Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Wątek: 50d - problem z ekspozycją

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    po co mam Ci pokazywac taki aparat, skoro pisałem o świetle odbitym?:-)

Hmm.. IHMO to kwestia wprawy. Na początku też sie wściekałem na działanie światłomierza, bo myslałem, że mi wariuje, ale troche wprawy, zrozumienia i jest ok:wink: tak czy inaczej głównie robię na manualu i wskazania światłomierza traktuję bardziej orientacyjnie..
    problem zauważyłem gdy testowalismy optykę Fd na 10D znajomego z wykorzystaniem przejściówki z soczewką..Teraz żona zakupiła 450D i na 18-50 IS jest to samo czyli przekłamania w ekspozycji.
    Światłomierz jest po to aby z niego korzystać i w dodatku wbudowane w aparaty światłomierze są od wielu lat bardzo dokładne .Na przysłowiową pipę to można naświetlać z tabelki naświetleń i ewentualnie dokładac pewne poprawki wraz z efektem jaki się chce uzyskać ,ale nie przemawia mi Twoja sugestia żeby korygować podstawowe wskazania wbudowanych światłomierzy,przy aparatch na filmy nie było takiej koniecznosci ,bo po zmierzeniu światła klatki były poprawnie naświetlone w całym zakresie zależności przysłona /czas migawki, w lustrzankach cyfrowych tak nie jest, prawdopodobnie z przyczyny że jest inna czułość matrycy ,a inna negatywów i np ISO 400 w cyfrze nie odpowiada czułości ISO 400 negatywu czy slajdu.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

burny
    Guest

Domyślnie

tu sa te dwa zdjęcia, o których mówiłem:

ostrość była złapana raz i bez puszczenia spustu migawki (tylko do połowy) zrobione zostało drugie

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Sekunda roznicy... I co? Widac ze pewnie czarny szal zawazyl na pomiarze po za centrum te 9%...hmmm Moze lepiej trzeba bylo zablokowac ekspozycje przed. Musisz sobie wypracowac lub na M przejsc inaczej czeka Cie loteria. Lub rob na wielosegmentowym pomiarze, bo takie kadry nie potrzebuja kombinacji

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam,
    Zobacz w menu aparatu czy nie przestawiłeś AEB (sekwencja na świetlania).
    http://www.usa.canon.com/uploadedima...AEB%20Menu.jpg

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burny Zobacz posta

ostrość była złapana raz i bez puszczenia spustu migawki (tylko do połowy) zrobione zostało drugie

sam nie wierze ze tego nie sprawdałeś ale przychodzi mi na myśl tylko jedno

bracketing ekspozycji

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

ludzie ale wy tu gadacie.
    ma wysokie Iso, przeslone 7, jest jasno na zewnatrz aparat na AV, ktory dobrze zmierzyl swiatlo powinien dac czas nie dluzszy niz 1/100. dal 1/25 (przy ekspozycji ustawionej na minus). Dlaczego? Zle mierzy swiatlo. A dlaczego? Bo pomiar swiatla jest skupiony, najczesciej na ciemne postacie (ktore sa calkiem dobrze oswietlone..)
    Co za tym idzie? Zmien pomiar swiatla na domyslny, ktory zbiera swiatlo z calego kadru i bedzie si.
    Jesli to nie pomoze.. sprawdz obiektyw na innym body. Ja mialem z 1 kupionym obiektywem podobne jaja - przyslona sie nie zamykala..

Domyślnie

[QUOTE=burny;583196]ExploRa: robie gł. na Av więc nie powiem Tobie czy tak jest na każdym, dla mnie ten jest najodpowiedniejszy i najwygodniejszy dlatego potrzebuje by aparat naświetlał zdjęcia dobrze na tym trybie... na 400D robiłem tez tylko na Av, tak samo ustawiałem sobie aparat i zawsze było ok i to mnie martwi... robie zdjęcia od 3 lat, przez 2,5 roku było dobrze, przesiadłem się na 50D i nagle robię źle? wydaje mi się, że nie, i dlatego szukam błędu w aparacie a nie moich ustawieniach... jedynie mam watpliwosci co do pomiaru, bo zawsze miałem na punktowy w 400D a w 50D ustawiałem różnie z przewagą pomiaru skupionego, myślałem ze może firmware, światłomierz w aparacie lub jakieś inne głębiej ukryte funkcje?

Ale o czym wy tu wszyscy dyskutujecie. Wymusiłeś parametry ISO, przysłona to wg światłomierza aparat ustawił czas na jakim wg niego ekspozycja była poprawna. Raczej nie ma nigdzie zapisane, że przy czasie 1/25 sekundy zdjęcie nie może wyjść poprawnie. Jak masz obiektyw z IS to w większości wypadków bez problemu (tylko przy scenach statycznych) A że na pierwszym planie miałeś kogoś w ciemno szarej i czarnej kurtce to nic dziwnego że światłomierz się pomylił. Fotografując w trybach AV i Tv też trzeba myśleć. Możesz co najwyżej przestawić pomiar światłą na matrycowy. Ale dla ciemnych obiektów przy tym pomiarze powinieneś zrobić korektę ekspozycji. Poczytaj torchę o pomiarze światłą - miał to też 400D i 300D i analogowe tak samo. Nic się w tej dziedzinie nie zmieniło od lat.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

tylko ze jezeli przy identycznych ustawieniach ekspozycji oba aparaty robia inne zdjecia to cos nie halo. ja jedynie mysle ze moga byc inne ustawienia swiatla, albo rzeczywiscie cos walniete. Chyba nie powiesz ze 400d ma lepszy pomiar od 50

wiechu02
    Guest

Domyślnie

DonAlberto według specyfikacji 400D ma takie rodzaje pomiaru światła:
    35 obszarów TTL SPC(matrycowy).
    Centralnie ważony.
    Centralny (9% centrum kadru).

Jak Ci sie udało ustawiać pomiar punktowy ?

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    ludzie ale wy tu gadacie.
    ma wysokie Iso, przeslone 7, jest jasno na zewnatrz aparat na AV, ktory dobrze zmierzyl swiatlo powinien dac czas nie dluzszy niz 1/100. dal 1/25 (przy ekspozycji ustawionej na minus). Dlaczego? Zle mierzy swiatlo. A dlaczego? Bo pomiar swiatla jest skupiony, najczesciej na ciemne postacie (ktore sa calkiem dobrze oswietlone..)
    Co za tym idzie? Zmien pomiar swiatla na domyslny, ktory zbiera swiatlo z calego kadru i bedzie si.
    Jesli to nie pomoze.. sprawdz obiektyw na innym body. Ja mialem z 1 kupionym obiektywem podobne jaja - przyslona sie nie zamykala..
    Dokładnie jak piszesz - pomiar matrycowy i powinno być po bólu do tego AV AF-centralny i ewentualne przekadrowanie .
    zastanawiam się dlaczego tak uczepiłeś się tego pomiaru punktowego ?
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów