w zależności od tego jaki jest iso w aparacie i jaka wartość przysłony na obiektywie czy po zrobieniu zdjęcia przegladania kilka razy hostogramu który także jest programem i może się mylić.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Krzychu !!

uważasz że jak tak zrobię to będę miał pewność że naświetlony kadr jest poprawnie ?
    Oczywiście... Sam niczego innego nie używam...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jak tylko pogoda pozwoli to spróbuje zrobić na spocie,sam jestem ciekaw czy nie będzie problemu z zależnością czas/przysłona na wszystkich dostępnych nastawach.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

weźcie jeszcze pod uwagę tolerancję negatywy, nieliniowość matrycy i winietowanie na otwartej przysłonie (co powinniście zrobić), to za Chiny nie uzyskać żadnych wniosków
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Twoja teoria ma sens ,ale nie dokońca moim zdaniem.Jest to pomiar przez obiektyw i nie powinno zalezeć jaki typ obiektywu jest podpięty do aparatu,jeśli oczywiście zachowane jest że jeden stopień przysłony to dwa razy więcej/mniej światła.
    Ależ w przypadku systemu EOS (elektro-optical system) MUSI być istotne, czy obiektyw współpracuje z tym systemem, czy nie, ponieważ pomiar światła w tym systemie, nie jest dokonywany na przysłonie roboczej mimo, że jest TTL.
    Sam wprawdzie używałem głównie (i do dzisiaj posiadam) Zenita-E, który miał zewnętrzne fotoogniwo do pomiaru światła, ale korzystałem również z Zenita-TTL (tego ze wskazówką +/- w wizjerze). Ten aparat dokonywał pomiaru światła przez obiektyw na przymkniętej przysłonie - wciśnięcie spustu do połowy przymykało przysłonę do nastawionej pierścieniem wartości.

Jeżeli do aparatu, który mierzy światło dzięki odczytaniu otworu względnego obiektywu (w systemie EOS), założę obiektyw, w którym nie da się tego otworu odczytać, to nie powinienem się dziwić, że pomiar głupieje w zależności od nastawionej (ręcznie, pierścieniem na obiektywie) przysłony. Światłomierz widzi to jako zmianę oświetlenia fotografowanej sceny - stąd konieczność korygowania ekspozycji w zależności od nastawionej przysłony.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów