[QUOTE=burny;583196]ExploRa: robie gł. na Av więc nie powiem Tobie czy tak jest na każdym, dla mnie ten jest najodpowiedniejszy i najwygodniejszy dlatego potrzebuje by aparat naświetlał zdjęcia dobrze na tym trybie... na 400D robiłem tez tylko na Av, tak samo ustawiałem sobie aparat i zawsze było ok i to mnie martwi... robie zdjęcia od 3 lat, przez 2,5 roku było dobrze, przesiadłem się na 50D i nagle robię źle? wydaje mi się, że nie, i dlatego szukam błędu w aparacie a nie moich ustawieniach... jedynie mam watpliwosci co do pomiaru, bo zawsze miałem na punktowy w 400D a w 50D ustawiałem różnie z przewagą pomiaru skupionego, myślałem ze może firmware, światłomierz w aparacie lub jakieś inne głębiej ukryte funkcje?

Ale o czym wy tu wszyscy dyskutujecie. Wymusiłeś parametry ISO, przysłona to wg światłomierza aparat ustawił czas na jakim wg niego ekspozycja była poprawna. Raczej nie ma nigdzie zapisane, że przy czasie 1/25 sekundy zdjęcie nie może wyjść poprawnie. Jak masz obiektyw z IS to w większości wypadków bez problemu (tylko przy scenach statycznych) A że na pierwszym planie miałeś kogoś w ciemno szarej i czarnej kurtce to nic dziwnego że światłomierz się pomylił. Fotografując w trybach AV i Tv też trzeba myśleć. Możesz co najwyżej przestawić pomiar światłą na matrycowy. Ale dla ciemnych obiektów przy tym pomiarze powinieneś zrobić korektę ekspozycji. Poczytaj torchę o pomiarze światłą - miał to też 400D i 300D i analogowe tak samo. Nic się w tej dziedzinie nie zmieniło od lat.