Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Plamy w miejscach prześwietlonych w RAW - 400D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie Plamy w miejscach prześwietlonych w RAW - 400D

Na wstępie chciałbym przeprosić jeśli taki temat już był a ja po raz kolejny pytam o to samo... Próbowałem coś znaleźć w google i na C-B, ale coś mi nie wyszło..

Do rzeczy... Jak w tytule - posiadam canona 400D. Robiąc zdjęcie RAW albo RAW+JPG w miejscach prześwietlonych mam dziwne żółto-złoto-pomarańczowe plamy

Problem ten dotyczy tylko i wyłącznie RAW.. JPG jest już normalny i miejsca prześwietlone są po prostu białe...

Pytam, bo ostatnio wyczytałem, o "czarnych plamach" przy 5D mkII i podobno wyłączenie/włączenie pewnych opcji pomagało..
    Może przy 400D też tak jest? Bo jakoś znudziło mnie wieczne robienie zdjęć RAW+JPG.
    Ten problem nie pojawia się zawsze i dlatego nie jestem w stanie sprawdzić kiedy i w jakich warunkach on występuje. Może ktoś miał podobny problem?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawdź, jak masz ustawiony w wywoływarce RAW-ów suwak Highlight Recovery. Pojeździj nim i sprawdź, czy plamki znikają lub się zmieniają.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Co do wywoływarki, to używam obecnie Camery RAW 4.6. Dosłownie kilka dni temu aktualizowałem i nigdy bym nie pomyślał, że to zależy od programy jaki się używa. Wygląda na to, że chyba coś się zmieniło.

1. - oryginalny crop z jpg'a
    2. - wywołany RAW z obecnej camery RAW - 4.6. Z czego zrobiłem tak:

Najwięcej szkód powodowała redukcja szumu. Rozumiem, że w takim wypadku nie mam co liczyć na wywoływanie z wyostrzaniem i redukcją - przynajmniej nie w tym programie? No nic... trudno. Chyba, że ktoś wie jak temu zaradzić?
    Przy CamerzeRAW 4.6 zauważyłem, że przestał pojawiać się problem który opisałem wcześniej. Przykłady:

3. i 4. przedstawiają STARĄ i NOWĄ (4.6) CameręRAW przy zastosowaniu identycznych ustawień. Może w przypadku czerwonego zdjęcia nie widać dużej różnicy, ale jeśli chodzi o "plamy", które widać na tych żółtych światełkach, to w CR 4.6 przestały się pojawiać (oczywiście przy zastosowaniu identycznych ustawień).

Także bardzo Ci dziękuję za pomoc
    No dzięki raz jeszcze
    Pozdrawiam

/zdjęcia i opis zamieściłem na wypadek gdyby ktoś miał podobny problem

Uprawnienia umieszczania postów